|

Ausztrália beszállt a Poseidon programba

A szigetország busás összegért cserébe partnerként tevékenykedhet a US Navy megrendelésére elindított P-8A Poseidon haditengerészeti járőrgép fejlesztésében.

Több mint három éve írtunk róla, hogy Ausztrália fontolgatja a Boeing által fejlesztett P-8 Poseidon rendszeresítését, ezúttal azonban már tényleges szerződésről hozhatunk hírt Olvasóinknak. Canberra a „growleresítés” bejelentése után újabb nagyösszegű szerződésről rántotta le a leplet: 81.1 millió dollárért cserébe részt vállalnak a Poseidon fejlesztési programjában. Az amerikai tengerészeti járőrgép a jelenleg szolgáló 19 darab AP-3C/P-3C Orion leváltására érkezne, melyeket 2019-től nyugdíjazna a szigetország vezetése. A típusváltásra összesen 5 milliárd dollárt szánnak, a közleményből azonban nem derül ki, hogy ebből mennyit szánnak a gépek beszerzésére és mennyit a logisztikai támogatást is tartalmazó csomagra. Emellett a beszerzendő darabszám sem ismert, a korábbi hírek szerint az ausztrálok úgy vélik, hogy már 8 darab is elég lenne a jelenlegi flotta kiváltására.

India első P-8I-je a levegőben | Fotó: Boeing ,

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon és a törzs alatt felfüggesztési pontokat (4+2 db), míg a törzsben beépített bombakamrát (5 felfüggesztési ponttal) helyeztek el a rakéták és torpedók számára (melyből összesen 10 tonnányi terhet hordozhat), továbbá lehetővé tették a légiutántöltést is. Emellett számos különleges szenzort (fejlett keresőradart, optikai, infravörös, valamint egyéb elektronikai keresőrendszereket) helyeztek el a fedélzeten, amelyet kilencfős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

Eddig a US Navy mellett India és Ausztrália rendelte meg a típust, de több már ország haditengerészete is élénk érdeklődést mutat iránta, köztük Görögország, Szaúd-Arábia és Szingapúr is.