|

Bombázó fejlesztések a világ minden tájáról

Az utóbbi évtizedekben a keleti és nyugati világban is egyaránt elhanyagolt bombázó fejlesztés most úgy tűnik, mindkét világtájon új erőre kap.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje az LRS-B (Long-Range Strike Bomber) program végeredményével váltaná le a B-52H és B-1B nehézbombázókat: a típus koncepciója a B-2-re hajaz, azaz szubszonikus, lopakodó eszközről lenne szó, ám jóval kisebb darabárat várnak el a Spirit-hez képest. A programra mindhárom nagy amerikai repülőgépgyártó jelentkezett, a Boeing és a Lockheed Martin egy csapatban indulnak, míg a Northrop Grumman egyedül vág neki a megmérettetésnek.

Koncepciórajz a B-3-asról

Koncepciórajz a B-3-asról ,

Oroszországban is kezdenek körvonalazódni az új stratégiai bombázó tervei, a már évek óta fejlesztés alatt álló, ám hivatalosan csak tavaly tavasszal zöld utat kapó PAK-DA munkálataira az idei évben kaptak szerződést. A típus hajtóművének fejlesztését a Kuznetsov vállalat kapta, mely a legtöbb Tupoljev bombázó erőforrását készítette. A PAK-DA hajtóművéhez is felhasználják a már bevált megoldásokat, egyes alkatrészeket a Tu-160 NK-32-eséből vesznek át.

PAK-DA

Kicsit kilóg a sorból Kína, mint a világ harmadik olyan országa, mely stratégiai bombázóval rendelkezik. Náluk még mindig az 50-es évekből származó Tu-16 hazai változatának, a Xian H-6-nak újabb és újabb verzióit fejlesztgetik. Az utolsó variáns, a H-6K már a sárkányszerkezetében sem teljesen azonos a jó öreg orosz masinával, hisz elhagyták az üvegezett orr részt így helyet biztosítva egy nagyobb hatótávolságú radarnak. A pilótafülkét színes kijelzőkkel szerelték feé, a fegyverkamra helyére pedig kiegészítő üzemanyagtartályok kerültek. A hatótávolság további növelése érdekében az orosz Szaturntól vásárolták meg a D-30KP-2 erőforrást, a fegyverzetet pedig belső tér híján a szárnyak alatti 6 pilonra száműzték, de akár ezek mindegyikére függeszthető 1-1 darab a CJ-10 cirkálórakétából.

Xian H-6K. A kínai televízió által 2009 szeptemberében közzétett felvétel

Xian H-6K. A kínai televízió által 2009 szeptemberében közzétett felvétel ,

Mindennemű módosítása ellenére az utóbbi típus még mindig az 50-es évek eleji koncepción alapul, ezért Kínában is egy új stratégiai bombázó fejlesztését tervezgetik. A híresztelések szerint az új típus a H-20 jelzést kapja, és 2025-körül várható megjelenése. További információ nem látott napvilágot, így a koncepció nem ismert, bár az valószínűsíthető hogy az amerikaiakhoz és az oroszokhoz hasonlóan ők sem vállalkoznak egy hiperszonikus, a légkör felső határában repülő típus kifejlesztésével. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy egy szubszonikus, alacsony észlelhetőségű típussal hozakodnak elő, ebben segítséget is jelenthet nekik egy korábbi kémbotrány. Noshir Gowadia, aki 18 évet húzott le a Northropnál, és részt vett a B-2 fejlesztésében, információkat szivárogtatott ki a távol-keleti országba, amiért 32 év hosszúságú börtönbüntetését tölti most. Nem lehet tudni, mennyi adatot adott át az egykori fekete projektről, ám a kínaiak fejlődő hadiparát tekintve egy kevés információ is elég lehet egy új típus kifejlesztésének segítéséhez.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.