|

Hivatalos: Japán az Osprey és a Global Hawk mellett döntött

Rövid időn belül két típus beszerzését is megerősítette a szigetország kormánya: a Bell/Boeing V-22 Osprey a Japán Földi Önvédelmi Erőkhöz (JGSDF) kerül, míg az Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk a légierőt erősíti majd.

Pénteken hivatalosan is bejelentésre került, hogy a védelmi minisztérium helyet szorított a 2015-ös költségvetésben a két nevezett típus beszerzésének. Bár pontos darabszámokat nem közöltek, annyit elárultak, hogy a V-22 Osprey vetélytárs nélkül jelentkezett, míg a Global Hawk esetében a General Atomics Guardian ER rendszeresítését is figyelembe vették.

MV-22B tiltrotorosok a USS Wasp fedélzetén

Fotó: Timothy Bensken, U.S. Navy ,

Már tavaly tudni lehetett, hogy az ötéves védelmi terv sarkalatosabb pontjai közé tartozik 17 darab Bell/Boeing V-22 Osprey, három Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, négy korai előrejelző és légtérellenőrző, valamint három légi-utántöltő repülőgép, 52 kétéltű partraszálló harcjármű és 99 kerekes szárazföldi harcjármű beszerzése, illetve megrendelnének (első körben) 28 darab F-35A Lightning II vadászbombázót is.

RQ-4 Global Hawk Block 30

A Global Hawk jelenlegi védelmét a nagy repülési magasság adja | Fotó: Northrop Grumman ,

Mindezen lépések összhangban állnak a már korábban is felvázolt japán elképzelésekkel, vagyis egy gyorsreagálású, tengerészgyalogos harccsoport felállításával, mely hasonlóan épülne fel, mint az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának önálló működésre képes, expedíciós egységei. Ennek természetesen részét képezné egy megfelelő méretű felszíni egység is, amit az épülőben lévő 22DDH „Izumo” testesít meg.