|

Szlovénia a Carl-Gustaf beszerzése mellett döntött

A SAAB bejelentése alapján az egyelőre ismeretlen darabszámban (és összegben) megrendelt többfeladatú fegyver leszállítása a szlovén fegyveres erőknek 2018-2020 között fog történni.

„A szlovén megrendelés kiváló példa arra, hogy a Carl-Gustaf M4 a piacon elérhető multirole fegyverek közül az elsőszámú. Örömmel mutatjuk be a szlovén fegyveres erőknek a Carl-Gustaf M4 mindent felülmúló képességeit és feladathoz szabható magasfokú rugalmasságát, egyúttal biztosak vagyunk abban, hogy a látottakkal elégedettek lesznek” – nyilatkozta Görgen Johansson a SAAB Dynamics üzleti részlegének vezetője.

Forrás: defence-blog.com ,

A 2014. végén megjelent M4 verzió a Carl-Gustaf legújabb rendszerben álló változata. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az alkalmazó mozgékonysága megőrzése mellett képes legyen bármilyen cél leküzdésére. Kialakítása során figyelembe vették, hogy a jövő fejlesztéseivel is (a lehetőségekhez mérten) kompatibilis legyen és mindemellett a súlycsökkentés közepette pontosságát fokozni tudják.

Az M4 megőrizte az elődök sokoldalúságát és hatékonyságát, emellett számos fontos előrelépés történt. A legfontosabb a kisebb tömeg (kevesebb mint 7 kg), az „indítás” számláló bevezetése, valamint a biztonságos alkalmazás fokozása. A rendszert felkészítették az új fejlesztésű célzóberendezések és programozható töltetek alkalmazására, továbbá visszamenőleg kompatibilis az összes kifejlesztett korábbi lőszerrel.