|

Szlovénia a Carl-Gustaf beszerzése mellett döntött

A SAAB bejelentése alapján az egyelőre ismeretlen darabszámban (és összegben) megrendelt többfeladatú fegyver leszállítása a szlovén fegyveres erőknek 2018-2020 között fog történni.

„A szlovén megrendelés kiváló példa arra, hogy a Carl-Gustaf M4 a piacon elérhető multirole fegyverek közül az elsőszámú. Örömmel mutatjuk be a szlovén fegyveres erőknek a Carl-Gustaf M4 mindent felülmúló képességeit és feladathoz szabható magasfokú rugalmasságát, egyúttal biztosak vagyunk abban, hogy a látottakkal elégedettek lesznek” – nyilatkozta Görgen Johansson a SAAB Dynamics üzleti részlegének vezetője.

Forrás: defence-blog.com ,

A 2014. végén megjelent M4 verzió a Carl-Gustaf legújabb rendszerben álló változata. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az alkalmazó mozgékonysága megőrzése mellett képes legyen bármilyen cél leküzdésére. Kialakítása során figyelembe vették, hogy a jövő fejlesztéseivel is (a lehetőségekhez mérten) kompatibilis legyen és mindemellett a súlycsökkentés közepette pontosságát fokozni tudják.

Az M4 megőrizte az elődök sokoldalúságát és hatékonyságát, emellett számos fontos előrelépés történt. A legfontosabb a kisebb tömeg (kevesebb mint 7 kg), az „indítás” számláló bevezetése, valamint a biztonságos alkalmazás fokozása. A rendszert felkészítették az új fejlesztésű célzóberendezések és programozható töltetek alkalmazására, továbbá visszamenőleg kompatibilis az összes kifejlesztett korábbi lőszerrel.

Fórum hozzászólások

 • Negan
  Ehez képest Irakban az amcsik igencsak megszenvedtek a felkelőkkel....
  Önmagában a milicia nem képes a mi körülményeink között tartós ellenállásra.Kell a manővererő,ami felmenti,különben felmorzsolják.
  Viszont milicia nélkül az amúgy is létszámhátrányban lévő manővererőink morzsolódnak fel,mert kénytelenek felaprózódni,hogy védjék a várható szabadcsapat támadásoktol a lakosságot.
  2008,Grúzia.A háború kulcspontja a Roki alagút.Grúz hadműveleti cél annak elfoglalása,és berobbantása.Nem az oroszok akadályozzák meg ebben őket,hanem a csinvalii oszét milicia.2napig feltartják a grúzokat,mig ezalatt az oroszok mozgásba tudnak lendűlni,és beérkezni a harctérre-a Roki alagúton keresztűl.
  Na aztán az iraki felkelőket nem szerencsés összehasonlítani egy átlagos milíciával.Irakban azok a felkelők bőven felulmúlták egy közönséges milícia szintjét mind vezetés mind kiképzés mind harctéri tapasztalat tekintetében.Egy valós háborús helyzetben a hadvezetés nem fogja elaprózni és így feláldozva az ütőképes erőit azért,hogy mindenhol és mindenáron megvédje a lakosságot tetszik vagy nem tetszik felfognak áldozni területeket és lakosságot is .A Roki alagútnál valóban volt szerepe a milíciának de ha a grúz hadsereg és vezetése nem töketlenkedik annyit bizony az az alagút a levegőbe repül.
 • angelsoul
  Azért ez meg az oroszokat minősíti - hogy a szövetségesüket annyira tartják, hogy olyan szart adnak nekik, hogy tömegesen haljanak meg...
  Jusson eszébe, aki a ruszkikkal akar szövetségi rendszerbe kerülni
  Mintha úgy emlékeznék, hogy Amerika összevásárolgatta a kelet-európai NATO tagországok levedlet raktárkészletét és vitték támogatásként, segélyként Ukrajnába és Szíriába számolatlanul. Ahhoz képes a rendesen lekonzervált orosz raktárkészlet a csúcstechnika netovábbja. Vagy beszélgessünk esetleg a kiváló angol harcjárművek csodálatos diadalmenetéről Ukrajnában? Kezdjem el sorolni az USA és Anglia szövetségeseit, volt gyarmatait, akikre rásózták a levedlett haditechnikát?
 • angelsoul
  Azért ez meg az oroszokat minősíti - hogy a szövetségesüket annyira tartják, hogy olyan szart adnak nekik, hogy tömegesen haljanak meg...
  Jusson eszébe, aki a ruszkikkal akar szövetségi rendszerbe kerülni


  Kizárnám,hogy ti ajándékba adnátok nekünk MA1-et,Patriotot,F22-t,Minden csúcstechnikát,hogy ne haljunk meg tömegesen,pedig szövik vagyunk....
  Még pénzért sem adnátok el bármit,mert nehogy megboruljon a pójer balansz a régióban.
  Pont annyit,és azt adtak nekik ami ahhoz kellett,hogy megfogják az ukránokat,meg amire a szakik ki voltak képezve,és azt ajándékba adták,mert nem szövik,hanem egy nemzet részei,kb mint mi a Székelyekkel.
  No offense.
 • Galthran
  na és ehhez mit szólsz?
  Szóhoz sem jutok..:)

  A Lengyelek már régóta gyártják a Spikeot, most ezt a kapcsolatot fejlesztik tovább...

  Ez a hír nekem inkább azért érdekes mert azt mutatja hogy a Lengyelek szépen külön tudják választani egymástól a politikai "gatyaügyeket" és a honvédelmet.
  Annak ellenére hogy a Lengyel és az Izraeli politika folyamatosan ekézi egymást (ITT meg ITT) katonai téren úgy tűnik töretlen az együttműködés.

  Ha ezt meg tudnánk mi is tenni már rég lehetne NASAMS-unk....
 • Galthran
  na és ehhez mit szólsz?
  https://www.edrmagazine.eu/rafael-and-mesko-to-co-produce-spike-sr-atgm-for-polish-pustelnik-program

  a lengyelek spikeokat adnak a területvédelmi egységeiknek.
  Lehet hogy hülyén hangzik de én Spikeot nem adnék területvédelmi egységeknek. Egy spike elsajátitásához idő kell. Még akkor is ha saját magadnak gyártód. Viszont mikor fogja elsajátitani a képzést úgy egy területvédelmis baka ha közben évi 20-30 napja lenne rá. Nem tudom hogy a lengyeleknél ez hogy műkődik. De ha megkapják szerintem az már nem területvédelmi erő lesz hanem "vonalbeli" lövész egység.
  Idehaza ha már szóba került az atgm nálunk se ártana a területvédelmi erőket később valamilyen szinten felfegyerezni "olcsóbb" atgm el. Lehet hogy sokkan ezért lehurognak, de ha megnézem a mostani konfliktusokat már a legegyszerűbb milliciánál, felkelőknél is alap az atgm. Modernebb maljutka, sudáni gyártású kínai kompintású kornet stb......... vagy kornet, metis .......
  Ezért is jó lenne még a rpg et a területvédelemhez lökni modernebb fejekkel. Főként thermobar és repeszromboló.
 • tonyo
  Egy spike elsajátitásához idő kell.
  A cikk arról is szól hogy most kezdik el a Lengyelek is gyártani a Spike SR-t.
  Az egy klasszikus F&F fegyver. Kinyit, céloz, amikor a rakéta befogta a célt gombot megnyom...ennyi.

  Ennek az elsajátításához nem kell túl sok idő...
 • krisss
  Hát inkább csak akkor kb ugyan arra a területre 2-őt lősz, hogy az elsővel levakard az ERA-t.
  Elvileg az a nyúlványa rakéta elején az ERA ellen van.
 • Roni
  Delivering the AGM-65 Maverick

  [​IMG]

  Fehér zászlós tankra "nem illik" lőni. Be is volt kamerázva!

  "Bukta"  ...aki komolyan veszi: megérdemli :) :D ;) :p
 • LMzek 2.0
  Fehér zászlós tankra "nem illik" lőni. Be is volt kamerázva!

  "Bukta"  ...aki komolyan veszi: megérdemli :) :D ;) :p

  Dehogy bukta ! Csak demokrácia bevitel USA módra ahol a kamera
 • ez egy svéd bill rakéta. azt írják a tank felett robbantotta a töltetét, látszik is hogy ferdén áll lefelé. mikor tudta a rakéta hogy hol kell robbanni_ miylen érzékelő volt rajta?

  [​IMG]
 • Galthran
  ez egy svéd bill rakéta. azt írják a tank felett robbantotta a töltetét, látszik is hogy ferdén áll lefelé. mikor tudta a rakéta hogy hol kell robbanni_ miylen érzékelő volt rajta?

  [​IMG]
  Pl lézerrel.
 • Galthran
  ez egy svéd bill rakéta. azt írják a tank felett robbantotta a töltetét, látszik is hogy ferdén áll lefelé. mikor tudta a rakéta hogy hol kell robbanni_ miylen érzékelő volt rajta?

  [​IMG]
  Már a második világháborúban ismert volt a közelségi gyújtó, ott a rakéta fej részébe könnyen bele lehet építeni.
  Google Proximity fuze
 • Galthran
  ez egy svéd bill rakéta. azt írják a tank felett robbantotta a töltetét, látszik is hogy ferdén áll lefelé. mikor tudta a rakéta hogy hol kell robbanni_ miylen érzékelő volt rajta?

  [​IMG]
  Egy mágneses elven működő gyújtó hozta működésbe, gyakorlatilag a rakéta érzékelte, hogy egy nagy vaskupac felett halad és elműködött. Emellett volt neki hagyományos becsapódásra történő elműködése is. Ezzel olyan célpontokat is lehetett támadni, amire a mágneses gyújtó nem működött volna el. Ezért van csak ekkora szögben megdöntve a kumulatív harci rész. Ha oldalról telibe veri a célpontot, akkor is sanszosan bemegy a kumulatív sugár. Ha 90 fokban lenne megdöntve a kumulatív rész, akkor elképzelhető lenne, hogy a páncél mellett pár centire levágódna a földre a sugár. Hátránya, hogy a függőleges páncéllemezre pont rossz szögben érkezik meg a kumulatív sugár. Nyilván egy BMP 1 vagy BRDM 2 esetén ennek nincs különösebb jelentősége.

  [​IMG]
 • papi
  Ezért van csak ekkora szögben megdöntve a kumulatív harci rész. Ha oldalról telibe veri a célpontot, akkor is sanszosan bemegy a kumulatív sugár. Ha 90 fokban lenne megdöntve a kumulatív rész, akkor elképzelhető lenne, hogy a páncél mellett pár centire levágódna a földre a sugár. Hátránya, hogy a függőleges páncéllemezre pont rossz szögben érkezik meg a kumulatív sugár.
  Ez bizonyára igaz is volt a Bill 1 nél, de a most rendszerben lévő Bill 2 nél a nem is egy, hanem kettő harci rész függőlegesen lefelé működik
  [​IMG]
  A gyújtó pedig optikai (lézer)
  és.mágneses
  [​IMG] l
  https://www.army-technology.com/projects/bofors/
 • papi
  Egy mágneses elven működő gyújtó hozta működésbe, gyakorlatilag a rakéta érzékelte, hogy egy nagy vaskupac felett halad és elműködött. Emellett volt neki hagyományos becsapódásra történő elműködése is. Ezzel olyan célpontokat is lehetett támadni, amire a mágneses gyújtó nem működött volna el. Ezért van csak ekkora szögben megdöntve a kumulatív harci rész. Ha oldalról telibe veri a célpontot, akkor is sanszosan bemegy a kumulatív sugár. Ha 90 fokban lenne megdöntve a kumulatív rész, akkor elképzelhető lenne, hogy a páncél mellett pár centire levágódna a földre a sugár. Hátránya, hogy a függőleges páncéllemezre pont rossz szögben érkezik meg a kumulatív sugár. Nyilván egy BMP 1 vagy BRDM 2 esetén ennek nincs különösebb jelentősége. [​IMG]
  rudi
  Ez bizonyára igaz is volt a Bill 1 nél, de a most rendszerben lévő Bill 2 nél a nem is egy, hanem kettő harci rész függőlegesen lefelé működik [​IMG] A gyújtó pedig optikai (lézer) és.mágneses [​IMG] l https://www.army-technology.com/projects/bofors/

  Legyünk "képben" arról, hogyan működik a Bill2 :) :


 • papi
  Egy mágneses elven működő gyújtó hozta működésbe, gyakorlatilag a rakéta érzékelte, hogy egy nagy vaskupac felett halad és elműködött. Emellett volt neki hagyományos becsapódásra történő elműködése is. Ezzel olyan célpontokat is lehetett támadni, amire a mágneses gyújtó nem működött volna el. Ezért van csak ekkora szögben megdöntve a kumulatív harci rész. Ha oldalról telibe veri a célpontot, akkor is sanszosan bemegy a kumulatív sugár. Ha 90 fokban lenne megdöntve a kumulatív rész, akkor elképzelhető lenne, hogy a páncél mellett pár centire levágódna a földre a sugár. Hátránya, hogy a függőleges páncéllemezre pont rossz szögben érkezik meg a kumulatív sugár. Nyilván egy BMP 1 vagy BRDM 2 esetén ennek nincs különösebb jelentősége. [​IMG]
  rudi
  Ez bizonyára igaz is volt a Bill 1 nél, de a most rendszerben lévő Bill 2 nél a nem is egy, hanem kettő harci rész függőlegesen lefelé működik [​IMG] A gyújtó pedig optikai (lézer) és.mágneses [​IMG] l https://www.army-technology.com/projects/bofors/

  Legyünk "képben" arról, hogyan működik a Bill2:  Ocses
  A discovery rosszabb mint a wiki.:D ;)
  ...én pedig jobb vagyok náluk ( ;) mert keresek, -a HI eredménye- ) :


Ugrás a fórum topichoz