|

Külhonból toborozna az ausztrál haderő

A haditechnikai fejleményeket nyomon követők számára nem újdonság, hogy az ausztrálok az utóbbi időben meglehetősen masszív összegeket fordítanak haderejük fejlesztésére. Illetve nyilván azon tény is, hogy bár jól csinálják a dolgot, náluk sem minden problémamentes – a sajtó ugyebár különösen a Ausztrál Királyi Haditengerészeten szeretett csámcsogni az elmúlt 1,5-2 évben. Tesszük hozzá nem alaptalanul, hiszen egy időben az amúgy is technikai problémákkal küzdő ausztrál tengeralattjárók még igen komoly legénységhiánnyal is küzdöttek, továbbá a kétéltű műveleteket támogató hajók is úgymond szép csendben leamortizálódtak az évek alatt.

Szó se róla, a RAN összekapta magát, hiszen a tengeralattjáróinak legénységproblémáját jelentős mértékben orvosolták, a támogató hajókat javították, vagy kivonták és jó üzletet csinálva Angliából messze potensebbel pótolták. Illetve komoly helikopterhordozókkal bővítik is ezen képességeiket. A svéd eredetű Collins-osztályú tengeralattjáróik ugyan továbbra is technikai nyűgjeikkel „szórakoztatják” karbantartóikat, és utódlásuk kapcsán is parázs viták folynak az ausztrál parlamentben, de a helyzet tagadhatatlanul sokat javult.

Ugyanakkor a friss hírek szerint a RAN és összességében az ausztrál haderő továbbra is humán erőforrás problémákkal küzd, melyek gyors enyhítése érdekében külföldről kívánnak képzett katonákat magukhoz csábítani. A The Australian napilap értesülései szerint egyes szakterületeken a civil szektorral is erősen versenyezni kényszerülő ADF tárt karokkal várja a kellő képzettségekkel rendelkező külföldi katonákat – többek közt pilótákat és tengeralattjárósokat – szerte a nyugati világból, de különösen az angolokat.

Nem véletlen az angolok kiemelése, hiszen mégiscsak Nemzetközösség, másrészt – és ami a lényegesebb – Angliában a haderőreform kapcsán majd 20 000 fő kerül lapátra a védelmi szektorban ténykedők közül. Valóban, ezek domináns része a civil állományból került ki/kerül majd ki, ám lesznek szép számmal olyanok is, akik a lesántult oroszlán harcoló alakulataitól kerülnek majd szélnek eresztésre, vagy legalábbis kényszerpályára.

Ők az ausztrálok elsődleges célpontjai, akik elcsábításáért a RAN már lépéseket is tett az értesülések szerint: puhatolózó tárgyalásokat folytatnak a Royal Navy-vel a kérdésben, egyben biztosítva a briteket, hogy nem áll szándékukban olyan toborzás, mely problémát okozhat az angol hadigépezet fenntartásában.

Az ADF honlapján közzétett információ alapján a RAN a hagyományos toborzással kellő időn belül nem betölthető pozíciókba keres olyan, kellő képzettséggel rendelkező szakmabelieket, akik jelenleg is valamelyik külföldi haditengerészetnél szolgálnak, vagy maximálisan 3 évvel ezelőtt szereltek le, és képzettségüket, gyakorlatukat tekintve alkalmasak pozíció betöltésére a Királyi Ausztrál Haditengerészetnél.

30 hozzászólás “Külhonból toborozna az ausztrál haderő”

  1. Fade

    Ez nehéz kérdés.Én Szolnokról sem szívesen mennék más városba sem(mert itt vannak a barátaim szeretteim stb.)nem,hogy Ausztráliába.Amúgy a cikket olvasva azért belegondol az ember de komolyan nem gondolkodtam rajta a jövő meg ki tudja mit hoz(nézek ezo TV-t….).Ha úgy döntenék,hogy mennék annak kizárólag anyagi okai lennének(engem nem zavar,hogy alacsony a Honvédség társadalmi megbecsülése meg a hasonló dolgok.Nem azért vagyok katona,hogy más büszke legyen rám),én is pénzből élek…

    Tengerász tuti nem lennék!!!

  2. dudi

    Azért talán nem olyan vészes a honvédség társadalmi megítélése, a tapasztalataim szerint, és hidd el én tűzoltó vagyok már régóta, de már minket sem úgy bescülnek meg, mint évekkel ezelőtt, ha jót teszel hamar elfelejtik, ha hibázol azt soha. :) Ez van. Teljes mértékben megértem azt a katonát aki elmenne, ott van pénz a haderőre, technikailag és a pénz se lehet rossz.

    Ha belegondolok azért van alapja annak, hogy fejlesztik a haderőt, körülöttük mindenki ezt teszi, ez elég nyomós indok szerintem.

    Előre is boldog új évet mindenkinek.

    dudi Szeretném megkérdezni, írtad, hogy Szolnokon szolgálsz, szerintetek jó vásár lenne az UH-1? – ti tudjátok ezt a legjobban talán

  3. rpeter

    A mi alakulatunk helikopteres igényei sokkal kisebbek mint az egész Honvédség helikopteres igényei így ami a mi alakulatunknak jó vásár az nem biztos,hogy jó vásár az egész Honvédségnek.Ha engem kérdezel akkor a mi alakulatunk igényeinek egy UH-60 méretű és képességű gép lenne a legmegfelelőbb(se nem túl kicsi se nem túl nagy).

  4. Oke !

    Akkor egy kicsit reszletesebben a dolog.

    1. ) Szo sincs semmi fele kinai rizses kollegarol. Egy NAVY ( es semelyik mas fegyvernem ) kuldottseg utazott GB be hogy a Brit „haderoreform” kereteben leszerelt vagy leszerelni keszulo pilcsikkel felszini es tengo szemelyzettel targyaljon egy esetleges attelepulesrol.

    2. ) Allitolag de csak allitolag ez resze volt a HMS LARGS BAY vasarlasanak. Mar hogy adunk egy ilyen bianko csekket aki csak akarja.

    3.) Akarhanyan is jonnek majd nem ok lesznek az elsok GB bol :-)

  5. Az elmult idoben tobb magyar is jelentkezett nallam segitsegert. ( katona ) Nagy reszuk igen kvalifikalt volt sot meg az itteni hianyszakmas listan is rajta volt a kepesseguk. Ennek ellenere egy pozitiv peldat sem tudok mondani amikor egy az egyben atmehetet volna akar csak rendfokozat nelkul. Mindig a bevandorlasi hivatalhoz iranyitottak oket ahol meg altalaban az hogy pl tuzszeresz vagy tuzer nem szamitott hianyszakmanak es az ugy mar el is bukott.

    Ez a dolog sokkal gordulekenyebben megy nemzetkozossegi alapon. Valahol ertheto a dolog, de engem elkeseritett hogy ennyire nem tudtam SEMMIT elerni.

    Ez a mostani dolog is csak egy a GB katonainak szolo lehetoseg.

    :-((

  6. Van egy aktualis hianylista ami azt jelenti hogy ha arra jelentkezel mint AUSZTRAL akkor soron kivul bevonulhatsz ( jelenleg 1,5-2 ev a varakozas !!!) Ezt ugy hivjak hogy PRIORITY JOB es a honlapon mint kis cimke jelenik meg az adott szakman. http://www.defencejobs.gov.au
    Ugyanakkor van egy kimondottan kulfoldieknek nem Ausztraloknak szolo resze az oldalnak ahol leirja a harom fegyvernem hogy nekik aktualisan eppen mik a vagyalmaik.

    No ezen a listan is szerepelt nem egy rutinos magyar katona kepesitese es ennek ellenere semmit nem ertek el. Sajna.

  7. „Eszitek a tiszteket?”

    Nem ! Egyreszt novekszik a hadero es igy tobbre van szukseg. asreszt a sereg igen jo kepzest ad es gyakolatot amit a civil eletben konyen „apropenzre ” lehet valtani. Egy itszt vagy akar egy egyszeru bokorugro sem keres rosszul de a civil eletben egy hidraulikahoz vagy elektronikahoz erto mernok azonnal cca a duplajat megkapja. Ennek ellenere nincs nagy fluktuacio de a civilek sokakat elszivnak meg a bevonulas elott.

    Ha muszakilag kepzett vagy viszonylag konyen lehetsz tiszt.

    Nallam mikor jelentkeztem ( rogton tisztnek mert hat miert ne ) akkor 18 tesztet kelett kitoltenem. Volt rohelyes ( de az i cca 50 kerdeses, de legalabb soka rohogtem ) es bizony volt nem egy baromi komoly is amelyeket vagy idokorlattal vagy volt olyan 200 kerdeses komplex teszt melyet idokorlat nelkul kelett megoldani. Nekem a Magyarorszagi eloeletem kepzettsegem miatt a muszaki dolgok nagyon hasitottak igy a 18 bol 17 en ugy mentem at hogy a 3. legjobb lett az eredmenyem a lecet atvivo 150 bol. Azonban a 18 . nal nem lett eleg az eredmenyem es ez az angol volt. Itt jott az hogy akkor mi legyen es ma ott tartok hogy elkezdtem legalul ugy hogy a NAVY fizeti az egyetemem ( mernoki ) es annak elvegzesekor majd hogy nem automatikusan tiszti kinevezes lesz.

    A legnehezebb volt az Ausztral allando lakosi vizumot megszerezni ami olyan mint az USA ban a greencard. Utanna mar ment minden ha nem is egyszeruen de egyszerubben .

  8. „még nincs megsütve! épp csak levadászták!”

    Ha mar kajarol van szo. Azert az erdekes hgy tudtommal Ausztralia az egyetlen orszag amelyik megeszi a sajat cimeralatait. ( Kenguru Emu )
    Ha nem is egy altalanos kaja de azert vannak akik eszik, sot exportaljuk mert pl a Svedek nagyon oda vannak erte.