|

Szaúd-Arábia és a görög tengeristen

Az, hogy a bebetonozott indiai és ausztrál beszerzés és további nemzetközi érdeklődés mellett Szaúd-Arábia is vásárlási szándékot mutat a számos ország által használt, de már erősen kiöregedő tengerészeti járőrgép, a P-3 Orion utódjául szánt P-8 Poseidon után, nem új keletű, hiszen a még tavaly decemberében bejelentett nagyobb volumenű flottafejlesztési csomag részeként már megjelölték a bevezetés előtt álló típust. Most a beszerzendő mennyiség is ismertté vált.

Az arab monarchia haditengerészete számára 6 Poseidon-t szeretne beszerezni, melyekért, figyelembe véve az indiai beszerzés mintegy 220 millió Dolláros gépenkénti árát, vélhetően 1,3 milliárd Dollárt kell majd kicsengetnie Washington felé.

Hamarosan feszített tempóban pöröghet a P-8 gyártósor.

Hamarosan feszített tempóban pöröghet a P-8 gyártósor. ,

Mint ismert a Boeing 737-800 törzsén és 737-900 szárnyain alapuló P-8 Poseidon szűzfelszállására idén áprilisban került sor, a megrendelések szállítása pedig 2014 magasságában kezdődhet a jelenlegi menetrend szerint. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy az elsősorban haditengerészeti járőrgép olyan képességet is kap, amivel ha úgy vesszük a US Navy „örök ellenfelének”, a US Air Force orra alá törhet borsot, hiszen a folyamatban lévő képességbővítés végett Poseidon-ok alkalmassá válnak majd a légierő E-8C Joint STARS gépeihez hasonló feladatkör ellátásra. A Northrop Grumman nevével fémjelzett Joint STARS (Surveillance Target Attack Radar System) ugyebár légi harcálláspontként működve koordinálja a földi csapatokat, miután földfelszíni letapogatásra hangolt radarjával felderítette a célpontokat.

A Raytheonnal július 31-én kötött szerződés értelmében a Haditengerészet Poseidonjai számára fejlett radarrendszert fejleszt ki, így a gépek képessége megközelíti, sőt bizonyos téren meg is haladja majd a légierő E-8-asainak tudását. A gépek fedélzetén integrálják továbbá az AGM-84 SLAM-ER levegő-föld rakétát is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=a4uNqBL-V80

A P-8A első repülése, még a festést sem kapta ekkor még meg