|

Sokkal nagyobb lehet a szaúdi harckocsi beszerzés

Leopard 2A7

Abban, hogy a szaúdiak nagyobb mennyiségben akarnak harckocsikat beszerezni, abban nincs semmi újdonság, hiszen 2010 őszén a spanyol sajtó már arról cikkezett, miszerint Rijád 3 milliárd euró értékben 200-270 Leopard 2E harckocsit venne Spanyolországtól. A nagymacska spanyol változatának beszerzéséből azonban semmi nem lett, a szaúdiak végül a németeket és a Leopard legújabb, 2A7+ jelölésű változatát […]

|

Leopard 1

Leopard 1 alap-harckocsi a németek által tervezett és gyártott harckocsi, melyet 1965-ben állítottak szolgálatba, s melyet több más ország is rendszeresített.

A közös francia-német tervezési folyamat az 50-es években vette kezdetét, de az együttműködés végül megszakadt, s a végleges terveket a Bundeswehr megrendelése alapján készítették el.
Összesen 6485 db Leopardt gyártottak, melyek közül 4744 db harctéri, 1741 db pedig légvédelmi, illetve műszaki harckocsi.

|

Gazdát cserélő nagymacskák

Hogy a Leopard 2-e a világ legjobb harckocsija azon lehet vitatkozni, de hogy ez a páncélos a legkelendőbb modern harckocsi arról már nehezen.

Ez persze annak is betudható, hogy a német és holland kormányzat igen jó áron adta/ja el feleslegesnek ítélt egységeit az ismert okokból korábban igen nagyra felduzzasztott állományából.