|

Patriak szlovéniai kálváriája III

A sok csűrés-csavarás végett lassacskán tényleg egy latin-amerikai szappanoperához hasonlító szlovén Patria AMV beszerzés újabb fejezetéhez érkezett. A hét közepén a finn Patria bejelentette, hogy a szlovén üzemben leállította az AMV gyártósort és addig nem is indítja újra, míg megegyezésre nem jutnak az AMV-ék sorsáról a szlovén féllel.

Szlovéniai szerkesztő kollégánk már többször beszámolt a korrupciós botránnyal, problémás kiépítettséggel és hovatovább késéssel fémjelzett beszerzésről. Végül idén májusban már érlelődni látszott a jelenlegi már konkrétabbnak tűnő szituáció, miszerint az eredetileg 135 harcjárműre szóló szerződést 80 gépre kívánja csökkenteni a szlovén fél. Tavasszal ugyanakkor egyes források még 80-100 AMV beszerzését rebesgették, míg mások inkább 89-et.

A finn fél ugyan hajlandóságot mutatott a leszállítandó darabszám csökkentésére, de csak az egységár emelése mellett. Mint tudjuk Szlovénia – a Gorenje csoporthoz tartozó Rotis által nagyrészt hazai gyártásban – 135 AMV mellett tette le a voksát, kiütve ezzel a hazai versenytársat, a Sistemska tehnika által benevezett Krpan 8×8-at. A teljes beszerzésre szánt 278 millió Euró aztán komoly kompromisszumok meghozatalára kényszerített délnyugati szomszédainkat: az eredetileg az AMV-ék nagyobbik felén, összesen 90 gépen rendszeresítendő 30 mm-es gépágyú helyett 12,7 mm-es géppuska kerül majd a Patria harcjárműveire Illetve kerülne, mert korábbi értesülések szerint 25 AMV még így is abszolút fegyvertelen lenne. Hovatovább több mint a felükből a C4I kommunikációs rendszer is hiányozna.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0pGZVx9nyRw

Miért is elevenítettük fel ezeket? Nos, mert ugyan a megrendelés darabszám jelentősen csökkenni látszik, ugyanakkor a korábban sokszor és igen erősen kifogásolt felszerelés terén pozitív változásokat szeretne a szlovén fél. Ennek következtében a jelenleg elérhető információk alapján a beszerzés végösszege valahol az eredeti ár környékén maradna.

A Patria ezen felül cáfolta, azon felreppent híreket, miszerint nem a szerződésben foglaltaknak megfelelő gépeket adott át.

„A Patria pontosan azt szállítja, ami a szerződésben rögzítve lett. Jelenleg a szerződés azon részleteiről tárgyalunk, melyek nem kerültek teljes mértékben rögzítésre. Azon állítások, melyek szerint a megállapodásban foglaltaktól eltérő dolgot szállítunk, nem igazak” – áll a finn cég nyilatkozatában.

Mellesleg folyik a nyomozás a korábban kipattant korrupciós ügyben is, mely szerint a Patria kenőpénzeket fizetett a szlovén illetve egyiptomi szerződéseinek megnyerése érdekében. A szlovén eset kapcsán kapcsán jelenleg állítólag egy meg nem nevezett osztrák állampolgárságú személy áll a szlovén, finn és osztrák illetékesek által folytatott nyomozás középpontjában.

httpv://www.youtube.com/watch?v=qdZeuke5iRE

A Patria AMV egyébként egy igen sikeres történetnek mondható, hiszen már számos megrendelést begyűjtöttek a finnek a világ több pontjáról is, mellyel már 1 400 fölé tornászták az eladott mennyiséget Környékünkön a szlovének mellett a horvátok és a macedónok szerződtek a finnekkel. Európában és jelenleg úgy overall a 833 járműre szóló rendeléssel a legnagyobb mennyiséget a lengyelek rendszeresítik. A lengyel AMV-ék egyébként jelen vannak Afganisztánban is, mondhatni a típus átesett a tűzkeresztségen, hiszen már bizonyították is, hogy adott esetben 1-2 RPG „lefejelése” nem jelent problémát a lengyel haderőben „Rosomak” név alatt futó AMV-nek. Egyes források szerint a tálibok körében a lengyel AMV-ék csak mint „Zöld Sátán” ismertek, melyek jelenlétében kétszer is meggondolják az akcióba lépést.

3 hozzászólás “Patriak szlovéniai kálváriája III”

  1. Nálunk szinte folyamatos az ügy sajtóvisszhangja, igaz inkább a korrupciós ügy miatt. Pont a napokban forrósodott fel az ügy, mert a számvevőszék megállapította, hogy alaposan melléfogtak már a beszerzés kezdetekor. Ezt persze még csak megfűszerezi a politikai pólusok harca, így nem kell nekünk Esmeralda meg Vad angyal, jó a patria ügy is :D

  2. Ennek a KRPAN-nak egész kellemes a fegyverválasztéka, . A Mauser MK 30-2, az légvédelmisként is megállná a helyét. Persze így is csak minimális elvárások mentén. Leírás szerint egy 105mm-es löveget is rávarázsolnának. Jut eszembe: mondjuk videón néztem lövést (oldalirányba) egy 120mm kerekesről, kissebb táncot azért ellejtett utána a „teknő” :/