|

Az Elbit „passzív” célmegjelölő rendszert mutatott be

Az izraeli cég november utolsó előtti napján jelentette be, hogy a frontvonalban szolgáló katonák részére olyan tűztámogató rendszert fejlesztett ki, amely képes „passzív” módon célmegjelölésre.

Az Elbit Systems nyilatkozata alapján a HattoriX névre hallgató eszköz célcsoportja a frontvonal közelében tevékenykedő JTAC vagy felderítő egységek operátorai, előretolt repülésirányítók, előretolt megfigyelők akiknek immáron nincs szükségük a lézeres távolságmérő berendezésre a célpont pontos helyének meghatározásához.

Forrás: defensenews.com ,

A HattoriX működése során „összefésüli” az előre telepített földrajzi adatbázist bármilyen elektro-optikai érzékelő képével, az előre betöltött célpont adatokkal és a tűzvezetési pontok által nyújtott információkkal.

„Új fejlesztésünkkel a taktikai felhasználók egyedülálló módon képessé válnak CAT-1 célpontok (TLE CAT-1– Target Location Error – lényegében a célpont rögzítése 6 méteren belüli eltéréssel) helyének meghatározására kisugárzás nélkül és továbbítani az információkat (videó, kép, leírás) bármely harctéri irányítórendszerhez” – nyilatkozta a HattoriX kapcsán az Elbit.

A fejlesztést továbbá az is motiválta, hogy manapság már számos eszköz létezik, amely képes a lézer detektálására, megkönnyítve ezzel az ellenséges erőknek az operátorok pozíciójának felfedésére és tűzcsapást mérni a területre.

Forrás: defensenews.com ,

A használhatóságot növelve és a veszteségek minimalizálása érdekében a HattoriX távirányítású módban is használható, továbbá számítási kapacitásban is megelőzi a jelenleg alkalmazott célmegjelölő rendszereket, ezzel is fokozva a katonák biztonságát.

A rendszer részeként a kezelőnek az Elbit egy olyan érintőképernyővel ellátott vezérlőegységet biztosított, amely összeköttetésben áll a vezetési ponttal, valós képet kapva és továbbítva a döntésre jogosultak felé. Amennyiben szükséges a cél helyének meghatározása, a HattoriX irányszögmérő és fotogrammatikus algoritmusának segítségével automatikusan megállapítja pozícióját a célponthoz képest.

A különböző méretekben (felhasználási terület szerint) elérhető HattoriX már rendszerbe is állt egy meg nem nevezett alkalmazó eszköztárában. A könnyebb ( kb 10 kg) verziót 5 km – en belül található célpontok, míg a nehezebb ( kb. 30 kg) változatot a 10 km távolságig ajánlja az Elbit.