|

Célegyenesben a Rafale-eladás?

Jól ismert, hogy a Dassault és a francia állam India és Brazila mellett az Egyesült Arab Emírségekben is harcol a Rafale győzelméért – már régebb óta, hiszen a tárgyalésok 2008-ban kezdődtek meg. Az elmúlt években a gallok már bedobtak anyait-apait, készségesen rábólintottak a Rafale feltuningolására, sőt még összeszerelő, netán egyenesen gyárüzem létesítését is felajánlották, rájátszva az Emírségek gyenge pontjára, a saját repülőgépipar kiépítésére.

Azonban mindez nem volt elég, hogy a 60 gépről és 10 milliárd euróról szóló üzlet nyélbe üttessék Olyannyira nem, hogy a dollár gyengélkedésekor újabb F-16 Block 60-asok, sőt még komolyabb ellenfél, az F/A-18E/F Super Hornet került szembe a gall kakassal. Mely ennek ellenére még mindig nyeregben van, olyannyira, hogy a legújabb francia bejelentés szerint immáron végre karnyújtásnyira van a győzelem.

Rafale géppár

Fotó: Richard Nicolas-Nelson ,

A múlt héten számoltunk be arról, hogy Shaikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan tábornok, az Egyesült Arab Emírségek haderejének parancsnoka a közelmúltban Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozy francia miniszterelnökkel. A tárgyalás alaptémái a közel-keleti biztonsági kérdések voltak, így nem lenne túlzottan meglepő, ha az egyeztetés közben a Dassault Rafale eladása is szóba került volna. A tárgyalásról azonban nem került ki a témával kapcsolatos hivatalos információ, ám Gerard Longuet francia védelmi miniszter friss nyilatkozata alapján valóban erősen valószínűsíthető a dolog.

„A végső egyeztetések zajlanak” – nyilatkozta az Emírségekkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban Longuet egy televíziós műsorban, hozzátéve, hogy nagyon jók az esélyek a szerződés aláírására.

25 hozzászólás “Célegyenesben a Rafale-eladás?”

  1. Másrészt nincs más versenyző. Tudtommal nem hirdettek tendert,a franciák csak bekilincseltek hozzájuk, tehát nekik nem hiányzik semmilyen repülőgép, inkább a franciáknak hiányzik az eladás. Ezért szerintem mástól nem vesznek.

  2. EAE hagyományosan francia vásárló (is), míg Omán inkább brit.
    Én alapvetően üdvözölném az első arab repgyárat, főként, ha az Rafit gyártana, ez nagy előrelépés lenne az A.L.-nak és annak a népnek.Főként egy GCC országtól, hamarabb számítottam volna algír,egyiptomi vagy esetleg szaúdi üzemre. GCC hagyományosan nagyon megbízható NATO partner, simán megkaphatják majd ezt az új képességet.

  3. Egyetertek Tallkingal.

    Ahoz hogy az arab repgepipart megteremtsek egy szeles bazisu motivalt es kepzett szakembergarda kellene amelyik kepes a tudast elsajatitani es integralni a rendszerukbe.

    Ez gyakorlatilag hianyzik es ez nem egy pudinggyar ahol csak megnyomom a gombot es a szalag vegen kijon a csomagolt kesztermek.

    A perzsaknak lenne motivalt es kepzett csapata csak hat nem eppen az idealis vevokort jelentik jelenleg.