|

Szaúd-Arábia orosz helikoptereket vásárol

Oroszország nagyrészt befejezte a tárgyalásokat Szaúd-Arábiával 30 Mi-171B „Hip” szállítóhelikopter eladásáról.

„Közel vagyunk a szerződés aláírásához, reményeink szerint szeptember elején sikerült megkötni az egyezséget.” –közölte egy bennfentes.

A dolog azért érdekes, mert Szaúd-Arábia hagyományosan nyugati (nagyrészt amerikai) haditechnikai eszközöket vásárolt eddig. Az utóbbi időben azonban az ország élénken érdeklődni kezdett az orosz gyártmányú fegyverek iránt is. Szóba került többek között S-400 légvédelmi rendszerek, T-90 harckocsik, BMP-3 gyalogsági járművek és több különféle helikopter esetleges megvásárlása is. Az orosz Kommersant hírügynökség júliusi híre szerint Saud al-Faisal szaúdi nagykövet moszkvai látogatása során tárgyalásokat folytatott egy 4 milliárd dollár értékű megrendelés-sorozatról, mely egy éven belül jönne létre.

A Cseh Légierő Mi-171 helikoptere

A Cseh Légierő Mi-171 helikoptere ,

A keletre fordulásnak több oka is lehet, ezek közül az egyik legnyomósabbnak 2001 szeptemberének eseményeit tartják. Ugyanis a terrortámadások gyanúsítottainak többsége szaúdi volt, ez pedig feszültséget szült Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között. Így egy esetleges komolyabb összeveszés következményeit elkerülendő, az arab fél próbál kicsit elszakadni az USA-tól.

Ennek része most ez a beszerzés is. A nagyrészt sivataggal borított ország számára egyébként nagyon jó választás a Mi-171, mely ilyen körülmények között is remekül helyt tud állni, ráadásul teherbíró képessége és sebessége révén is kategóriája legjobbjának tartják.

A 30 forgószárnyas beszerzése bőven belefér a szaúdi védelmi költségvetésbe, mely jelenleg évi több mint 33 milliárd dollár, de 2010-re évi 44 milliárd dollárra szeretnék feltornázni.