|

Gates cáfolta a Kitty Hawk pletykákat

Robert Gates amerikai védelmi miniszter az idei Shangri-La Dialogue során cáfolta USS Kitty Hawk-kal kapcsolatos pletykákat.

Korábban felröppent a hír, hogy az egykori orosz Kiev-osztályú repülőgéphordozó cirkáló, az Admiral Gorshkov átadása körüli komoly gondokra – felújítás, átalakítás időbeli és anyagi megszaladása – alapozva az Indiáért folytatott versenyben Washington esetleg felajánlja a 2009-ben kivonandó USS Kitty Hawkot Indiának.

Az Admiral Gorshkov 2007-es állapota
Az Admiral Gorshkov 2007-es állapota

A 47 éve hadrendbe állított USS Kitty Hawk az Egyesült Államok jelenleg legöregebb és egyetlen nem nukleáris meghajtású anyhajója. Az elmúlt mintegy 10 évben Japánban állomásozó anyhajó kivonása jövőre esedékes. Egyébként épp a napokban, május 28-án futott ki utoljára Yokosuka kikötőjéből, ezúttal hazafelé véve az irányt. A váltás a nukleáris meghajtású USS Geroge Washington képében már útban van.

A Shangri-La Dialogue során, úgy mellékesen Gates-nek szegezett kérdésre a védelmi miniszter úgy válaszolt, nincs tudomása róla, hogy tervbe lenne véve a Kitty Hawk eladása.

Kitty Hawk for sale?
Nem, mégsem eladó…

Az ázsiai ás csendes-óceáni országok (+USA és Anglia) védelmi minisztereinek éves találkozója a helyszínt biztosító, szingapúri Shangri-La hotelről kapta a nevát. Idén 8. alkalommal került megrendezésre az esemény.

Indiának egyébként természetesen van repülőgép hordozója, a Centaur-osztályú, egykori HMS Hermes képében, mely 1986-os megvárlása óta INS Viraat név alatt fut.

INS Viraat
Az egykori HMS hermes, azaz az INS Viraat (Nagyítható)

Ezen felül saját fejlesztésű és építésű repülőgép-hordozók is hadrendbe állnak, a tervek szerint 2012 magasságában. Összesen két hajó alkotja majd a Vikrant-osztályt.

Vikrant-osztály
A 2005-ben építeni kezdett Vikrant-osztály számítógépes látványterve