|

Megkezdődött az első indiai Poseidon építése

Az amerikai kínálatban a tengerészeti járőrgépek következő generációját jelentő P-8 Poseidon program számos alkalommal szerepelt már híreink között. Az exportvonalon egyelőre Indiát és Ausztráliát 8 – 8 géppel besöprő program kapcsán a legújabb fejlemény, hogy december 6-án megkezdődött az Indiának szánt első P-8I építése.

A Boeing Next-Generation 737-esén alapuló gép törzse a polgári 737NG-hez hasonlóan a kansasi Spirit AeroSystems üzemében ölt testet, míg a végső összeszerelés a Boeing Washington államban található rentoni gyárüzemében történik majd.

P-8I - az első lemezvágás

Vágás alatt az első P-8I első kis darabkája ,

Utóbbi folyamat megkezdésére pár hónapot még várni kell, hiszen december 6-án még csak az egyik leendő antenna tartóeleme született meg a Spirit AeroSystems szakembereinek közreműködésével. Az első P-8I várhatóan 2011 közepén kerül a Boeing kezei közé a végső összeszerelés, majd a rendszerek telepítése végett.

„A P-8I törzsszekciók ugyanazon módon kerülnek legyártásra, mint a polgári 737-esek esetében” – mondta el a Spirit AeroSystems törzsszekciók előállításáért felelős alelnöke, Mike King, akinek elmondása szerint ezidáig 7 P-8A törzset gyártottak le, ám a hatékonyság egyre növekszik. (A U.S. Navy-nek szánt P-8A sorozatgyártására idén augusztusban bólintottak rá az illetékes szervek.)

„A mai nappal a P-8I a tervezési szakaszból átlépett a gyártási szakaszba.” – nyilatkozta az esemény kapcsán a P-8I program managere, Leland Wight, aki hozzátette azt is, hogy minden a menetrend szerint halad. A 2009 januárjában megkötött szerződés értelmében a Boeing az aláírást követő 48 hónapon belül megkezdi a gépek szállítását.