|

Amerika állít gátat a Rafale exportjának

Évek óta küszöbön a szerződés Franciaország és az Egyesült Arab Emirátusok között, azonban még mindig nem sikerült megegyezniük a feleknek, a probléma elsősorban pénzügyi.

A Dassault Aviation részéről július 28-án megerősítették, hogy a dollár és az euró kedvezőtlen átváltása lehetetleníti el az arabokkal kötendő üzletet. Az egyre gyengülő dollár nem jön jól a francia gyártónak, s ez váratóan csak romlik az amerikai gazdaság gyengélkedése miatt. A Dassault vezérigazgatója elmondta, hogy egyelőre nem tudnak megléphető megoldást a problémára.

Vajon meddig kell várni az első külföldi megrendelésre? ,

Pont ez jön jól viszont a Lockheed Martinnak, hisz az araboknak újabb F-16E/F Block 60 (vagy modernebb) gépek vásárlása sem jönne rosszul.

Mindenesetre a szerződés aláírása a franciáknak még mindig egy karnyújtásnyira van, csupán az a kérdés, hogy mikor tudnak megoldást találni az átváltási kérdésre, vagy mikor lelnek egy kiskaput a teljes mizéria kikerülésére, hogy végre külföldön is elkeljen a Dassault Rafale.

5 hozzászólás “Amerika állít gátat a Rafale exportjának”

  1. Tényleg szép gép . Sok mindenben kiváló is, például az észlelhetőségét sikerült egy nagyságrenddel (!) csökkenteni.

    Ez mi a fenét akar jelenteni? Észlelési távolságot? RCS értéket?

    A MICA-t meg nem értem, hogy miért nézik le sokan. Élesben még nem használták, „csak” tárolási / megbízhatósági gondjai vannak. Viszont mutassatok még egy rakétát aminek végfáziban működő hajóműve van TVC képességel…

    Vagy olyan kombinált IR vezérlést, amivel BVR IR alkalmazás is lehetséges. Ergo soha nem lesz figyelmeztetés – vagy csak MAWS által végfázisos hajtómű begyújtásnál – mert az elején MCG-val megy, aztál LoAL passzív befogás van.

    BTW az F-16 múltja ellenére a F-16 Block 60 már nem biztos, hogy minden esteben jobb választás, mint a Rafi. A széleskörű fegyverintegráció, kulcsrakész állapota előny, de a CFT-t 2 pótossal repkedő gép nagyon nagyon leterhelt már az eredeti koncepcióhoz képest…