|

HTKA Hírhalom 2016. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az Amerikai Légierő Akadémiájának Falcon nevezetű amerikai foci csapata új, cápafogas festésű sisakot mutatott be, mely erőteljesen hajaz az A-10 Thunderbolt II támadógépek orrán használt mintára.

Az USAF Falcon új sisakja | Forrás: denverpost.com

Az USAF Falcon új sisakja | Forrás: denverpost.com ,

Külföldön is bemutatkoztak a Thai Királyi Légierő modernizált F-16-osai. A Block 15-ös szériába tartozó gépek az európai légierőkben használt példányokhoz hasonló MLU (midlife upgrade) programot kapták meg. Az élettartamuk kitolása mellett az avionikát is frissítették, és integrálták az IRIS-T közeli légiharc-rakétát. A modernizált gépekből 4 példányt küldtek az ausztrál Pitch Black gyakorlatra, melyre július 29. és augusztus 19. között került sor Darwinban.

Még egy hír a Távol-keleti országból: a légierő hivatalosan is szolgálatba állította VVIP szerepkörben a két Szuhoj Superjet 100 repülőgépét. Az eseményre szervezett ceremónián miniszterelnök, Prayut Chan-o-cha is részt vett.

A Rayhteon megrendelést kapott az RQ-4 Global Hawkok földi irányítóállomásainak továbbfejlesztésére. Az irányító helyiségeket ideiglenes épületekből a kaliforniai Bale légibázisra és az Észak-Dakotában található Grand Forks légibázisra telepítik át. Új, nyitott architektúrájú rendszert vezetnek be, melynek köszönhetően új eszközök is integrálhatóvá válnak a gépek fedélzetére. A munkát a Raytheon szoros együttműködésben végzi a Northrop Grummannal és az Amerikai Légierővel.

Októberben a USS America (LHA-6) fedélzetére települnek F-35B-k hajófedélzeti tesztekre. A helikopterhordozó ezután az USA kikötőit járja néhány hónapig, ez alatt az idő alatt pedig a személyzet tapasztalatot szerezhet az 5. generációs vadászbombázó üzemeltetéséről.

Jövőre még nagyobb útra indul pár „Villám”, a tengerészgyalogság állományába tartozó USS Essex és USS Wasp fedélzetén ugyanis kiküldetésre mennek a Közel-Keletre. A USS Wasp lesz az első, hangárjaiban 6 darab F-35B-vel indul majd az útra, majd 8 hónappal később követi az Essex, ismeretlen számú 5. generációs vadászbombázóval a fedélzetén.

Új helikoptert ajánl az Amerikai Tengerészgyalogság részére a Bell Helicopter. A USMC altábornagya, Jon Davis mutatta be az új forgószárnyas modelljét, mely a V-247 jelzést kapta. A típus a V-280 Valorra hajaz, de annál jelentősen kisebb, és pilótafülkét sem kapott. Meghajtásáról egy hajtómű gondoskodik, méreteit tekintve pedig az UAS 5-ös kategóriájába esik, és a promóció szerint képes az MQ-9 Reaper feladatinak elvégzésére, csak futópálya-igény nélkül. Hivatalos bemutatójára a következő hónapban kerül sor Washingtonban.

Elhagyta póttartályait az Indiai Légierő egyik MiG-29K-ja. A Fulcrum a haditengerészet INS Dega légibázisáról szállt fel, de eközben az egyik félszárnya alól leesett a póttartálya. A pilótát arra utasították, hogy a tenger felett oldja le a másik oldali tartályt és utána térjen vissza a bázisra, ám valamilyen műszaki oknál fogva a tartály nem oldódott le. Azonban később mégis megszabadult a gép a tartálytól, a bázisra való visszatérés közben lekapcsolódott a pilonról és egy parkolóban landolt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Az önálló életre kelt tartály | Forrás: alert5.com

Az önálló életre kelt tartály | Forrás: alert5.com ,

Az Armée de l’Air, azaz a Francia Légierő 4 darab Mirage 2000 vadászgépe érkezett meg a Siauliai légibázisra augusztus 28-án, hogy átvegyék a baltikumi légi rendészet stafétabotját a portugál F-16-osoktól.

Augusztus 26-án újabb nagy lépést tett előre az F-35 program, amikor az Amerikai Légierő átvette 100. F-35A vadászbombázóját. Az AF-100-as a Luke légibázisra került a 62. vadász század állományába.

Az AF-100-as a megérkezést követően | Fotó: USAF/Tech. Sgt. Luther Mitchell Jr.

Az AF-100-as a megérkezést követően | Fotó: USAF/Tech. Sgt. Luther Mitchell Jr. ,

Kétéltű repülőgépek eladásáról tárgyal Japán és Indonézia. Előbbi 3 US-2-es eladását ajánlotta fel a szigetországnak, darabját 100 millió dollárért.

Az Amerikai Légi Nemzeti Gárda 6 karbantartóját küldték kórházba hidrazin mérgezés fennálló lehetősége miatt. A szakemberek az egyik F-16-oson vészhelyzeti energiaellátó rendszerén dolgoztak, melyből kiszivárgott a hidrazin – melynek erős egészségkárosító hatásai vannak -, és elővigyázatosságból a karbantartókat kórházba szállították.

RQ-21 Blackjack pilóta nélküli gépek beszerzése mellett határozták el magukat Kanadában. Az FMS (Foreign Military Sales) keretében vásárolnak 5 UAV-t, valamint kapják meg a kiképzést, ezekért 14,2 millió dollárt fizetnek. A gépeket 2017 folyamán veheti át a Kanadai Hadsereg.

330 teherautót vásárol a Mercedes-Benztől a Chilei Hadsereg. A rendelésben többek között Zetros 2733 6×6 és Unimog U 4000 4×4 járművek is szerepelnek. Előbbiekkel a szintén Mercedes-Benz gyártmányú 1017A-kat cserélik, míg utóbbiak a flotta kibővítésére érkeznek.

Az Amerikai Hadsereg tervei szerint a JLTV programot tavaly elnyerő Oshkosh járműve szolgál majd az új könnyű felderítő jármű (Light Reconnaissance Vehicle) platformjaként. A felderítő járműhöz fegyverzet is dukál, a kinézett típus pedig elég félelmetes hírnevet adhat majd a terepjárónak – a hadsereg illetékesei az AH-64 Apache harci helikoptereken alkalmazott M230-as gépágyú felhasználását tervezik. A fegyver 30 mm-es kaliberű, ezzel a könnyebben páncélozott járművek ellen is hatásos, működtetéséhez pedig külső áramforrásra van szükség.

Texasban leli végső nyughelyét a szolgálati kötelezettségei alól 18 éve felmentett USS Independence (CV-62) repülőgép-hordozó. A hajó jelenleg a Washington állambeli Bremertonban tárolják a Puget Sound haditengerészeti kikötőben, innen 4 és fél hónap alatt vontatják át Brownsville, ahol az International Shipbreaking Ltd. végzi majd a szétbontási munkálatait.

Bremertoni látkép 2012 novemberében. Balról jobbra haladva: Independence, Kitty Hawk, Constellation és a Ranger - avagy 1-1 Forrestal által közrefogott Kitty Hawk-ok.  2015. március 5-től már csak 2 hordozó található itt és még az év vége előtt magára marad a 2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25

Bremertoni látkép 2012 novemberében. Balról jobbra haladva: Independence, Kitty Hawk, Constellation és a Ranger – avagy 1-1 Forrestal által közrefogott Kitty Hawk-ok. 2015. március 5-től már csak 2 hordozó található itt és még az év vége előtt magára marad a 2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25 ,

2009-ben inaktivált Kitty Hawk. | Fotó: Jelson25">

A Kínai Légierő parancsnoka, Ma Xiaotian a kínai nemzeti televíziónak (CCTV) tartott interjújában számolt be arról, hogy már megkezdték egy új bombázó fejlesztési munkálatait. A feltételezések szerint a gép fejlesztésénél alacsony érzékelhetőségű technológiát alkalmaznak majd.

Az USAF négy A-10-es pilótájának is megtiltotta a repülést, miután megszegték az alapvető szabályokat. A négy hajózó augusztus 29-én hajtott végre alacsony áthúzást a Charlotte városában található Bank of America amerikai futball stadion felett. A manővert ugyan engedélyezték a légi irányítók, de a szabálykönyv szerint legalább 1000 lábbal (304,8 méter) maradnak a legmagasabb akadály felett, ezt pedig nem tartották be, alacsonyabban húztak át.

Emberéletet mentett Amerikában a GCAS (Ground Collision Avoidance System) rendszer. Egy külföldi F-16-oson tanuló pilóta gyakorolta a manőverező légiharcot az instruktorával, mikor a nagy G hatás miatt eszméletét vesztette. A GCAS rendszer azonnal beavatkozott, és kivezette a gépet a veszélyes süllyedésből.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint hamarosan megtörténhet, amire Kuvaitban már régóta várnak: az Obama adminisztráció áldását adhatja jövő héten 28 darab F/A-18E/F Super Hornet eladására és leszállítására. Az ország már régóta áhítozik a Boeing típusa után, de csigalassúsággal folyt az engedélyeztetési procedúra, ezért tavaly szeptemberben az Eurofighter Typhoon mellett döntöttek. Ennek ellenére a légierő továbbra is ragaszkodott a Super Hornethez, így úgy néz ki, mindkét típust rendszerbe állítják.
Katar is több forrásból oldja meg vadászgép parkjának frissítését, 2015-ben szerződtek 24 Rafale megvásárlásáról, de ezt ki akarják bővíteni 72 darab F-15E Strike Eagle beszerzésével. A kuvaiti eladással együtt erre is rábólinthatnak a jövő héten Amerikában, ez pedig együtt 7 milliárd dollárt hozhat a Boeing kasszájába.
Bahrein is áhítozik új F-16-osok iránt, ám nekik egyelőre tovább kell várniuk, az ő kérésük még elbírálás alatt áll, de előbb vagy utóbb azt is engedélyezni fogják.