|

Lecserélheti légtér-ellenőrző gépeit Japán

A Senkaku-szigetek hovatartozása körüli vita Japán és Kína között több alkalommal volt oka légtérsértéseknek, ezért Japán fejleszteni kívánja a légtér-ellenőrző képességét.

A Japán Önvédelmi Légierő (JASDF) jelenleg 13 darab Grumman E-2C Hawkeye és 4 darab Boeing E-767 típusú légtér-ellenőrző repülőgéppel rendelkezik. Előbbi típus még 1987 januárjában állt szolgálatban, s a japánok már gondolkodnak a leváltásán. Utódjául nem azonos kategóriájú típust rendszeresítenének, hanem „egy számmal nagyobb” madárra fáj a foguk: szerintük a törökök, ausztrálok és dél-koreaiak által vásárolt Boeing E-737 Wedgetail lesz a legjobb számukra is.

Fotó: Boeing

Fotó: Boeing ,

A típusváltás folyamata várhatóan hamarosan megkezdődik, mivel már 2015-ben szeretnék átvenni az első gépeket. Az E-737 mellett tervezik RQ-4 Global Hawk típusú, pilóta nélküli repülőgépek beszerzését is, erről is a közeljövőben születhet döntés.

A gépcsere mellett újabb légtér-ellenőrző egységet hoznak létre, melyet a jelenlegi flotta kettéosztásával oldanak meg. Az új alakulat a Naha támaszponton települne, az innen végrehajtott repülésekkel szemmel tudják majd tartani a Senkaku-szigetek körüli légteret is.