|

Japán: alakul a bevásárlólista

December 13-án napvilágot látott Japán következő, öt évre szóló védelmi terve, melyet várhatóan december 17-i ülésén fogad majd el a kabinet, így megvalósítását már a 2014-es költségvetési évben megkezdhetik. A nyilvánosságra került dokumentum nem sok meglepetést tartogat azok számára, akik az utóbbi években figyelemmel kísérték Japán politikai és katonai törekvéseit: az ország igyekszik megerősíteni tengerészgyalogos gyorsreagálású erőit, légvédelmét és stratégiai felderítő képességét – tehát egyre kevésbé ragaszkodik a pusztán defenzív jellegű fegyverkezéshez. Mindezzel a kínai terjeszkedést kívánják ellensúlyozni, bizonyítandó, hogy ha a szükség úgy hozza, képesek „odacsapni” és megvédeni felségterületeiket egy esetleges agressziótól.

Az ötéves védelmi terv sarkalatosabb pontjai közé tartozik 17 Bell-Boeing MV-22 Osprey, három Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, négy korai előrejelző és légtérellenőrző, valamint három légi-utántöltő repülőgép, 52 kétéltű partraszálló harcjármű és 99 kerekes szárazföldi harcjármű beszerzése, illetve megrendelnének 28 F-35A Lightning II vadászbombázót is. Mindezen lépések összhangban állnak a már korábban is felvázolt japán elképzelésekkel, vagyis egy gyorsreagálású, tengerészgyalogos harccsoport felállításával, mely hasonlóan épülne fel, mint az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának önálló működésre képes, expedíciós egységei. Ennek természetesen részét képezné egy megfelelő méretű felszíni egység is, amit az épülőben lévő 22DDH „Izumo” testesít meg.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk

A Global Hawk érkezésével Japán stratégiai felderítő képességei jelentősen megnőnek majd. Ráadásul ugyanezen típust az Egyesült Államok is üzemelteti majd a szigetországi támaszpontjairól, így a két flotta kölcsönösen kiegészítheti egymást ,

A japán terv egyébként olyannyira hajaz az amerikai mintára, hogy még az alkalmazott technika is egyezik majd – elég csak az Osprey-ra gondolni, de az 52 AAV is ugyanazon típusból kerül majd ki, mint amit a USMC alkalmaz.

Megjegyzendő, hogy a kerekes harcjárművek beszerzésével a Japán Önvédelmi Hadsereg szolgálatában álló harckocsik számát csökkenteni fogják, mivel úgy ítélték meg, hogy azok kevésbé alkalmazhatók a jövő várható feladati során, mint a mozgékonyabb, könnyebb harcjárművek. A haderő létszáma viszont nőni fog: a védelmi minisztérium 159 000 főre szeretné növelni az állományt.