|

Orosz helikoptereket vásárolnak a szaúdiak?

Meg nem nevezett források szerint elképzelhető, hogy a nyugati haditechnika dominálta Szaúd-Arábia orosz szállító és harci helikoptereket rendszeresít. Egész pontosan 150 Mi-8, Mi-17, Mi-35-ről, tartalék alkatrészekről, fegyverzetről és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokról van szó, összesen 2,2 milliárd Dollár értékben.

Mi-35M

Mi-35M ,

Az orosz fegyverexportért felelős Rosoboronexport illetékesei nem kívánták se megerősíteni, se kommentálni a hírt. A cég helikopterekért felelős alvállalata, a Oboronprom ellenben megerősítette, hogy a két fél között aláírásra került egy szándéknyilatkozat, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy tényleges vételi szerződés köttetett-e Moszkva és Rijád között.

Ha a hír igaznak bizonyul, akkor a franciák egy újabb tender elbukását könyvelhetik el maguknak, hiszen ez esetben a többfunkciós Eurocopterre szóló ajánlatuk került elutasításra.

Ezt a valószínűsített szerződést az idei év folyamán Putyin elnök, korábban precedens nélküli látogatása előzte meg. Az orosz elnök Abdullah bin Abdulaziz szaudi királlyal és magas rangú vezetőkkel folytatott tárgyalásokat.

A nyugati, elsősorban modern amerikai technika által dominált Szaúd-Arábia először kezd Oroszország felé nyitni haditechnikai beszerzések tekintetében, így az esetleges szerződés(ek) áttörést jelenthetnek majd Moszkva számára a térségbe való bejutás szempontjából. Egyes elemzők szerint Rijád tette mindezt politikai megfontolásból, hiszen úgymond ellentételezésként azt várja majd Moszkvától, hogy az változtasson Iránnal kapcsolatos politikáján és minimálisan passzív álláspontot foglaljon el az öböl menti államok és a nyugat Iránnal kapcsolatos politikájával szemben.

Szaúd-Arábiának Moszkva egyébként állítólag tett még más ajánlatokat is. Például 150 T-90 harckocsira és meg nem nevezett mennyiségű páncélozott csapatszállítóra 1 milliárd Dollár értékben.

A Szaúd-Arábiába exportált 315 M1A2 közül kettő

A Szaúd-Arábiába exportált 315 M1A2 közül kettő ,

Szaúd-Arábia egyébként 315 amerikai M1A2 Abrams harckocsit tart hadrendben. 2006 júniusában jelezte további 58 M1A1 beszerzési szándékát. Utóbbiakat “like-new”, azaz újszerű állapotúra pofoznák ki az M1A1 harckocsikhoz kidolgozott Abrams Integrated Management (AIM) program keretében, majd ez az 58 tankot és a meglévő állományt is M1A2S (S mint szaudi) konfigurációra modernizálnák. Mindezt 2,9 milliárd Dollár értékben.

One Response to “Orosz helikoptereket vásárolnak a szaúdiak?”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.