|

Goodbye Kitty

Nos, vélhetően jó sokáig ez az utolsó hírünk a CV-63 USS Kitty Hawk főszereplésével. Az öreglány utolsó aktív napjairól már többször írtunk, miért épp a legutolsót hagynánk ki?

A hosszú ideig Japánban állomásozó Kitty Hawk ugyebár tavaly nyáron tért haza, belépve a kivonási procedúra folymatába. Az ünnepélyes búcsúztatásra idén január 31-én került sor. Formálisan azonban csak május 12-én, kedden távolították el az aktív flottából.

A CV-63 USS Kitty Hawk Bremertonban 2009. május 13-án

A CV-63 USS Kitty Hawk Bremertonban 2009. május 13-án ,

Ugyan az ünnepélyes búcsúztatás már tehát megvolt, ám keddre is maradt még tradicionálisan végrehajtandó feladat. Ennek részeként levonták a lobogókat, konkrétan a hadihajó voltat jelző árbócszalagot, a nemezeti lobogót, valamint az orrárbóc-zászlót, az ún. First Navy Jack-et.

Végül a hajó utolsó parancsnoka, Todd Zecchin kapitány lezárta az 1961. április 29-e, azaza a hajó hadrendbe állítása óta vezetett hajónaplót. Ezzel a 48 éves szolgálati időt a háta mögött tudó anyahajó formálisan is az inaktív állományba került, gazdagítva a Washington állambeli Bremerton-ban található „szellem flotta”, azaz a tartalékban lévő hadihajók társaságát.

Ezen a 2006-os műholdfelvételen a CV-62 USS Independence és a CV-61 USS Ranger fogja közre a CV-64 USS Constellation-t Bremertonban

Ezenh a 2006-os műholdfelvételen két Forrestal fog közre egy Kitty Hawk-osztályú anyhajót Bremertonban ,

„Nehéz szavakba önteni az érzéseket. […] Nem is jön át, míg utolsó alkalommal le nem vonod az árbócszalagot.” – mondta Zecchin a sajtónyilatkozatban. Zecchin-nek ez a második anyahajója amit búcsúztat, hiszen a John F. Kennedy esetében is Ő volt aki ezt megtette.

Ez az esemény egyben azt is jelenti, hogy immáron a szintén nagyon a nyugdíj szélén táncoló, a Kitty Hawk-kal egy évben hadrendbe állított USS Enterprise, azaz az Egyesült Államok és egyben a világ első nukleáris meghajtású anyahajója a legöregebb aktív egység. Nem is olyan régen írtunk róla, hogy kivonása azonban igen közel van már.