|

Moszkva: véglegesítés közeli állapotban a szaúdi üzlet

Ismert tény, hogy a földön, vízen, levegőben egyaránt nagyrészt modern nyugati eszközökkel felfegyverkezett Szaúd-Arábia ilyen-olyan okokból egy ideje már készül az orosz haditechnika felé nyitni.

Az elmúlt 1-2 év alatt mindössze annyi volt biztos, hogy szándéknyilatkozat született nagy mennyiségű (150) orosz helikopterre és hogy előbb-utóbb nyélbe ütésre kerül valami, de hogy konkrétan mik a tényleges tervek, az kérdéses volt, hiszen a helikopterektől a harckocsikon át az S-400-asokig volt sok mindenről szó.

Nos, azt továbbra sem mondhatjuk, hogy már tételesen lehet tudni miket is tervez beszerezni az oroszoktól a kőgazdag abszolút monarchia. Augusztus elején ugyebár infómorzsa formájában került napvilágra, miszerint a helikopterekkel kapcsolatos terveknek legalább egy része jó úton halad, hiszen 30 Mi-171 beszerzéséről szóló szerződés kezd aláírás közeli állapotba kerülni.

Az Interfax hírügynökségnek orosz védelmi forrásoktól a minap szerzett értesülései szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb konkrétumok láthatnak napvilágot. Az orosz fegyverexportot felügyelő Rosoboronexport által egyelőre még meg nem erősített értesülés szerint egy sor szerződés van már tényleg a véglegesítés szakaszában:

„Orosz fegyverzet és katonai technológia szállításáról szóló szerződések sora van véglegesítés közeli állapotban Szaúd-Arábiával, mintegy 2 milliárd Dollár értékben.” – állítja az Intefax forrása, mely hozzáteszi, hogy sok esetben már véglegesítésre kerültek a technikai illetve pénzügyi kérdések és már csak egyéb, kapcsolódó feladatok váratnak magukra.

httpv://www.youtube.com/watch?v=aRjb_SnU-L8

A nem nevesített forrás akár 150 forgószárnyas, – 30 Mi-35 és 120 Mi-17 – több mint 150 T-90S és nagyjából 250 BMP-3, valamint „több tucat” légvédelmi rendszer beszerzéséről ködösített. Nos, az egyértelmű, hogy ezeknek az árcédulája nem áll meg 2 milliárd zöldhasúnál (korábban beszéltek akár 4 milliárd Dolláros csomagról is, ami már elképzelhetőbbé teszi a mesét), így megint csak nem vagyunk sokkal előrébb. Állítólag a helikopterekről és a harckocsikról szóló szerződések még az idén megkötésre kerülhetnek és azok éppenséggel beleférhetnek a most emlegetett 2 milliárdos keretbe.

Az első Mi-171 géppár érkezése a szomszédban

Az első Mi-171 géppár érkezése a szomszédban