|

Szlovénia is az AW139 mellett döntött és duplázza a Spartan-flottát is

Szlovénia is beáll az olasz AW139 rendszeresítőinek sorába, miután bejelentették, hogy délnyugati szomszédunk féltucatnyi példányt rendel. Emellett a meglévő C-27J Spartan rendelését is megnöveli.

Olasz-szlovén kormányközi megállapodást követően bejelentették, hogy a PDP 2023-2026 fejlesztési program keretében 6 darab Leonardo AW139M közepes többfeladatú helikoptert vásárol Szlovénia 188 millió EUR értékben. Mindegyik gép MEDEVAC/HNMP modul-kompatibilis kialakítást kap, melynek köszönhetően gyorsan felszerelhetők az orvosi stáb munkájához szükséges eszközökkel. Emellett kutató-mentő feladathoz szükséges eszközökkel, berendezésekkel is ellátják majd őket. Az olasz típus a kiöregedő Bell 412 leváltására érkezik a 151. helikopter század kötelékébe.

Szintén kormányközi megállapodás keretében szerzik be a második C-27J Spartan többfeladatú teherszállítógépet is a tavaly megrendelt első példány mellé. A Leonardo november 17-i közleménye szerint az egyezség része a logisztikai támogatás és a kiképzés is. A szerződés értéke a hírek szerint 45,4 millió EUR (összehasonlításképp az első gépre kötött kontraktus 48,9 millió EUR, mely tartalmazza a MEDEVAC kitet, speciális modulokat /biológiai mentesítő, tűzoltó, teherledobó, stb/ is). Az első gép az első tervez szerint 2023 végéig megérkezik majd, míg a második példányt 2024 decemberéig kell átadni.