|

Szerb FK-3 vásárlás

Az elmúlt napok egyik vezető híre volt a szerb légvédelmi rakétavásárlás. A balkansec.net beszámolója szerint Szerbia három üteg kínai gyártmányú FK-3 légvédelmi rakétát vásárol 620,3 millió dollár értékben, légvédelmi csapatai számára.

FK-3 légvédelmi rendszer
Az FK-3 légvédelmi rendszer

A rakétarendszer maga egy nagyon érdekes fejlesztés eredménye. Ha egy mondatban le szeretnénk írni az elvet, amely mentén kifejlesztették, azt mondhatnánk, hogy ez a légvédelmi rakéták JF-17-ese. A különbség annyi, hogy a kínaiak ezt maguk számára fejlesztették, saját igényeik szerint: a HQ-22-nél az export lehetőség másodlagos volt, végül utóbbi lett az FK-3.

A rakétarendszer kifejlesztését az a felismerés szülte, hogy nem gazdaságos leváltani az ország területén lévő összes HQ-2 (SZ-75 Dvina) üteget HQ-9/SZ-300PMU2 rendszerekkel. Az utóbbiak, habár világszínvonalat képviselnek, túl drágák ahhoz, hogy egy az egyben lecserélhessék az elavult hidegháborús vasakat. Szükség volt egy jóval olcsóbb, gazdaságosabban előállítható légvédelmi rakétára a kevésbé fontos helyekre.

Ezen új rakétarendszer fejlesztése a nyolcvanas évek végén kezdődött, ez volt a KS-1. Az első sikeres próbalövészetet 1989-ben hajtották végre, a fejlesztést pedig 1994-ben fejezték be. A rakéta külalakját tekintve nagyon hasonló a HQ-2 rakéta második fokozatára, viszont ez már szilárd hajtóanyagú. Ahogy elkészültek vele, tovább is fejlesztették, lett belőle: A, C, és M változat. A rendszeresített példány típusjelzése HQ-12. Exportra is sikerült eladni, Myanmar (Burma) és Thaiföld vásárolt belőlük. A HQ-2 evolúciós lépései a HQ-12-ig, többek közt a radarokon keresztül figyelhetőek meg. Míg az alap KS-1 változat a HQ-2 továbbfejlesztett SJ-202 radarját használta, addig az A változat, már egy jóval potensebb PESA radart kapott, a H-200-ast.

A HQ-12 viszont nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem is terjedt el jelentősen, ahogy rendszeresítették, már el is kezdték a továbbfejlesztését. Az újonnan kifejlesztett változat lett az FK-3-as. A kínai légvédelem által rendszeresített példány típusjelzése HQ-22 és nagyobb hatótávolságú rakétát kapott. Az interneten fellelhető források egybehangzóan 170 kilométer dinamikus hatótávot adnak meg. Az FK-3 jelölésű exportváltozatot egy gyengébb, 100 kilométer hatótávolságú rakétával kínálják.

A korábbi rendszerhez képest a leglátványosabb különbség, hogy a rakétákat zárt konténerből indítják, és az elődön még meglévő középső szárnyak lekerültek róluk. A radar ebben az esetben is H-200-as, bár feltételezhető, hogy az évek folyamán ezt is jelentősen továbbfejlesztették.

Egy ütegben van egy H-200 radar, három indítójármű, járművenként négy rakétával. A rendszer képes egyidejűleg 12 rakétát egyszerre hat célpontra rávezetni.

A HQ-22 egyik érdekessége, hogy visszamenőleg kompatibilis a leváltani kívánt HQ-2-esekkel, és képes azok rakétáit is célra vezetni. Egy 2016-ban lezajlott teszt alkalmával egy HQ-22 üteg HQ-2 rakétákkal 15 légi célt semmisített meg.

Habár Kína ezt magának egy másodvonalas rakétának fejlesztette, elképzelhető, hogy az export változatával egy olyan piaci rést tud betölteni, mint a JF-17-essel. Rengeteg ország van, amely nem kíván méregdrága csúcskategóriás légvédelmi rendszerbe fektetni, hanem megelégszik egy modernnek mondható, de képességei miatt jóval olcsóbb megoldással is.

Források

https://www.balkansec.net/post/vojska-srbije-dobija-kineski-sistem-pvo-fk-3
https://en.missilery.info/missile/hq-22
https://en.missilery.info/missile/hq-12
https://defence-blog.com/news/myanmar-receive-first-batch-sam-missiles-hq-12-ks-1a.html
https://en.wikipedia.org/wiki/KS-1_(missile)