|

Goodbye Kitty

Nos, vélhetően jó sokáig ez az utolsó hírünk a CV-63 USS Kitty Hawk főszereplésével. Az öreglány utolsó aktív napjairól már többször írtunk, miért épp a legutolsót hagynánk ki?

A hosszú ideig Japánban állomásozó Kitty Hawk ugyebár tavaly nyáron tért haza, belépve a kivonási procedúra folymatába. Az ünnepélyes búcsúztatásra idén január 31-én került sor. Formálisan azonban csak május 12-én, kedden távolították el az aktív flottából.

A CV-63 USS Kitty Hawk Bremertonban 2009. május 13-án

A CV-63 USS Kitty Hawk Bremertonban 2009. május 13-án ,

Ugyan az ünnepélyes búcsúztatás már tehát megvolt, ám keddre is maradt még tradicionálisan végrehajtandó feladat. Ennek részeként levonták a lobogókat, konkrétan a hadihajó voltat jelző árbócszalagot, a nemezeti lobogót, valamint az orrárbóc-zászlót, az ún. First Navy Jack-et.

Végül a hajó utolsó parancsnoka, Todd Zecchin kapitány lezárta az 1961. április 29-e, azaza a hajó hadrendbe állítása óta vezetett hajónaplót. Ezzel a 48 éves szolgálati időt a háta mögött tudó anyahajó formálisan is az inaktív állományba került, gazdagítva a Washington állambeli Bremerton-ban található “szellem flotta”, azaz a tartalékban lévő hadihajók társaságát.

Ezen a 2006-os műholdfelvételen a CV-62 USS Independence és a CV-61 USS Ranger fogja közre a CV-64 USS Constellation-t Bremertonban

Ezenh a 2006-os műholdfelvételen két Forrestal fog közre egy Kitty Hawk-osztályú anyhajót Bremertonban ,

“Nehéz szavakba önteni az érzéseket. […] Nem is jön át, míg utolsó alkalommal le nem vonod az árbócszalagot.” – mondta Zecchin a sajtónyilatkozatban. Zecchin-nek ez a második anyahajója amit búcsúztat, hiszen a John F. Kennedy esetében is Ő volt aki ezt megtette.

Ez az esemény egyben azt is jelenti, hogy immáron a szintén nagyon a nyugdíj szélén táncoló, a Kitty Hawk-kal egy évben hadrendbe állított USS Enterprise, azaz az Egyesült Államok és egyben a világ első nukleáris meghajtású anyahajója a legöregebb aktív egység. Nem is olyan régen írtunk róla, hogy kivonása azonban igen közel van már.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.