|

A Patriak szlovéniai kálváriája

Manapság a fegyverbeszerzési folyamatnak már szinte szerves részük a szerződéskötés előtti politikai viták és a szerződés megkötése utáni korrupciós botrányok. Nincs ez máshogy Szlovéniában sem, ahol még 2006-ban eldőlt, hogy 135 finn Patria AMV-t rendszeresítenek, amelyek többségét a Gorenje csoporthoz tartozó Rotis fogja legyártani.

Mivel a szerződés megkötése után nyilvánosságra került dokumentumok szerint a Patriak egy része magas áruk ellenére további költségekkel járó felszerelés-beépítésre szorul, a szlovén parlament felállított egy vizsgálóbizottságot, ami viszont konkrét eredmény helyett inkább még több politikai vitát eredményezett.

A dolog addig fajult, hogy a bizottság elnöke Milan Cvikl szerint maguk a finnek is közbeszóltak, hiszen a bizottság egyik küldöttsége csak a finnek által megszabott feltételek mellett látogathatta volna meg a szlovéniai üzemben épülő Patriák gyártósorát. Cvikl emiatt lemondta a bizottság látogatását és élesen bírálta a Patria céget.

Szlovénia 135 Patria AMV beszerzését tervezte

Szlovénia 135 Patria AMV beszerzését tervezte ,

Mindemellett a tenderen vesztes cég, a Sistemska tehnika, amely a Krpan 8×8-a pályázott, is beleszólt az ügybe, ami pedig konstruktív vita helyett még több politikai csatározást, sőt egyes érintett személyek által még feljelentéssel való fenyegetőzést is eredményezett.

A Krpan 8x8

A Krpan 8×8 ,

Mindezalatt a finnek sem ültek ölbe tett kézzel – szlovén sajtóértesülések szerint a múlt héten a finn rendőrség őrizetbe vette a Patria két magas rangú munkatársát, akiket néhány nap múlva egy újabb társuk követett a rácsok mögé. A vád – korrupció alapos gyanúja a Szlovéniával és Egyiptommal kötött szerződéseknél.

Szlovéniában emiatt még hevesebb politikai csatározások közepette felröppent a hír a szerződés egy bizonyos pontjáról, amely korrupció esetén lehetővé teszi a szerződés felbontását. Mivel Finnországban még javában folyik a nyomozás, konkrét információ a vádak valósságáról nincsenek.

A szlovén felségjellel ellátott Patriaknak így egyelőre elég bizonytalan a sorsuk, annak ellenére hogy rendszeresítésük és helyi gyártásuk már folyik.