|

Végre rendeződhet az árvita az oroszokkal?

A Hindu pénteken arról számolt be, hogy India és Oroszország közel áll ahhoz, hogy megállapodjanak az Admiral Gorskov repülőgép-hordozó felújításáért fizetendő összegről. A hírek szerint ez akár július végéig megtörténhet.

Az eredeti tervben még az szerepelt, hogy a 44000 tonnás hajó már 2008 folyamán átadásra kerül, valamint az orosz Sevmash cég által elvégzett munkálatok csupán 1.5 milliárd dollárjába kerülnek Indiának. Az összegben azonban benne foglaltattak a MiG-29K típusú gépek is, melyeket a fedélzetére szántak az indiaiak. Az ár később 1.4 milliárddal emelkedett, amit az indiai fél már uzsoraárnak tartott, így nem volt hajlandó kifizetni.

Az ex-Gorskov felújítás alatt

Az ex-Gorskov felújítás alatt ,

A múlt héten összeült egy orosz-indiai küldöttség, hogy előkészítsék az ex-Gorskov (a jövőben INS Vikramaditya) felújításáról szóló átdolgozott szerződést. A jelek szerint az oroszokat sikerült meggyőzni a horribilis ár csökkentéséről, ugyanis az új árcímkén ezúttal „csak” 2.2 milliárd dollár díszeleg a majd’ 3 milliárd helyett.

A hajót az új szerződés értelmében 2012 decemberéig kell leszállítani a megrendelő félnek, hogy végre leválthassa a több mint 50 éve szolgálatban álló, az angoloktól beszerzett, a Falkland-szigeteket is megjárt INS Viraat (néhai HMS Hermes) repülőgép-hordozót, melynek fedélzetén a Sea King és Kamov helikopterek mellett az egyre fogyatkozó számú Sea Harrierek üzemelnek.

Ilyen lesz...

Ilyen lesz… ,

India régóta tervezi saját építésű repülőgép-hordozó rendszerbe állítását is, az első 37000 tonnás hordozó valószínűleg csak 2014-2015 körül fog elkészülni.
Ezen kívül elterjedtek olyan szóbeszédek is, hogy a USS Kitty Hawk kerül majd indiai kézbe, de ezt az Egyesült Államok részéről hivatalosan cáfolták. De ki tudja, hogy ki mit vet majd be az MMRCA-tenderen, az amerikaiak milyen ajánlattal állnak majd elő a Super Hornet eladása érdekében…

2 hozzászólás “Végre rendeződhet az árvita az oroszokkal?”