|

Megérkezett az első szlovén Patria

A múlt héten megérkezett a Szlovénia által megrendelt 135 Patria lövészpáncélos első példánya, amely az előzetes tervekkel ellentétben nem a hazai Rotis gyártósoráról került le, hanem egyenesen Finnországból érkezett. A Kongsberg fegyverrendszerrel felszerelt lövészpáncélost majdnem egy héttel a megérkezése után, kedden mutatták be a maribori Rudolf Majster laktanyában.

Az első Triglav-os felségjellel ellátott Patria első szlovéniai hete meglehetősen mozgalmas volt, hiszen megérkezését követően a počeki lőtérre vezényelték, ahol a minisztériumi illetékesek elmondása szerint elvégezték rajta a különböző rendszerek kalibrációját.

Sajnos az első Patria átvétele sem telt el botrány nélkül, hiszen egyes sajtóhíresztelések szerint nem egy új gyártású, hanem egy a finn hadsereg állományából származó példány érkezett az Alpok napos oldalára. Mindezt úgy a Patria, mint a szlovén védelmi minisztérium határozottan elutasította.

A Kongsberg fegyverrendszerére az izraeli Elbit hasonló rendszerével felmerülő problémák miatt esett a választás.

A Kongsberg fegyverrendszerére az izraeli Elbit hasonló rendszerével felmerülő problémák miatt esett a választás. ,

Mivel a szerződés szerint az első Patriát már májusban le kellet volna szállítani, a szlovén védelmi minisztérium élni fog a szerződésnek azon határozatával, amely lehetővé teszi az esetleges késések szankcionálását. A szankciók összegéről pontos adat nincs, de a sajtóban megjelent 720 ezer euró maga a miniszter szerint elég közel áll a valósághoz.