|

Újabb Super Horneteket vásárolhat Ausztrália

Ausztrália régóta tervezi az új amerikai ötödik generációs típus, a Lockheed Martin által kifejlesztett és gyártott F-35 Lightning II vadászbombázók vásárlását, azonban a masina folyamatosan késik és drágul…

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) legalább 100 darab F-35-ös beszerzését tervezi, mintegy 16 milliárd dollárt áldozna a programra. Az első 14 gépet már meg is vásárolták, a belőlük felállított század 2018-tól válhat bevethetővé. Legalábbis a tervek szerint, azonban az Amerikai Egyesült Államok 2012-es költségvetési évében meglépett komoly költségcsökkentés hatással lehet az ötödik generációs típusra, így mind a határidőket, mind a költségeket negatívan befolyásolhatja.

A RAAF F/A-18F Super Hornet vadászbombázói | Fotó: defence.gov.au ,

Természetesen mindezek miatt a háttérben csintalanul mosolyog a Boeing csapata, ugyanis egyre nagyobb az esélye annak, hogy a költségkereten belüli és határidő előtti „Super Hornet”-beszerzés nem áll meg 24 darabnál, hanem újabb századokat fegyvereznek át a 4+ generációs amerikai típusra. Természetesen mindez a Lockheed Martin számára presztízsveszteség lenne, ugyanis a közeli szövetségesektől (Nagy-Britannia, Izrael, Kanada és Ausztrália) összesen legalább 500 darab F-35-ös beszerzését várják, azonban Izrael kivételével a másik három államot már szóba hozták a Boeing típusával.

Várhatóan idén kiderül, hogy az ausztrál kabinet vár-e az alacsony észlelhetőségű típusra, vagy megelégszenek a csökkentett észlelhetőségű, fél generációval korábbi, ámde bevált és olcsóbb masinával.

12 hozzászólás “Újabb Super Horneteket vásárolhat Ausztrália”

  1. Joe Smith. Mig-29 Szu-27 korai analóg rendszereikkel inkább lehet mondani 4. generációs gépek/beta sorozatának az oroszoknál.
    Szu-35SzM és társai gyorsa kiforhatják magukat. Beszédes az a mínusz 1 tonna stb. Rendszerek terén is ugorhatnak erőre egyet. Tán azok most PESA radarokkal repkednek.

  2. Ha azt a sok S-hornetet growler-é alakítják, még az golyóstollam is bemondja az unalmast, ha egyszerre üzemelnek :-D

    Vagy vesznek hozzá egy hordozót (az ángliusok most szinte új hajókat adnak el olcsón – na ez azért gonosz volt részemről. :-P)?

  3. Az „Összefoglaló a…” cikkemben oldalakon át vesézem, hogy miért parttalan egy ilyen összehasonlítás.

    Egyszerűen csak azt kellene belátni, hogy van olyan képessége az F-35-nek, amire soha nem lesz képes az Szuperdarázs. Pl. olyan tömegű fegyverzet hordozására olyan RCS és légellenállás mellett, mint az F-35.

    Ha a külső függesztéssel repül az F-35, az RCS akkor is kisebb, légellnállás is kisebb, de cirka 2-szer annyi fegyvert visz el úgy, hogy a nagyobb légellenállású bombák ha a szárny alá mehet sima vagy dupla AIM-120 – a belső térben vannak. Erre soha nem lesz képes egyetlen 4. generációs gép sem. Még az F-15SE-sem.

    Most képzelj el egy 2 x AIM-9 + 4-6 x AIM-120 + akár 8 SDB-s F-35-öt, ahol a külső függesztőn csak légiharc rakéta van. F-16 szontű légellenállás F-15E szintű csapásmérőképességgel és fegyverezzel. Verhetetlen. Ja, és a belső üzemanyag kapacitás meg akkora, hogy talán még az SH is segget csókolhat neki két pótossal…