|

Sokkal nagyobb lehet a szaúdi harckocsi beszerzés

Abban, hogy a szaúdiak nagyobb mennyiségben akarnak harckocsikat beszerezni, abban nincs semmi újdonság, hiszen 2010 őszén a spanyol sajtó már arról cikkezett, miszerint Rijád 3 milliárd euró értékben 200-270 Leopard 2E harckocsit venne Spanyolországtól. A nagymacska spanyol változatának beszerzéséből azonban semmi nem lett, a szaúdiak végül a németeket és a Leopard legújabb, 2A7+ jelölésű változatát szemelték ki.

Leopard 2A7

A KMW a Leopard 2A6 alapjain az aszimetrikus hadviselés elemeinek szem előtt tartásával alkotta meg a járműcsalád legújabb tagját. A leopard 2A7+ 2010-ben került bemutatásra. armyrecognition.com,

Az állítólagosan 200 nagymacska beszerzését kormányzati forrásokra hivatkozván a Suddeutsche Zeitung napilap írta meg cirka 1 évvel ezelőtt, megemlítve, hogy az üzlet az Egyesült Államok és Izrael jóváhagyásával június 27-én megköttetett. A német parlamentben ez persze kiverte a biztosítékot – az ellenzéknek, illetve a kormánykoalíció egyes tagjainak az volt az álláspontja, hogy azoknak, akik erre rábólintottak “fizetniük kell” döntésükért, mert szembe mentek azzal a német hagyománnyal, hogy nem adnak el nehézfegyverzetet totalitárius államoknak. Főleg nem olyan balfékül időzítve, hogy mindebben pont a nagyban zajló Arab tavasz fejleményeinek közepette engedjenek a szaúdiaknak, akik éppenséggel pont nem riadtak vissza egy kis lázadás leverésbe besegítkezéstől.

A Bild napilap vasárnapi kiadása, a Bild am Sonntag által tegnap leközöltek alapján úgy tűnik, hogy Rijád azon az állásponton van, hogy evés közben jön meg az étvágy: ha a német napilap értesülései helytállóak, akkor már szó sincs 2-300 harckocsiról – lássuk be ilyen kis darabszám amúgy is méltatlan mennyiség lett volna a szaúdi beszerzések viszonylatában :) A legújabb információk szerint Szaúd-Arábia 600-800 darab közti mennyiséggel kalkulál. A külügy és védelmi minisztérium által ellenzett, a gazdasági minisztérium által ellenben támogatott csomag 800 Leopard 2 harckocsi beszerzése esetén Németország egyik legnagyobb exporthúzása lehet, lévén állítólag ez esetben 10 milliárd euróra rúgna az árcédula.

Az értesülések szerint az első 300 harckocsiról szóló szerződés már aláírásra kész, de a szaúdiak ezen felül július 20-ig, a Ramadán kezdetéig az egész papírmunkát le akarják tudni.

Szaúd-Arábia szárazföldi erejében harckocsi vonalon a jelenlegi királykategóriát 315 db, modernizálás alatt álló M1A2 és 58 M1A2S képviseli. Ezen felül, nagyjából a beszerzendő Leopard 2A7+ mennyiségével egyező darabszámban található M60 Patton és AMX-30 is.

40 hozzászólás “Sokkal nagyobb lehet a szaúdi harckocsi beszerzés”

 1. Lássuk csak mi is a felhozatal:
  Az egyik oldalon, Európa vezető iparai és politikai hatalma, aki tetszik nem tetszik még mindig nyögi a válságot de legalábbis annak rendezését s ugye bár minden fillér – stílszerűen minden euró cent – jól jön, de hát elvek bűvöletében él.(Bár azokkal még senki nem lakott jól és semmilyen gazdaságot nem hoztak még helyre ezidáig). Míg vele szemben a megrendelő, aki még mindig nem hajlandó felfogni,- bizonyos szempontból – hogy változik a világ s másoknak is csepegtetni a hatalomból még ha az jelképes is, viszont – tetszik nem tetszik – fürdik a lóvéban, amibe kis híján belefullad, de annyira nem ostoba hogy ne gondoljon a jövőre. (Bár lehet tévedek, de azért ennyi komolya haditechnikai cucc, mert már most készülnek az olajmezők védelmére, s aki majd megakarja erővel szerezni a mezők feletti uralmat annak egy komoly légi erő mellett annak jóval több mint 1000 tankosssal kell szembe néznie.)
  Szóval elvek, remények és a mocskos anyagiak keringőjének lehetünk ismételten szemtanúi. Németország lenyeli a gombócot nagy duzzogva és elkaszál egy-két politikust, de az irdatlan lóvé reményében szállít, vagy kiáll az elvei mellett és eddigi legnagyobb katonai exportjától esik el…
  Elég nehéz a választás…
  Mielőtt még bárki nekem ugrana, tisztában vagyok azzal, hogy a német gazdaság messze a legstabilabb az unióban, de ahogy a cikk írja ez irdatlan lóvé, ami több is lehet – nem írjátok, hogy a logisztikai háttér és a tatalék alkatrészek benne vannak e ebben az árban.
  Kíváncsian várjuk mi lesz, de szállítani fognak egy kis politikai színjáték után.

 2. Nagy a mennyiség, de a térség is, mit védeni akarnak, ha védelmi célra szánják. :)
  Amolyan “hidegháborús” beszerzés ez, ekkora mennyiségben.
  Komoly katonai potenciállal bír, a sivatagi királyság.
  Persze, ahol dől a pénz… :)

 3. Németek helyébe körbeszopnám magam úgy örülnék egy 10 milliárd eurós üzletnek!
  Majd a pakisztáni zsoldosoknak jó felszerelésük lesz! :)
  Különben nem tartom kizártnak hogy Szaúd-Arábia a jövő Líbiája!

 4. A német liberálisoknak igazuk van. Ők gondolnak a német munkás.
  Belegondoltatok ti abba mekkora munka ez. Müller aki eddig havonta 10 Leo 2-t rakott össze. Túl fogja hajtani egymást.
  Másik a Szaúdiak hogy lehetnek ilyen mért nem a spanyoloktól veszik.
  Ott most minden euró számít.

  Én németek helyében pzh 2000 is mutogatnám a Szaudi királyi családnak. Minden 50-es megrendelés mellé ingyen porsche 911-es

 5. Akkor a mennyiség nem meglepő. A teljes régi mennyiség kukázva lesz a régiekből. Mondjuk a leváltás egyben képességnövelést is fog jelenteni, mert X db M60 és Y db AMX-30-at nem X+Y Leo 2-vel váltanék, az fix. Bőven elég lenne a harmada is. Hova kell ez? Az IDF-nek akarnak nekimenni…?

 6. Az izraeli jóváhagyás lehet, hogy még Camp David öröksége. Nem köztudott, de az első F-15 üzeltben is volt kitétel az egyidőben aktív gépek számára. Ez lehet, hogy hatályát vesztette vagy arra is rábólintottak, hiszen azóta volt EF és csapásmérő F-15 beszerzés is arrafele.

 7. hát, az IDFhez OP kicsit, ekkora mennyiségű, ennyire modern páncélos, ilyen erős, modern, nagy légierővel a feje felett – szvsz a környéken senki sem állítana meg, de a világban is inkább csak az USA (ha a kiképzési szint nem arab átlag, hanem igényesedik a technikával együtt, leginkább akkor persze)

 8. Rendet akarnak tenni a környéken, vagy mivan? Az utóbbi időben annyi, és olyan fegyvert szereztek be, amivel meg tudnak nyerni egy háborút még akkor is, ha Amerika nem segíti őket.

  Mondanám, hogy Irán, de oda el is kéne jutni, és partra szállító kapacitásuk meg nincs. Kuwait átengedné őket simán szerintem, Irak már kevésbé.

 9. molni!
  Ahhoz képest ez tényleg “csekélység”, de mentő csomaggal nem lehet új munkahelyeket teremteni – max. megmenteni, lehet akkor sem mindet csak egy részét – de ekkora mennyiséggel biztos lehet bővíteni a gyártósoron dolgozók létszámát.
  Az átcsoportosított lóvét pedig előbb vagy utóbb elő kell teremteni. Ez a üzlet tényleg csepp a tengerben ahhoz képest amit a bankok mentéseként tettek, ezzel nem is akarok vitatkozni, de ahogy írtad HT szinten jelentős, talán a most futók közül csak az MMRCA mérhető hozzá. (Jó most az F-22/35-höz nem mérhető.)

 10. panoz!
  Szíriához át kellene masírozni Jordánián vagy Irakon keresztül. Különben is mit keresnének a szaúdiak a szíreknél? Jó van kőolajuk, de az Szaúd-Arábiában is van. Ők akarnak a környék csendőrei lenni? Egy-két országnak ez biztos, hogy nem nagyon tetszene…

 11. 800 db tankot biztos megint pakisztáni legények fogják üzemeltetni.
  Idai meg guta ütést fog kapni. Szaúdiak miatt lesz egy rakat jól képzett pakisztáni katona aki F-15, EF, leo2A7+ szerzett tapasztalatokat otthon elcsiripeli.

  Tényleg 2007 környékén volt szó egy orosz fegyver csomagról is. T-90S, BMP-3, S-300, Thor csatalégvédelmi rendszerek, Mi-35,Mi-171 gépek voltak a csomagba

  Abból lett valami végül?

 12. Azért kíváncsi lennék egy Leo2+M1 vs Merkava összecsapásra (ha nem arab országról lenne szó az előzőekre fogadnék). Meg a fejekre a Kongresszusban és a német parlamentben (főleg az utóbbira)! Már látom a cikkeket “A német fegyverek ismét lesúlytottak a zsidóságra”. Szegény németek ezután kb törvényen kívül helyeznék az egész nemzetüket. xD

 13. vitya

  Ha úgy adódik sok kicsi pakisztáni zsoldost fognak kiképezni a németek SZ.A egyenruhába. Ezek az emberek a fegyver technológia szemléletet fognak szerezni. Leok használata és karban tartása kapcsán. Ezek az infó hasznosak lehetnek Pakisztánnak mind Kínának.

  SZ.A soha nem lesz németek ellensége.

  Németek részéről ilyen beszerzésekkel lehet a jövőbeni fejlesztéseket jól elő finanszírozni.
  Gondolom mind a 800 db tank árába benne van egy fejlesztési költség tétel is.

 14. Árulja el nekem valaki, miért kell ehhez a fent említett két hatalom engedélye?
  Mellesleg, ha jól emlékszem, Sz.A. és Irán közt húzódik egy síita-szunnita ellentét, amit le akarnak játszani.
  Egyrészt mert Iránban perzsák élnek, nem arabok, másrészt az “árulókkal” akarják kezdeni.
  Megjegyzem, a “fejlett nyugatot” itt nem zavarja a demokrácia helyzete és sz.v.sz. az sem zavarná őket nagyon, ha Sz.A. és Irán lerendezné egymást közt. A síiták, úgy tudom lélekszámban jóval a szunniták mögött vannak, de ha mégis szorul a hurok, majd az egyesült államok elmennek békafenntartani.

 15. borisz: Én ahogy látom Németek nem adnak el senkinek semmit ami felhasználható Izrael ellen, Izrael jóváhagyása nélkül.
  Ez van.
  Amikor legutobb vmi ilyesmi megtörtént akkor pedig ld az ingyen delfines esetet.

  btw tőlük kérdezd mért így csinálják… de így teszik.

 16. Szánalmasak ezek a szaúdiak, ahogy az olajpénzekből eldorbézolnak és méregdrága nyugati haditechnikával izmoznak. Pár évtized múlva csak porladó felhőkarcolók meg tevekaravánok maradnak az egészből országból. Vicces lesz nézni, ahogy a sejkek ellepik a különféle trópusi szigeteket, az éhező nép pedig megostromolja Jemen és Szíria határait.

 17. “borisz: Én ahogy látom Németek nem adnak el senkinek semmit ami felhasználható Izrael ellen, Izrael jóváhagyása nélkül.
  Ez van.” Áhhh amatőrök , csak jól felháborodunk, de már a kancellár asszony telefonált a gyárba hogy kapcsoljanak rá , G 36-tal is ez volt bár másolják a törülközősök.

 18. A szaúdi paki többi törülközős kezdheti tanulni mert heti egyszer el kell énekelni mert lefagy a computer http://www.youtube.com/watch?v=SndPb5XohYM nagyjából a magyar szöveg ez
  Szélvihar vagy hó
  Vagy reánksüt a nap,
  Legyen bár forró
  Vagy vágjon éji fagy,
  Por lepje az arcunkat:
  Mi vidámak vagyunk
  Vígak vagyunk,
  Dübörög harckocsink
  Ez a viharunk.

  Dörgő motorral
  Villámként előre
  Az ellenségnek
  A páncéltól védve.
  A bajtársak előtt
  Harcban magunk állunk
  Magunk állunk
  Mi mélyen áttörjük
  Minden vonaluk.

  Ha az ellenség
  Tán ellenáll nekünk:
  Teljes gázt adunk
  Mi, és nekimegyünk!
  Életünket adjuk
  A hadseregünkért
  Seregünkért!
  A hazáért meghalni
  Az a dicsőség!

  Zárral s aknával
  Állnának ellenünk
  Nevetünk ezen,
  És rajtuk átmegyünk.
  Az ágyújuk elől
  A homok minket rejt,
  A homok rejt,
  Megleljük az utunkat
  Amit más nem lel!

  Hogyha a végén
  Szerencsénk már nem lesz,
  És hazatérnünk
  Többé már nem lehet,
  A halálos golyó
  Elhozza majd sorsunk
  Igen sorsunk,
  És akkor páncélosunk
  Lesz dicső sírunk.