|

Befejeződött a Patriak szlovéniai kálváriája? – UPDATED

Nos, úgy tűnik, hogy végleg lezárult a harc a szlovén kormány és a finn haditechnikai vállalatóriás, a Patria között, ugyanis dél-nyugati szomszédunk kilépett a szerződésből.

Szlovénia még 2006 folyamán rendelt 135 darab Patria AMV típusú harcjárművet finnugor rokonainktól potom 280 millió euró értékben. A korrupciós vádakkal, problémákkal és késéssel tarkított beszerzést 2009 szeptemberében 80 járműre csökkentették. Tavaly nyáron voltak olyan hírek, hogy tovább csökkentik a mennyiséget és csak 70 darabot rendszeresítenek, ám március 24-én olyan bejelentés született Ljubljanában, amire senki sem számított.

A szlovén kormány bejelentette, hogy felbontja a finn gyártóval kötött szerződést. A nyilatkozat mindenkit meglepett, köztük magát a Patria vállalatot is, ugyanis a cég szóvivői szerint nem tudnak semmilyen változásról, sem bármilyen dologról, ami veszélyeztetné a szerződést. (Nyilván azóta megtudták…)

Egyes sajtóértesülések szerint a kormány nem mondja fel véglegesen a szerződést, csupán bizonytalan időre befagyasztják. Ezt azzal magyarázták, hogy a kabinet újratárgyalást kezdeményez a Patriák újbóli gyártásáról. Valószínűleg ez nem tesz majd jót a gyártási költségeknek, ugyanis a megrendelt nyolckerekű páncélozott járműveket a szerződés értelmében Szlovénia saját maga, a Gorenje csoporthoz tartozó Rotis által licenszben gyártja le, így nem túl költséghatékony be és kiiktatni a gyártósorokat.

Frissítés @ 2011. március 26.
Nos úgy tűnik, hogy a korábbi értesüléssel szemben még nincs vége az ügynek. Közelről sem…

Az igaz, hogy a szlovén kormány be akarta fagyasztani a szerződést, azonban ezt a ljubljanai bíróság megtorpedózta azzal az indoklással, hogy nem teljesülnek ehhez a feltételek. Ugyanakkor a még március közepén született ítélet nem jogerős és a szlovén állam nem tervezi ennyiben hagyni a dolgot az értesülések szerint.

A kép teljesebbé tételéhez megemlítendő, hogy az egykori védelmi miniszter, Karl Erjavec szerint ugyanakkor kevés az esély a szerződés felbontására, lévén ezidáig még senkit sem ítéltek el a beszerzés kapcsán kipattant korrupciós ügyben. Ez pedig azért lényeges, mert a Patria és Szlovénia között anno megszületett szerződés záradékában igen combos kártérítés szerepel, ha a szerződést nem korrupciós okok miatt bontják fel.

24 hozzászólás “Befejeződött a Patriak szlovéniai kálváriája? – UPDATED”

  1. Én inkább a lehetnél maradnék RPG találatnál, biztosat nem mondanék. Az űrméret háromszorosát viszi át homogén acélpáncélon merőleges találat esetén. Az egy RPG-7-nél 240 mm acél de adnak meg rá 300 mm-t is. Ekkora védelmet biztosítani egy kerekes lövészpáncéloson oldalról, hát……
    Az oldala tök merőleges. Nem nehéz egy ideális találatot bevinni. Ha Chobham páncél, akkor lehet, hogy megfogja a kumulatív sugarat de szerintem nem lehet ott ez elég vastag, meg nem is Chobham.
    Az orosz technikánál meg a védelmet nem hangsúlyoznám annyira – főleg a hidegháborús eszközöknél -, mert 1 cm acél, az semmitől sem véd, talán csak a gyalogsági lészertől. Én nyuszibuszoztam BMP-1-sel, az nem sok védelmet adott, csak szemből. Tényleg könnyűek voltak, vagy 10 tonnával könnyebbek a nyugati típusoknál, úsztak is, de milyen áron? pl. BMP vs. Marder.
    Én lőttem RPG-vel, Gibabiga és mondhatom, nem valószínű, hogy a kedves mama könnyen eltalálná.

  2. Gomboc Artur

    Homogén acélról beszélsz,de az a leggyengébb páncélfajta.A mai harcjárműveknek a páncélzata homogén acélra vagy valamilyen kompozitra épített réteges páncélzatot jelent ami biztosítja számukra egy RPG találat túlélését(tervezési kritérium,hogy kibírjon egy RPG találatot).

    Az RPG-7 PG-7V gránáttal 250mm homogén acélt üt át és ez a legelterjedtebb gránát típus.Persze van erősebb is PG-7VR néven ez már 750mm homogén acélt üt át.

    „Ekkora védelmet biztosítani egy kerekes lövészpáncéloson oldalról, hát……”

    MRAP kategória???A többségük nincs 27 tonna még is gond nélkül ellenáll egy RPG-nek.

    Mindenhova egy RPG-t írok mert így egyszerűbb fogalmazni de ettől függetlenül többet is bírnak egy találatnál az RPG hatásmechanizmusa miatt.

  3. A lengyelek küldtek ki Afgánba Patriat(rosomak), de azokra pakoltak még plusz páncélzatot, meg később RPG-fogó hálót is. A járművek közül egy kapott szemből RPG-találatot, és simán kibírta(ez még háló nélkül volt).

    Aztán az egyik torony bekapott egy 30mm lövedéket(valszeg baráti tűz).
    A páncéllemez tropára ment, de a lövedék nem ment át.

  4. Dudi:
    Oldalról a kerék teteje és a kiugró oldalfala között is simán megfog egy hagyományos RPG-t? Nem hiszem. Ketreccel lehet, mert nem ér el addig a sugár.
    Egyébként mi az RPG hatásmechanizmusa?
    Az RPG-vel mozgóra menni nem egy könnyű dolog, bár volt hozzá 43M töltényes gyakorló változat. Ha eleget gyakorolhatsz, akkor még igaz is lehet. Nekünk annó volt 3 gyak. töltény és 1 db. gyak gránát. Azzal nem villogtunk oldalt mozgóra 400 méteren.

  5. Gomboc Artur

    A végével kezdem:)

    „Ha eleget gyakorolhatsz”

    Ez mindenre igaz!Semmivel nem fogsz tudni pontosan lőni ha nem gyakorlod.Jó példa az AK-63/D(AKMS) amikor életembe először lőttem vele nem tudtam 200 méterről csak 1-2x leszedni a géppuskás célt ma már 10-ből minimum 6x eltalálom,pedig azt mondják az nem egy pontos fegyver.

    „Egyébként mi az RPG hatásmechanizmusa?”

    Komulatív töltetű linkelet mert lusta vagyok írni :)
    http://bop.agria.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=33
    Ez azt jelenti,hogy ha becsapódik egy RPG a járműbe,akkor a becsapódás helyétől 30-40 centire a páncélvédettség semmivel nem kisebb.Azaz ha egyet kibír akkor akár 10-et is,hisz csak egy nagyon minimális felületen okoz sérülést a gránát. http://img222.imageshack.us/i/rpgpenetratedthesidetur.jpg/#

    Oda valami nagyon nagy csoda kell,hogy beférjen egy RPG gránát.

  6. gigabiga.

    Ne hidd hogy csak úgy eltalálja.
    Amikor én lőttem vele, igaz rég volt, 1987-ben, a következőre emlékezem.
    Délelőtt, szélcsendben, kb., átlagban talán, 10 lövésből, 2-3 találat volt, álló célra, 300 méteren.
    Délután feltámadt a szél, eleredt az eső.
    Folyamatosan pontosították a széladatokat, ennek ellenére egy lövés sem talált.
    Nem egy mesterlövést fegyver ám, egy gránátvető.

  7. dudi.

    Pedig ez volt akkor, igaz nem RPG-s voltam, hanem BMP-RPK.
    Igy kelet lőnöm mindennel, ami volt a rajban.
    Tehát ez inkább, a „kötelező” jelleggel ment le, de szerintem az igazi RPG-sek sem voltak sokkal jobbak.
    Gyakorló gránáttal ment a lövészet és bizony kevés volt a gyakorlás előtte.
    Igaz, ez még a tömeghadsereg idejében volt, már rég.
    Nem tudom, azóta, jelenleg, mennyit gyakorolnak a fegyver kezelői.
    Mennyi gyakorlógránátot lőhetnek el, a kiképzések alatt.

  8. honved

    Én nem vagyok RPG-s de nekem is lőnöm kell mindennel ami az alegységnél rendszeresítve van(kivéve 9P-151,és aknavető és a mesterlövész fegyverek) és ha vannak több napos lövészetek akkor azért valamelyik nap biztos,hogy sor kerül az RPG-re.Aki meg RPG-s annak bőven van lehetősége gyakorolni.