|

Nincs elég pilóta Szaúd-Arábiában

A lassan a legnagyobb légierőt felvonultatni képes arab ország újabb és újabb gépbeszerzésein már nem is csodálkozunk, ám az némileg meglepő, hogy a megrendelt gépekhez nem tudják biztosítani a megfelelő mennyiségű személyzetet.

Az INSS (Institute for National Security Studies – Nemzetközi Védelmi Tanulmányok Intézete) tájékoztatása szerint Szaúd-Arábia jelenleg is kritikus mennyiségű pilótával és műszaki személyzettel rendelkezik, azonban ez a megrendelt Eurofighter Typhoonok leszállításával és a közelmúltban meglebegtetett újabb, ezúttal 60 milliárd dolláros üzlettel, a további 84 darab F-15 Eagle (valószínűleg Silent Eagle) és 134 katonai helikopter (72 db S-70 Black Hawk és 62 db AH-6D Apache Longbow) beszerzésével a helyzet még tovább fog romlani.

F-15S Strike Eagle ,

„Meglehetősen gyenge lábakon áll egy a katonai erő, ha a meglévő felszereléshez nincs kiképzett állomány. Szaúd-Arábia csak kiterjedt toborzással kompenzálhatja ezt az eszközpark-bővítést.” – nyilatkozott a helyzetről Yiftah Shapir, az elismert izraeli elemző.

„Azonban amíg a Kongresszus elé kerül a beszerzési lista, addig még akkor is hosszú tárgyalássorozat várható. Egyezségre kell jutni a beszerzendő gépek pontos felszereltségéről, az árról, az ellentétezésről, a szállítási határidőkről és a karbantartásról. Az ilyen egyezkedés évekig eltarthat.”

A jelentés szerint azonban Szaúd-Arábia nem kapja meg a lopakodó-technológiákkal felvértezett Silent Eagle-t, csupán a ’90-es években beszerzett F-15S Strike Eagle-höz hasonló felszereltségű verziót vásárolhat.

„Szaúdiak óvatossága miatt az üzlet részleteit rendkívül kényesen őrzik, ugyanakkor történtek utalások arra, hogy azon berendezések beszerzését nem engedélyezik, melyek miatt izraeli részről komoly ellenállás várható. Ilyenek például a nagy hatótávolságú, precíziós levegő-föld rakéták.”

Bár a 72 Eurofighter Typhoon leszállításával együtt a BAe Systems egy kiképzésre, karbantartási és gyártásra is felkészített infrastruktúra meghonosítását ígérte a királyságban, ám a jelentés szerint ennek kapacitását a légierő növelésével összhangban nem lesznek képesek növelni, így külföldi munkavállalókra lesznek utalva, ahogy tették ezt eddig is a karbantartási és képzés területén.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RiNzrQh6yYk

4 hozzászólás “Nincs elég pilóta Szaúd-Arábiában”

  1. Szerintem nem anyagi okokat kell nézni,habár ez is lehet az egyik tényező!
    Aki pilóta akar lenni, az úgy is az lesz, ha mefelel! Szaúd-Arábiában a fiatal kölykök többsége nem tudja mi a kemény munka vagy ha igen nem igazán érdekli! Kemény munka jó katonai pilótává válni és folyamatosan szinten tartani a tudást! Inkább mást választ a szaúdi ifjúság, ennyi!
    Egy sejk fia nem igazán tűrné el, hogy megmondják neki, hova és mikor menjél és hogy neked ezt és ezt kell csinálnod!
    Azt meg pláne nem fogják csinálni, hogy bepiszkítsák a kezüket kenő olajjal! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!