|

BRÉKING! – Az F-35-ös nyert Japánban! – Frissítve! #2

Az előzetes kiszivárogtatások alapján nem ért sokakat meglepetésként a hír, hogy a sokat húzott F-X tendert végül a Lockheed Martin ötödik generációs típusa nyerte. Az egyhajtóműves masina két döntőbe jutó riválisát, a Boeing F/A-18 Super Hornet és a Eurofighter Typhoon típusokat ütötte ki a nyeregből.

A reggeli órákban a tokiói illetékesek bejelentették, hogy az F-X tendert a Lockheed Martin nyerte, így a 2012-es költségvetési év folyamán 42 darab F-35A Lightning II típusú vadászbombázót vásárolnak az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy leváltsák a kiöregedő F-4EJ Phantom II-ket, melyeket (két darab kivételével) anno a Mitsubishi gyártott licensz alapján. Az üzlet becsült értéke 4.2 milliárd dollár és várhatóan részben Japánban készülnek majd a gépek, de a végszerelés biztos a szigetországban zajlik majd, mivel az amerikai ajánlat magában foglalja egy összeszerelő-üzem létesítését is mintegy 800 millió dollár értékben. Japán az első F-35A-t még 2016 folyamán át kívánja venni.

Fotó: Lockheed Martin ,

„Nagy megtiszteltetés számunkra az a bizalom, amit Japán kormánya vetett az F-35-ösbe és vállalatunkba azzal, hogy lehetőséget biztosít számunkra, hogy ötödik generációs típust szállítsunk a Japán Önvédelmi Légierő számára.” – nyilatkozta a döntés után Bob Stevens, a Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója. „Ez a bejelentés új fejezetet nyit a japán iparral fenntartott tartós partnerségben és még erősebb biztonsági együttműködésre ad lehetőséget az Egyesült Államok és Japán között.”

A döntéssel Japán lett Izrael után a második olyan ország, mely nem vett részt a típus fejlesztésében, ámde rendelt a típusból. A Lockheed Martin az öt éves csúszás és a borzasztó költségek (a gyártó elmondása szerint egy gép darabára 75 millió dollár, ám a hírek szerint a fly-away cost már meghaladja a 113 milliót is) ellenére bízik a típus exportsikerében, az USA és a 8 partnerország számításaik szerint összesen 3100 gépet rendel majd a következő 25 év folyamán.

UPDATE #1:
Mind az izraeli, mint a japán megrendelés első gépei a LRIP (Low Rate Initial Production ~ alacsony ütemű gyártási sorozat) 8-as szériából kerülnek majd ki és Block 3-as szoftvercsomaggal rendelkeznek majd.

UPDATE #2:
Steve O’Bryan, az F-35 program igazgatója nyilatkozata:
„Ipari szempontból is érthető, hogy az F-35-öst választották egy negyedik generációs típus helyett. Utóbbi esetében csupán továbbfejlesztett alumínium- és más egyéb idejétmúlt technológiát kaptak volna a csomagban, ellenben az ötödik generációval járó előnyök mellett hamarosan fejlett kompozit-, maró- és forgácsolási technológiához, valamint világelső repülőgép-elektronikához jutnak. A Japánban aratott győzelem emellett a többi vásárló számára is örvendetes, mivel tovább oszlanak a program költségei. Várakozásaink szerint Dél-Korea is hamarosan dönt a beszerzésről, és mivel van szabad kapacitásunk, így be tudjuk illeszteni a LRIP 8 ütemezésébe.”

41 hozzászólás “BRÉKING! – Az F-35-ös nyert Japánban! – Frissítve! #2”

  1. Elvileg az első gép leszállítását 2016-ra tűzték ki. Nyilván le lehet beszélni az USAF fejeseivel, hogy egy számukra készülő sárkányról mondjanak le. Később nyilván könnyebb lesz már beütemezni, főleg, ha Japánban lesz az összeszerelés.

  2. 3100 gép elég durva, hogy jön ez ki ha még a japánok is csak 42-t vesznek? Az európaiaknak ott van még az EF plusz a gazdasági válság, a törököknek és ausztráloknak még annyi pénzük sincs, mint a japánoknak. Akkor az USA és Kanada fog több ezret rendelni? (amikor a stealth radar már a spájzban van?)

  3. Na arra a radarra várhatnak…

    Tudtommal itt nem 1 radarról van szó, hanem rendszerről – értsd: több radar több száz km területre telepítve. Ilyenekkel a jenkik és az oroszok is kísérleteznek, és a kínaikról se gondolom hogy kimaradnak.

  4. Amelyen az oroszok és a kínaiak már azóta dolgoznak, hogy az első stealth gép kijött. Amelyhez a zsákmányolt f-117 és rq-170 gépek vizsgálata egyre közelebb vihet. Amiről persze csupán feltételezés, hogy már a spájzban van, de ha valósággá válna, akkor olyan érvágás lenne az ezermilliárdokat belefektetőknek, hogy elájulnának.

    Tudtommal a 3. világbéli leendő áldozatoknak bőven elég a légvédelem letarolása plusz hagyományos gépek kombó, akik ellen meg stealth gépekre lenne szükség, azok úgyis atomfegyverrel biztosítják be, hogy ne nagyon lopakodjanak felettük.

  5. Ez a hír, az előzetes lebegtetés ellenére igazi meglepetés!

    Öt év alatt nagyon sok minden fog változni, a japik döntése töretlen optimizmust mutat…
    Az AEÁ pénzügyi válságának további durvulása tönkre fogja tenni a bonyolult pénzügyi műveleteket igénylő projekteket.

    Továbbra is úgy vélem, jobban jártak volna az SH-val, mert hamarabb megkapnák, olcsóbban és a pénzügyi örvények közepette fenntarthatóbb lenne, mint egy teljesen új technológia.
    Lelkük rajta.

  6. @Janaj

    Jó, de arra mit mondasz, hogy a gyengébb államokat hagyományos gépekkel is le lehet nullázni minimális veszteséggel, az erősebbek meg az atomfenyegetéssel védhetik ki a lopakodó gépek támadását?

  7. Sajnos mivel csóró vagyok, egy 2002-es E39 BMw-m van. Amivel tökéletesen meg vagyok ugyan elégedve. 190paci, semmi baja, gyors kényelmes stb. De ha lenne rá pénzem, akkor sem vennék ugyanilyet ha gyártanák. Ott az új, ami mindenben jobb! Mindenben! Eszembe sem jutna venni egy új gyártású régit. De sajnos nincs rá pénzem…. Ha mindenki úgy gondolkodna, hogy jó a régi fegyverzet is, akkor még mindig kardal harcolnánk! A legokosabb döntés mindig a legfejlettebbet venni! Ha van miből…. :) Lehet ebből 6db elég lenne a Griffek helyett nekünk is nem? Akkor már nem is olyan drága… :) Bár a 6 vagy 16, mindegyik vicces :)

  8. „3100 gép elég durva, hogy jön ez ki ha még a japánok is csak 42-t vesznek?”

    A 3100ban ha jól emlékszem a japán rendelés, ami sanszosan csak első körben 42 nincs is benne…

    Amúgy US ~2400db, törökök ~120db, UK ~100db, Hollandok ~80db, Norvégia ~50db, Spanyolok/Olaszok 20+20db, ausztrália 80-100db, japok akkor 42db, Izrael, Dán, Kanadai… és már el is értük a 3100dbt.

    Teszem hozzá ez ilyen első körös rendelésállomány, japánok hacsak nem viszik végig a saját 5gen progijukat ami simán elképzelhető akkor nem állnak meg 42dbnál hanem 100+dbt rendelnek, aztán simán beeshet egy 40-50dbs ROK rendelés ahogy Lengyel is… és még nagyon nem értem a lista végére.

  9. @Fade

    Ki beszélt itt atomfegyver bevetéséről? Az elrettentés is elég, hogy megvédjék magukat a lopakodóktól. Ilyen értelemben az f-22 és az f-35 is bevethetetlen a nehézfiúk ellen, mert a bevetésük hadiállapotot jelent, hadiállapotban pedig a végső érv az atomfegyver.

    A nehézfiúkat nem lehet a lopakodó kártyával sakkban tartani, mert rátromfolnak az atomkártyával, az meg nagyobb értékű lap. A könnyűfiúk ellen meg elegendőek a hagyományos repcsik és sokkal gazdaságosabbak is.

  10. Az atomkártya nem rettent el. Nem gondolom, hogy bármelyik ország elgondolkodna bármilyen atomcsapáson egy másik ország, esetleg másik katonai szövetség ellen. Nem hiszem, hgy akárcsak az usa, oroszok, kína sort keríteni egy atomcsapásra külső hasonló mértékü aggresszió nélkül.
    Az 5. generációs repcsikre pedig a válasz az ezek érzékelésére alkalmas technológia lesz és nem fognak csak úgy berepülni iedegn légeterekbe.

    Ugyanakkor gondoljunk bele, egy gép ára 75 millió dolcsi és itt 42 gépről van szó. Eszméletlen pénzek röpködnek itt össze vissza.ű

    Fade szerint pedig az amcsik 2400 db-ot akarnak rendszerbe állítani? Eszméletlen erő. Na ezért nem kell amerikát félteni és temetni.

  11. „A legokosabb döntés mindig a legfejlettebbet venni!”

    Ez így nem teljesen igaz, technikai jellegű beszerzéseknél praktikus a korszerű, de már kiforrott, több helyen alkalmazott technológiát választani. Hacsak nem sürget a tatár, vagy nincs olyan szempont, ami felülírja a többit.

  12. A 4.gen gépekre már nem áll ez a tétel, mert azok kellenek, hogy Líbiákat és Afganisztánokat bombázgassanak velük, ezeknek meg nincs is atomjuk, úgyhogy ez rájuk nyilván nem vonatkozik.

    Én csak azt próbáltam felvetni, hogy ezek ellen gazdaságtalan a méregdrága és költséges fenntartású masinákat alkalmazni, azok ellen meg akiknél szükség lenne erre, azoknál mégiscsak ott van az atomkártya, meg a globalizált világgazdaság, meg az a józan belátás, ami miatt ilyenek nem háborúznak egymással közvetlenül.

    És akkor még szóba sem jött az ellenszer, ami akkor lenne a legnagyobb arconcsapás, ha az usákok tényleg legyártanak ebből 2400-at. Azt se ártana előtte kideríteni, hogy az irániak tényleg vaktába hekkelgettek mindenfele és vak tyúkként találtak szemet, vagy valahogy meglesték a lopakodót.

  13. Fade

    „Sött ha tetszik még ezen felül is fél hadseregek fölöslegesek. Mért volt anno europában 30.000 tnak anno? Hisz az atom ugyis elrettent.

    Láthatóan senki se gondolta ezt komolyan.”

    Nevet!Azért nem volt háború mert az atom elrettentett!!!

  14. Gacsat :

    Tilikov nem mondott hülyeséget, Kínán kívül a japánok és az angolok is fejlesztik stealth radart.
    „az atomfegyver mért nem bevethető”

    De most komolyan mire ez az álszentség? Nehogy azt hidd már hogy Amerika nem vetné be ha olyan gyenge lenne mint most az oroszok 0 szövetségessel.

  15. A törökök NATO tagok, kazasztánba épp most folyik a jenki akna munka.
    India és Kína viszont nagy fejtörést (fog) okozni az oroszoknak .
    Sokáig nem mehet ez így hogy holnap Kínának viszek hajtóművet holnapután meg Indiának szu-30 mki gépet meg stb.

  16. Fijjúk, fijjúk!
    Háttal ültök a mozinak? (akit illet)

    Na, miből vásároltak mostanáig az államok fegyverzetet?
    Hitelből.
    Lesz hitel a jövőben?
    Nem lesz.
    Miből fogják megvásárolni azt a pár ezer F-35-öst?
    ?

    Sokadszorra kerül elő, hogy az aktuális fejlesztések sorsát pénzügyi tényezők fogják meghatározni.

    Az AEÁ kétségtelenül élenjáró a technológiai fejlesztés terén, valószínűleg az F-35 új korszakot vezetne be (ami az 5. generáció nagy tömegű elterjedését illeti), de a potenciális vásárlók túlnyomó többsége nincs és nem lesz olyan pénzügyi helyzetben, hogy be tudja szerezni. Kezdve mindjárt a gyártóval, ahol a történelemben látott legnagyobb pénzügyi káosz készülődik kitörni (ennek késleltetése miatt ütik például az eurózónát – és ezen keresztül minket is, de ez messze vezetne).
    Azt aligha tudja bárki, hogy a pénzügyi összeomlás mit hoz magával, legfeljebb találgatni lehet, de az biztos, hogy semmi jó nem várható, csak sötét és feketébb forgatókönyvek.

  17. A japik és az izraeliek is 2016-ig át akarják venni az első gépeiket.
    Azt jelenti, hogy a japik vélhetően csak ez után kezdik el az otthoni gyártást valamilyen ütemben (vö. egy sor teljesen új technológia).
    Az SH választásával eddigre akár legyárthatnák a mennyiség nagyobbik felét – akár egészét. Ismét csak lelkük rajta.

    AEÁ-ban 2015-ös költségvetési évtől indulna a teljes ütemű gyártás 107 darabbal (tervezet).
    Az alacsony tempójú gyártás ütemezése 2015-ig:
    LRIP lot 8 (90)
    LRIP lot 7 (77)
    LRIP lot 6 (38 – 4 A olasz, 2 A ausztrál)
    LRIP lot 5 (approx 34 – ?? A USAF, ? C USN, 3 B USMC, 4 A ausztrál)
    LRIP lot 4 (32 – 12 A, 4 F-35C, 14 B, 1 B RAF, 1 A holland)
    LRIP lot 3 (21 – 8 F-35A, 10 B USMC, 2 B RAF, 1 holland)
    LRIP lot 2 (6 F-35A)
    LRIP lot 1 (2 F-35A)

  18. Nem. Nekem nem.

    OK!
    Tehát szerinted legyártják mind a 2-3 ezer tervezett darabszámot?
    Miből finanszírozzák?
    Meddig lehet pénznyomtatással finanszírozni egy gazdaságot?
    Amikor már nem lehet, egy hiperinflációs időszakban a katonai beszerzések mennyire lesznek megvalósíthatók?

  19. Akkor OFF picit:

    http://bilbo.economicoutlook.net/blog/wp-content/uploads/2010/07/US_10_year_bond_yield.jpg

    Jelenleg 2.11%, további adatok itt: http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/Pages/TextView.aspx?data=yield

    Az USA kötvényeinek hozama alacsonyabb jelenleg, mint az elmúlt 50 év során bármikor. Gazdasági növekedésük (2%), és kilátásaik is pozitívak. Szó sincs hiperinflációról, sem a CDS-ek sem pedig az aukciók sikere (3-szoros túljegyzés) nem utal arra, hogy a piac negatívan értékelné az USA-t.
    Az ő piacukon pedig több millió szereplő van jelen, elég nagy bátorságra vall azt mondani innét kis hazánkból, hogy ők mind hülyék, és én jobban látom.

    Végezetül inflációs adatok: http://www.tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

    Az utóbbi években a gyakorlati árstabilitást jelentő 3% körül mozog, átlagban kicsit alá jön ki. Ez nem utal arra, hogy felelőtlen bankóprés működne, a gazdaságélénkítés nem megy az árstabilitás rovására.

    Negatív mutató az eladósodottság növekvő mértéke, ám ez a növekedés csökkenő tendenciát mutat. Az adósság többsége belföldi kézben van. Európa bedőlése persze magával ránthatja az USA-t is, de az rántana többé kevésbé mindenki mást is a szerteágazó kereskedelmi és befektetői kapcsolatok miatt, illetve viszonylag kicsi is az esélye, mint olyannak.

    ON:
    A 3100 gép pedig a következő 25 év folyamán értendő, ez évente átlagosan 124 gépes megrendelést jelent, ami már nem is hangzik olyan soknak, főleg, hogy ennek nagy része az USA-ból jön, nem pedig a kicsit kevésbé lelkes partnerországokból. Az USA-ban pedig szükség van rájuk, nem engedheti meg magának se az AF, se a Navy, sem pedig a USMC, hogy túlhasznált gépekkel repüljön amik már úgy potyognak, mint a Bisonok. Ha lesz is vágás a darabszámot nem valószínű, hogy érinti, mert később bejönnek az exportvevők is. Inkább időbeli kitolódás valószínű a sorozatgyártás megkezdésének csúszása miatt.
    Az ötödik generáció jelenleg akkora fölényben van az általánosan elterjedt negyedikkel szemben, hogy nem valószínű, hogy 20-25 éven belül bárki előrukkolna 6. generációs géppel (az F-15 és az F-22 szolgálatba állása közt is 30 év telt el), Kínának és Oroszországnak is épp elég fejlesztési költséget jelent a saját 5. gen létrehozása, ráadásul még egy jó idő, mire azok gyártása is beindul.

  20. Az USA-ban pedig szükség van rájuk, nem engedheti meg magának se az AF, se a Navy, sem pedig a USMC, hogy túlhasznált gépekkel repüljön amik már úgy potyognak, mint a Bisonok

    ad 1. A bisonok nem a koruk miatt potyognak.

    ad 2. Hol hallottad azt a marhaságot, hogy potyognak sorra az F-15 és F-16 gépek…?

    ad 3. Éppen mostanában jelentették be ezt.

    https://htka.hu/2011/11/28/hosszu-elet-ele-neznek-az-amerikai-sasok/

    (Mondjuk az SE élettartama még mindig hibás a hírben, mert a 16 ezer órát nyomnák fel 32 ezerre.)

    Az USMC-nrk tényleg kell, de mivel a gép képességei jóval túlhaladják az eredeti elképzelést – ahogy az ára is – egyáltalán nem eretnek gondolat, hogy ennek kb. a felét veszik meg, mert a továbbszolgáló F-15E és F-15C gépek egy részét nem kell leváltania. Az F-16 gépekből meg nincs 2500 db, ergo azok ki/leváltásásra sem kell annyi.

  21. Ez is marhaság. Számtalan gépet vontak ki igencsak öreg korában és egyik sem potyogott az életkor előrhadaldtával erősebben, sőt. A gépek statiszitikája életkor előrehaladtával általában javul, mert a rejtett tervezési hibákat lehetőség van javítani és egyre kevesebb a meglepi mind a repülés közben fellépő helyzetekben, mint a karbantartás során.

    Tudod, hogy mennyi iőd kellett, amíg az F-15 flotta elérte a 2 /100k óra alatti A osztályú eseményt? 20 év. Tehát az F-15 flotta akkor tudta először elérni azt, ami átlagosnak számít nála, mikor a flotta átlagéletkora volt vagy 15 év. Ma 35 éves gépekkel is ugyanezt hozzák.

    Sem A Bucaneer, sem az Intruder, sem az F-111 sem az F-14 nem potyogott le örgekorában sorozatban.

    A gép életkora azt határozza meg, hogy mennyire drága és időigényes a típust olyan állapotban tartani, hogy ne legyen sorozatos baleset a típussal.

    Számomra megdöbbentő, hogy ennyire 2×2 dolog nem esik le számodra. :(

  22. Sokat vitatkoztunk azon hogy SH vagy Typhoon lenne a legjobb Japának, mindegyiknek voltak erős és gyenge oldalai és láss csodát még is az F-35re esett a választás pedig a követelményeknek nem igazán tett eleget mivel 2 hajtóműves gépet kerestek.

    Még is ezt a gépet választották,hogy betudják fejezni saját 5.generációs gépüket a Mitsubishi ShinShint.

    Anélkül is kész lenne mivel az egyik legfejlettebb a Japán elektronikai ipar a világban,de inkább rendelnek belőle egy jelképes 42dbot hogy meg nézhessék mit tud a konkurencia és hasznosíthassák a Lockhead által elért eredményeket és még ütő képesebb gépet tudjanak kifejleszteni
    a Kínai és Orosz kihívásra válaszolva.