|

Zöld utat kapott az ausztrál „growleresítés”

Az ausztrál kormányzat szabad utat adott a szigetország légierejében szolgáló F/A-18E/F típusú gépek átalakításának, mellyel a kengurus légierő lesz az Amerikai Egyesült Államokon kívül az első nemzet, mely Growlereket üzemeltet, hasonlóan, ahogy a Super Hornetek esetében is történt.

Nem újdonság, hogy az ausztrálok át akarják alakíttatni az F/A-18E/F Super Hornet típusú vadászbombázóik egy részét elektronikai zavarókká, hisz ezt már a beszerzésükkor kijelentették és ezek a gépek kábelezése is úgy készült, hogy bármikor átalakíthatóak legyenek, ez anno 35 millió dollárral növelte meg a beszerzési költséget. Az F-35-ös késése miatt réskitöltésre rendszeresített 24 darab Lódarázs fele válik Growlerré, ebben a US Navy-től 20 millió dollárért beszerzésre kerülő, ALQ-99 jelzésű zavarókonténerek segítenek. A tucatnyi gép átalakítása 1.5 milliárd ausztrál dollárba kerül majd, az első gépeket várhatóan 2018-tól adhatják át.

A Super Hornetre is kerülhet kanadai felségjel | Fotó: defence.gov.au ,

A Hornet-flotta mennyisége azonban akár még bővülhet is, ugyanis az ausztrálok további gépek beszerzésén gondolkodnak, rendkívül meg vannak elégedve a típussal. Tehát a Lockheed Martin aggódhat, hisz, amennyiben az F-35-ös tovább drágul és/vagy késik, akkor a 100 darabos igényt csökkenthetik a kengurusok, újabb századokat feltöltve Super Hornetekkel.

11 hozzászólás “Zöld utat kapott az ausztrál „growleresítés””

  1. Én most megdöbbentem!Azt hittem,hogy a RAAF kicsit combosabb mint 71 Hornet meg 24 Super Hornet.Nem tudom mennyire fejlesztették az idők folyamán a Hornet flottát de azért azok már nem mai gyerekek főleg,hogy A/B gépekről beszélünk.