|

Hamarosan indul a verseny Japánban is

Japánban évek óta késedelmet szenved a F-4EJ Kai Phantomok leváltása, de úgy tűnik hamarosan „belecsapnak a lecsóba” és tendert írnak ki az öreg gépek cseréjére.

A japán gyártású Phantom II-esek helyett 40-50 darab korszerű, többfeladatú harcigép beszerzését tervezi az ázsiai szigetország. Az F-X tender toronymagas esélyese az F-22 Raptor lett volna, ha az amerikai honatyák feloldják a típus exporttilalmát. De nem tették, így a szigetország más megoldás irányába kell, hogy nézzen.

Az amerikai Boeing F/A-18E/F Super Hornet és F-15SE Silent Eagle, az összeurópai Eurofighter Typhoon és a francia Dassault Rafale mellett a paletta egyedüli 5. generációs típusa a Lockheed Martin F-35 Lightning II.

A tendert – melyet 2007 óta a Raptor körüli exporttortúra miatt halasztgattak – áprilisban tervezik kiírni, eredményhirdetési határidőt egyelőre nem közöltek, azt azonban kijelentették, hogy amennyiben idén döntenek, az első példányoknak 2015-ben szolgálatba kell állniuk. Ez csupán a Lockheed Martin illetékeseinek rossz hír, hiszen tudjuk, hogy a legoptimálisabb becslések szerint ebben az időpontban még csak az Egyesült Államokban lesz szolgálatban alig pár példány, nem hogy exportálni tudják őket…

A feltételek mellett van még a két hajtómű megléte, az AESA típusú radar, a japán elektronikai berendezések integrációjának lehetősége, valamint a legfontosabb: a licenszgyártás. A megrendelt gépeket a Mitsubishi Heavy Industries gyártja majd a 2011-ben kifutó F-2-esek gyártósorának üzemében.

Azonban az F-X tender lefutásával nem lesz vége a bevásárlásnak, az F-XX program keretében 200-250 darab vadászbombázót kívánnak beszerezni, ám minden valószínűség szerint ez csupán a következő évtizedben valósulhat meg.

28 hozzászólás “Hamarosan indul a verseny Japánban is”

  1. Majd beszállnak a PAK-FA fejlesztésébe,azt majd néznek az amcsik:D

    De most tényleg,Japán 5.gen. gépeket akar,Raptor kilőve az exporttilalom miatt(szerintem ez nagyon hülye döntés volt az amik részéről,marha sokat kaszálhatnának az exportjából,persze csak szigorúan hű szövetségeseknek eladva),az F-35 meg mint a cikkben is olvasható a kitűzött időpontra nem valószínű hogy szolgálatba állhatna a felkelő nap országában(mellesleg a követelménybe benne van a 2 hajtómű megléte,a Villámnak hol van olyanja???)

    Aztán ki tudja,lehet hogy beérik az F-15SE-vel vagy a Super Hornettel…én az európai nevezőket nem tartom esélyesnek…mellesleg a Gripen nem nevez?

  2. Japán orosz viszonyok egyre jobbak.
    Ha már India beszállt. Japánok aztán tényleg vinnék az elektronikai tapasztalatot.

    Jelen helyzetben Kína okán Oroszok és Japánok lokális szövetségesek lehetnek sőt biztos.

  3. Nothing, but the Truth

    „Jelen helyzetben Kína okán Oroszok és Japánok lokális szövetségesek lehetnek sőt biztos.”

    Az oroszok inkább az Indiával való szövetséggel akarják kiegyensúlyozni a kínaiak növekvő katonai súlyát. Japánnal tűrhető ugyan a gazdasági kapcsolatuk, de amíg a 4 szaros lakatlan Kuril-szigetét vissza nem kapja, Japán még békeszerződést sem hajlandó kötni velük, nemhogy katonai szövetséget. A ruszkik viszont megmakacsolták magukat, és kijelentették, hogy a 4 kopár sziget az Oroszország Anyácska integráns része, és abból ők egy négyzetmétert sem adnak senkinek…

  4. Az F15 SE-ből egy jó adag a Phantomok helyére logikus lépés lenne, pl mert az eredeti Sas-t repülik, meg egy Phantom > F15SE váltás az F-X programban most, majd az F-XX esetében egy F15CJ/DJ >> F35 váltás elképzelhetőbb a PAK-FA sztorinál. Rafale-nak és az SH-nak sok esélyt nem látok, az EF-nek talán.

  5. Sziasztok!

    Igen, a Kuril szigetek miatt nem lesz katonai együttműködés. Ez mindkét országnak nemzeti kérdés. Az oroszok szerint övék a szigetek, a japánok szerint pedig az oroszok elfoglalták. Energetikai szinten OK, sőt visszaemlékezve japán cégek a szovjetuniónak is adtak el COCOM listás számítástechnikai meg CNC esztergagépeket stb. amelyet a ruszkik tengok alacsonyabb zajszintre hozására használtak fel. (kavitáció csökkentésének modellezésére illetve pontosabb meghajtólapátok megmunkálására. De katonai együttműködés hacsak nincs valami katasztrófa stb, akkor nem lesz.

    kele

  6. Legnagyobb esélyes a Silent Eagle és a Super Hornet mivel ezek amcsi cuccok.
    Talán a Typhoon ha 100%os technológiai transzfert kapnának hozzá.

    A saját 5.gen gépük csak egy demó ami legkorábban 2014ben repülhet és akkor még jó pár év fejlesztés van hátra.

  7. Onedin kapitány

    @Fade

    „In 1983-1984 the Japanese firm Toshiba sold sophisticated, nine axis milling equipment to the Soviets along with the computer control systems, which were developed by Norwegian firm Kongsberg Vaapenfabrik. U.S Navy officials and Congressmen announced that this technology enabled the Soviet submarine builders to produce more accurate and quieter propellers.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Akula_class_submarine#cite_ref-5

  8. http://www.japanlaw.info/lawletter/april87/fdf.htm

    csak engedélye nem volt rá a Toshibanak.
    „Prime Minister Nakasone had claimed that Toshiba had betrayed Japan, the government of Japan has prepared new legislation to be implemented to make certain that „what didn’t happen” never happens again.”

    Sok mindent elmond arról a nagyon csendességről, hogy ami japán/usaban pogári felhasználás ahoz ruszkik alapból hozzá se juthatnak. És akkor ez még fémmegmunkálás amiről az hírlik, hogy ruszkikhudejók benne. Nahát ennyire jók.

  9. Nothing, but the Truth

    „Ja értem hadban állnak, szigeteken vitatkoznak a japók meg techet adnak el nekik amik pont itt a szigeteknél számít sokat.”

    A Kuril szigetek védelménél egyáltalán nem számít az orosz tengók műszaki fejlettsége. A japánok nacionalisták, de egyben racionalisták is, és jól tudják, hogy egy orosz politikai gesztus nélkül, amelynek esélye a zéróhoz konvergál, sosem fogják visszakapni a szigeteiket. Hiroshima után pedig nem hinném hogy bevállalnák, hogy néhány lakatlan szikláért háborút indítsanak egy náluk sokkal erősebb atomhatalom ellen…

    „Sok mindent elmond arról a nagyon csendességről…”

    Két Improved Akula tavaly nyáron tiszteletét tette az amerikai partok mentén, először a hidegháború vége óta. Az egyiket egyáltalán nem is észlelték, csak a – nyilván lehallgatott – orosz rádiófogalmazásból szűrték ki hogy ott járt, a másikat ezután észrevették ugyan, de már csak akkor, amikor hazafelé tartott a nyílt óceánon. És az új Graney osztály még sokkal csendesebb lesz, a Jane’s azt írta, hogy amerikai szakértők szerint bőven halkabb lesz, mint a Virginia class SSN-ek.

  10. „És az új Graney osztály még sokkal csendesebb lesz, a Jane’s azt írta, hogy amerikai szakértők szerint bőven halkabb lesz, mint a Virginia class SSN-ek.”

    No ezt feltételezem az illetékesek hamarosan megtudhatják igaz-e, avagy sem, lévén nem lepődnék meg ha titokban véletlenül pont a Yasen első tesztjeinek idején arrafelé kolbászolna egy Virgina :)

  11. „Jane’s azt írta, hogy amerikai szakértők szerint bőven halkabb lesz, mint a Virginia class SSN-ek.”

    Azért ez valószínűleg azok közé az ijesztő fals megállapítások közé tartozik, amelyek mögött az amerikai hadiipar érdeke áll. Nyilván szeretnének még pl. fél tucat újabb SEAWOLF-ot építeni és szívesen vennének fel megrendelést a VIRGINIA egy újabb, finomított változatának, vagy pl. új tengeralattjáró-elhárító fegyverrendszerek kifejlesztésére.

  12. @Fade
    A hivatalos vonalat illetően kénytelen vagyok igazat adni neked. A PAK-FA japán verziójában én sem hiszek.
    Az viszont elgondolkodtató, hogy Japán és Oroszország tényleg természetes szövetségesek Kínával szemben. (Úgy tudom, részben hasonló háttérmegfontolásból a japánok elég jó kapcsolatot építettek ki Indiával. Lehet, hogy Vietnam is a barátjuk lesz? Az indiai-vietnami katonai kapcsolatok igen jók.)

    Én úgy látom, hogy a távoli jövőben jöhet még egy olyan korszak, amikor a meggyengült és Kína által fenyegetett (Szibéria!) Oroszo. a nemzeti büszkeség és a rövidtávú gazdasági érdekek (pl. olajlelőhely) ellenére eladja-visszaadja Japánnak az elbitorolt területeket.
    Ezáltal a kapcsolatok lényegesen javulnának.

  13. Rövid távon a Toshiba (tiltott üzletelés a nyugati kormányok tudta nélkül) eset aligha ismétlődhet meg. Oroszország inkább az ipari kémkedés révén juthat új technológiákhoz. Elégedetlen, vagy pénzéhes emberek minden nyugati országban akadnak. Az egyik könyv erre egy amerikai mérnököt hozott fel példaként. Az úr rongyos 50 ezer USD-ért (igaz, ez vagy 30 éve történt, akkor más volt a dollár árfolyama) több milliós költséggel kifejlesztett műhold-technológiát szerzett meg a SzU-nak.

  14. Akkor ennek a technikának nem sok jövője lesz:
    http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://img86.imageshack.us/img86/4374/rcsmodeljdatrdi3pt.jpg&imgrefurl=http://www.sinodefenceforum.com/world-armed-forces/korean-stealth-fighter-1924.html&usg=__BOsfG9FP24eXLzFVf46q7sy6irc=&h=376&w=624&sz=35&hl=hu&start=5&um=1&itbs=1&tbnid=nwljFWntUivG2M:&tbnh=82&tbnw=136&prev=/images%3Fq%3Djapan%2B5.generation%2Bfighter%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DN%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1
    Felülről a harmadik kép!

  15. Remélem hogy az F-35 -ösöket azért nem fognak eladni nekik az Amerikaiak. Szerintem túl kockázatos az F-35 -öst a japik kezébe adni mivel fejlett vadászgép. Én még az F-35 legyengített változatát sem ajánlanám fel nekik exportra. Szerintem válasszák inkább az oroszok Szuhoj PAK-Fa-ját.

  16. Onedin kapitány

    @Tomi-91
    F-35 ügyben más a véleményem. Szerintem, ha a japánok rákényszerülnek, akkor (a már meglévő alapokból kiindulva) 10-12 év alatt jobb típust fejlesztenének ki, mint az F-35. Megvan hozzá a tudás- és technológiai háttér. Csak roppant gazdaságtalan lépés lenne.
    A véleményed egyébként összecseng egyes am.-i előrejelzésekkel, melyek szerint 2040 körül az USA-nak nem Kína, hanem Japán jelenti majd a legfőbb riválist, problémát, gondot.

  17. Ha jól emlékszem a japánok már belekeztdek egy modernebb gép kifejlesztésébe, valami ATD az általuk elképzelt gép neve, amire már alkalmazni akarják az 5. generációs gépek egyes vonásait. Ha külföldről nem fognak tudni modern gépeket beszerezni, akkor lehet hogy az ATD típus legyártásába kezdenek. Amúgy többször is hallottam, hogy Japánt állítólag nagyon keményen érintette a gazdasági válság.

    Már az is durva volt, amikor az USA felvetette azt a lehetőséget, hogy hajlandó lenne adni nekik az F-22 Raptor legyengített változatából de 2 -szer olyan drágán.

    10-12 év múlva jobb gépük lenne az F-35-nél???
    Érdekes. Igazi lopakodót eddig csak az USA tudott bemutatni, most pedig az oroszok próbálkoznak a PAF-Fa-val, ami persze még mindig nem igazi lopakodó, csak a radarkeresztmetszete csökkentett. A PAK-Fa-nak amúgy 0.5 négyzetméter a radarvisszaverő felülete.

    Az F-35-nél 0.0015 négyzetméter a radarvisszaverő felület, szóval az már igazi lopakodó, ezért is félteném az USA helyében a technológiát.
    Az F-22-nél ugyanez az érték már 0.0001 négyzetméter, ami egy üveggolyó felületének felel meg, ezért az USA szigorú exporttilalom alatt tartja.