|

HTKA Hírhalom 2017. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Az Amerikai Légierő 5. útjára készíti fel az X-37B űrrepülőgépet. Az indításra 3 nap múlva, szeptember 7-én kerül sor, a floridai Kennedy Space Center 39A indítóállásáról. Ez lesz az első alkalom, hogy a típus űrbe juttatásáról a SpaceX  vállalat által kifejlesztett Falcon 9 hordozórakéta gondoskodik, mely feladata elvégzése után visszatér Floridába. Az X-37B ezúttal a korábbiaknál magasabb Föld körüli pályára áll.

Kilövés előtt

Egy korábbi kilövés előtt | Forrás ,

Forrás">

A Lockheed Martin megkapta a CH-53K alacsony ütemű sorozatgyártásának megkezdésére vonatkozó megrendelést. Az első széria 2 helikopter legyártását, berepülését és átadását tartalmazza, ezért 303 millió dollárral vastagszik a vállalat számlája. A tengerészgyalogság 2020-ban kapja meg a forgószárnyasokat.


Az Amerikai Haditengerészet altengernagya, Mike Shoemaker nyilatkozott az MQ-25-el szemben támasztott követelményekről. A Stingray, azaz Rája 15 000 fontnyi (6800 kilogramm) üzemanyag átadására kell, hogy képes legyen 500 tengeri mérföldre (926 kilométer) a hordozójától. Ez a képesség a hajófedélzeti vadászbombázók hatósugarának 300-400 tengeri mérfölddel (555 – 740 kilométer) való kitolását is magával vonhatja, emellett leveszi a terhet az F/A-18E/F flottáról, mivel jelenleg a tanker feladatot is a Super Hornetek látják el a törzs alá függesztett utántöltő konténer, valamint 4 póttartály segítségével.

A haditengerészet tavaly bejelentette, hogy számukra nem fontos az új utántöltő lopakodó képessége, így a gyártók korábbi koncepcióik átdolgozása mellett döntöttek. Kíváncsian várjuk, milyen ötletekkel áll elő a 4 pályázó, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a General Atomics és a Boeing.


A nevadai Tonopah lőtéren sor került a B-61-12 nukleáris bomba kvalifikációs tesztrepüléseinek második körére. 2 repülést abszolváltak augusztus 28-án a Nellis légibázis állományába tartozó F-15E segítségével. A fegyver nem nukleáris funkcióit, valamint azt vizsgálták, hogyan képest azt a repülőgép a célhoz juttatni. Az USAF vadászbombázóinak nukleáris képességét biztosító bomba első próbáira márciusban kerítettek sort, a tesztekre további 3 év áll rendelkezésükre, mielőtt szolgálatba állítják.

F-15E épp útjára indít egy B61-12 gyakorlóbombát | Fotó: NNSA ,


A liverpooli egyetem egy kutatása szerint a videojátékokon tanult pilóták jobban teljesítenek ha UAV irányításról van szó, mint a rendes kiképzésen átesett társaik. Egy olyan személyi faktorra alapozzák felvetésüket, mely azt vizsgálja, ki hogyan képest kezelni a sztresszes szituációkat – minél alacsonyabb a pontszám, annál jobb. Az egyik kutató ugyanakkor elmondta, hogy a vizsgálat nem elég alapos, hogy ez alapján javasolják a szimulátor pilóták kiképzését UAV pilótákká.


Még ebben a hónapban 3 példánnyal bővül a Román Légierő F-16-os flottája. Dél-keleti szomszédaink 2013-ban rendeltek 12 használt „Sólymot” Portugáliából, 203 millió zöldhasúért.


A Kamov egyik főtervezője a TASS hírügynökségnek tartott interjújában elmondta, hogy megkezdték a Ka-52K Katran helikopterre kerülő egyiptomi hajózók kiképzését. Ha minden a terv szerint halad, a pilóták és operátorok jövőre vizsgázhatnak az új típusra.


Az Amerikai Légierő elhalasztja az Izraeli Légierő legújabb két F-35I Adir vadászbombázójának átadását. Eredetileg a következő hétre időzítették az 5. generációt képviselő típus 2 képviselőjének leszállítását, de végül úgy határoztak, hogy előtte be kell fejezni az egyik példány technikai tesztelését. Ugyan semmilyen probléma nem adódott egyik géppel sem, hogy mégis be tudják fejezni az átvizsgálásukat, rövid idővel eltolják a leszállítás dátumát. Az IAF ezidáig 5 példányt kapott a típusból, melyekkel megkezdték a tesztelést. A most említett két gépet 2 további követi novemberben, majd ha minden a tervek szerint alakul, december 7-én éri el a kezdeti műveleti bevethetőséget az első század.


Ide kapcsolódik, hogy a zsidó állam kormánya aláírta a szükséges papírokat, melyekkel érvényesítették a harmadik széria F-35 rendelésüket is. A Lockheed Martin 2024 decemberére szállítja le az 5. generációs vadászbombázókat. A teljes megrendelésállományuk így 50 példányra nőtt, a gépek darabára pedig 100 millió dollárra redukálódott. Izrael első körben 19 példányt rendelt darabjáért 125 millió dolláros áron, majd a második szerződésben 14 gépet kértek, ezek ára már 112 millióra csökkent. A most megkötött üzletben már 90 milliónál kevesebbet fizetnek egy-egy „Villámért”.


93 millió dolláros szerződést nyert el az Elbit Systems, melynek értelmében ők modernizálhatják a Thai Királyi Légierő F-5 könnyű vadászbombázóit. Az átalakítás kiterjed a lokátorra, a pilótafülkére, a navigációs rendszerre, emellett a DASH IV-es sisakkijelző használatának lehetőségét is megteremtik.

Forrás: alert5.com ,


Zajlik az erőfitogtatás a koreai félszigeten. Az északi fél augusztus 29-i ballisztikus rakéta tesztje után – mely során egy Hwasong-12-est repültettek át Japán felett – Dél-Korea nyilvánosságra hozott fotókat az új 500 és 800 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétáiról. Emellett a légierő legnagyobb kapacitású típusának képességeit is demonstrálták, 4 F-15K dobott összesen 8 darab 907 kilogrammos Mk-84-es bombát a Pilseung lőtéren. A teszt célja volt, hogy bemutassák, vészhelyzetben bármikor képesek az ellenség vezetőségének kiiktatására akár a föld alá rejtett, megerősített bunkerekben is.


A Japán Önvédelmi Légierő először nyitotta meg a Matsushina légibázis kapuit a publikum számára a 2011-es cunami óta. 7 év után rendeztek újra repülőnapot a bázison, melyen a légierő Blue Impulse bemutatócsapata is megmutatta tudását. A Kawasai T-4-eseket használó csoport szív alakzatban húzott át a bázis felett, melyre vasárnap 43 000 ember volt kíváncsi.