|

Levegőben a görög isten

A szombati nap folyamán végrehajtotta szűzrepülését az Egyesült Államok Haditengerészetének legújabb típusa, a Boeing P-8A Poseidon.

A görögök tenger-istenéről elnevezett tengerészeti járőrgép a tervezettnél előbb, 2009. április 25-én 10:43-kor emelkedett el a seattle-i gyár kifutópályájáról. Az első repülés 3 óra 31 percig tartott, ezalatt elvégezte a szükséges ellenőrzéseket a személyzet.

A gép a következő hónapokra a festőüzembe vonul, ahol gyönyörűen felöltöztetik, majd 2009 harmadik negyedévében ténylegesen is megkezdi a repülési teszteket.

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 737-900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon felfüggesztési pontokat, míg a törzsben beépített bombakamrát helyeztek el a rakéták és torpedók számára. Emellett számos különleges szenzort helyeztek el a fedélzeten, amelyet 9-fős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

A járőrgép 2013-ban állhat szolgálatba, a Navy tervei szerint 108 darab P-8A és 68 RQ-4N Global Hawk által alkotott légiflotta fogja felváltani a jelenleg üzemelő 220 darab P-3C Oriont. A US Navy mellett India is megrendelte a típust (8 darab), valamint Görögország is érdeklődést mutat a görög isten iránt.