|

Patriak szlovén kálváriája II

Folytatódik a szlovén Patriak kálváriája. A korrupcióbotránnyal (is) fémjelzett program újabb bonyodalmait, legalább is a szlovén védelmi minisztérium szerint, az izraeli Elbit által gyártott 12,7 mm nehéz géppuskán alapuló fegyverrendszer okozta.

Ennek tesztelése ugyanis meg nem erősített források szerint kudarcba fulladt, hiszen tesztelés közben a fegyver többször elakadt, emellett gondok adódtak a célzókészülék pontosságával is.

Az említett gondok már állítólag augusztustól ismertek voltak a minisztériumon belül, ahol a szerződés módosítása mellett döntöttek. Az Izraeli Elbit rendszere helyett a norvég Kongsberg M 151 Protector távirányítású fegyverrendszerére esett a választás. Mivel az izraeli fél még egyetlen rendszert sem szállított le, ezért a változás, legalább is Karl Erjavec védelmi miniszter szerint, nem befolyásolja a program költségeit.

A Protector M151-re igény szerint sok minden aggatható

A Protector M151-re igény szerint sok minden aggatható ,

Milan M. Cvikl, a Patria botrány miatt felállított parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint pedig az említett rendszer kudarca, amennyiben előbb derült volna ki, elegendő ok lett volna a teljes program törlésére. Hozzátette, hogy a szerződés annak ellenére aláírásra került, hogy a Rotis vállalat (a Patria szlovén forgalmazója) akkor még nem létező, illetve kizárólag prototípus stádiumban lévő fegyverrendszerekkel felfegyverzett Patriakat kínált.

A Patria AMV lassacskán latin-amerikai sorozatra hasonlító szlovéniai pályafutásának mindemellett érdekes fejezete a fegyverzet kérdése. Annak idején a minisztérium a 135 rendszeresítendő harcjármű közül 90 gép 30 mm gépágyúval való felszerelését tervezte. Mivel nem kívánták átlépni az üzletre szánt 278 millió eurós keretet, ezért a Patriak legjava végül 12,7 mm fegyverrendszerrel lett megrendelve, emellett 25 jármű semmiféle fegyverzettel sem lesz ellátva! Sőt, a Patriak több mint feléből hiányozni fog a C4I kommunikációs rendszer is!

2 hozzászólás “Patriak szlovén kálváriája II”

  1. Nem találtam semmi információt sem a NEMO-s verziókról.

    Amúgy egy érdekes fejlemény: a mai választások valszeg kormányváltást eredményeznek, és Cvikl az új kormány tagja lesz, tehát nem zárnám ki a program nagyarányú módositását (kivévé ha az eddigi miniszter újra kormánytag lesz). Mindenesetre szép kis politikai háborúnak lehetünk majd szemtanúi.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.