|

Újabb Super Horneteket vásárolhat Ausztrália

Ausztrália régóta tervezi az új amerikai ötödik generációs típus, a Lockheed Martin által kifejlesztett és gyártott F-35 Lightning II vadászbombázók vásárlását, azonban a masina folyamatosan késik és drágul…

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) legalább 100 darab F-35-ös beszerzését tervezi, mintegy 16 milliárd dollárt áldozna a programra. Az első 14 gépet már meg is vásárolták, a belőlük felállított század 2018-tól válhat bevethetővé. Legalábbis a tervek szerint, azonban az Amerikai Egyesült Államok 2012-es költségvetési évében meglépett komoly költségcsökkentés hatással lehet az ötödik generációs típusra, így mind a határidőket, mind a költségeket negatívan befolyásolhatja.

A RAAF F/A-18F Super Hornet vadászbombázói | Fotó: defence.gov.au ,

Természetesen mindezek miatt a háttérben csintalanul mosolyog a Boeing csapata, ugyanis egyre nagyobb az esélye annak, hogy a költségkereten belüli és határidő előtti “Super Hornet”-beszerzés nem áll meg 24 darabnál, hanem újabb századokat fegyvereznek át a 4+ generációs amerikai típusra. Természetesen mindez a Lockheed Martin számára presztízsveszteség lenne, ugyanis a közeli szövetségesektől (Nagy-Britannia, Izrael, Kanada és Ausztrália) összesen legalább 500 darab F-35-ös beszerzését várják, azonban Izrael kivételével a másik három államot már szóba hozták a Boeing típusával.

Várhatóan idén kiderül, hogy az ausztrál kabinet vár-e az alacsony észlelhetőségű típusra, vagy megelégszenek a csökkentett észlelhetőségű, fél generációval korábbi, ámde bevált és olcsóbb masinával.

12 hozzászólás “Újabb Super Horneteket vásárolhat Ausztrália”

 1. Joe Smith. Mig-29 Szu-27 korai analóg rendszereikkel inkább lehet mondani 4. generációs gépek/beta sorozatának az oroszoknál.
  Szu-35SzM és társai gyorsa kiforhatják magukat. Beszédes az a mínusz 1 tonna stb. Rendszerek terén is ugorhatnak erőre egyet. Tán azok most PESA radarokkal repkednek.

 2. Ha azt a sok S-hornetet growler-é alakítják, még az golyóstollam is bemondja az unalmast, ha egyszerre üzemelnek :-D

  Vagy vesznek hozzá egy hordozót (az ángliusok most szinte új hajókat adnak el olcsón – na ez azért gonosz volt részemről. :-P)?

 3. Az “Összefoglaló a…” cikkemben oldalakon át vesézem, hogy miért parttalan egy ilyen összehasonlítás.

  Egyszerűen csak azt kellene belátni, hogy van olyan képessége az F-35-nek, amire soha nem lesz képes az Szuperdarázs. Pl. olyan tömegű fegyverzet hordozására olyan RCS és légellenállás mellett, mint az F-35.

  Ha a külső függesztéssel repül az F-35, az RCS akkor is kisebb, légellnállás is kisebb, de cirka 2-szer annyi fegyvert visz el úgy, hogy a nagyobb légellenállású bombák ha a szárny alá mehet sima vagy dupla AIM-120 – a belső térben vannak. Erre soha nem lesz képes egyetlen 4. generációs gép sem. Még az F-15SE-sem.

  Most képzelj el egy 2 x AIM-9 + 4-6 x AIM-120 + akár 8 SDB-s F-35-öt, ahol a külső függesztőn csak légiharc rakéta van. F-16 szontű légellenállás F-15E szintű csapásmérőképességgel és fegyverezzel. Verhetetlen. Ja, és a belső üzemanyag kapacitás meg akkora, hogy talán még az SH is segget csókolhat neki két pótossal…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.