|

Patriak szlovén kálváriája II

Folytatódik a szlovén Patriak kálváriája. A korrupcióbotránnyal (is) fémjelzett program újabb bonyodalmait, legalább is a szlovén védelmi minisztérium szerint, az izraeli Elbit által gyártott 12,7 mm nehéz géppuskán alapuló fegyverrendszer okozta.

Ennek tesztelése ugyanis meg nem erősített források szerint kudarcba fulladt, hiszen tesztelés közben a fegyver többször elakadt, emellett gondok adódtak a célzókészülék pontosságával is.

Az említett gondok már állítólag augusztustól ismertek voltak a minisztériumon belül, ahol a szerződés módosítása mellett döntöttek. Az Izraeli Elbit rendszere helyett a norvég Kongsberg M 151 Protector távirányítású fegyverrendszerére esett a választás. Mivel az izraeli fél még egyetlen rendszert sem szállított le, ezért a változás, legalább is Karl Erjavec védelmi miniszter szerint, nem befolyásolja a program költségeit.

A Protector M151-re igény szerint sok minden aggatható

A Protector M151-re igény szerint sok minden aggatható ,

Milan M. Cvikl, a Patria botrány miatt felállított parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint pedig az említett rendszer kudarca, amennyiben előbb derült volna ki, elegendő ok lett volna a teljes program törlésére. Hozzátette, hogy a szerződés annak ellenére aláírásra került, hogy a Rotis vállalat (a Patria szlovén forgalmazója) akkor még nem létező, illetve kizárólag prototípus stádiumban lévő fegyverrendszerekkel felfegyverzett Patriakat kínált.

A Patria AMV lassacskán latin-amerikai sorozatra hasonlító szlovéniai pályafutásának mindemellett érdekes fejezete a fegyverzet kérdése. Annak idején a minisztérium a 135 rendszeresítendő harcjármű közül 90 gép 30 mm gépágyúval való felszerelését tervezte. Mivel nem kívánták átlépni az üzletre szánt 278 millió eurós keretet, ezért a Patriak legjava végül 12,7 mm fegyverrendszerrel lett megrendelve, emellett 25 jármű semmiféle fegyverzettel sem lesz ellátva! Sőt, a Patriak több mint feléből hiányozni fog a C4I kommunikációs rendszer is!

2 hozzászólás “Patriak szlovén kálváriája II”

  1. Nem találtam semmi információt sem a NEMO-s verziókról.

    Amúgy egy érdekes fejlemény: a mai választások valszeg kormányváltást eredményeznek, és Cvikl az új kormány tagja lesz, tehát nem zárnám ki a program nagyarányú módositását (kivévé ha az eddigi miniszter újra kormánytag lesz). Mindenesetre szép kis politikai háborúnak lehetünk majd szemtanúi.