|

Indonézia tovább bővíti légierejét?

Úgy tűnik, hogy az Indonéz Légierő komolyan gondolkodik a légiszállítási kapacitásának bővítésén, a kiszemelt típus az Alenia Aeronautica C-27J Spartan.

A beszerezni kívánt gépek darabszámát egyelőre homály fedi, azonban azt a légierő parancsnoka, Imam Sufaat elárulta, hogy a logisztikai támogatáson, a dokumentáción és a pótalkatrészeken kívül – az EADS-CASA CN-235-öshöz hasonlóan – licenszben kívánják gyártani az állami tulajdonú Indonesian Aerospace (IAe) üzemeiben.

„Szükségünk van egy közepes teherbírású szállítóflottára is, a C-27J Spartan mutatói alapján pont megfelel a feladatra. A CN-235 három tonnás terhelhetőségével ellentétben a Spartan akár 10 tonnányi terhet is képes a levegőbe emelni.” – közölte a minap Sufaat. „A gépbeszerzéssel jelentősen megnövelhetjük a flotta légiszállítási kapacitását az elkövetkező 5 évben.”

A nézők egyik kedvence, a Spartan | Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

Az Alenia jelenleg a darabszám, valamint a határidők konkretizálására vár, mielőtt ajánlatot tennének az ázsiai szigetországnak.

„Nem titok, hogy Indonéziának szállítógépekre van szüksége. Hisszük, hogy a C-27J Spartan megfelel a követelményeknek. Minél hamarabb szükségük lenne a gépekre, hiszen a légiszállítás rendkívül fontos egy olyan ország számára, mint Indonézia.” – emlékeztetett közleményében az ázsiai államot sújtó természeti katasztrófákra az Aleniát is tulajdonló Finmeccanica cégcsoport.

Indonézia légierejében a CN-235-ös mellett jelenleg Fokker F-27-esek, de Havilland Canada DHC-5-ösök, Lockheed Martin C-130 Herculesek (és annak polgári verziójának képviselői, az L-100-asok), valamint Fokker F-28 Fellowship és CASA 212 Aviocar gépek üzemelnek.

Az Alenia C-27J Spartant eddig Bulgária, Ghána, Görögország, Olaszország, Litvánia, Marokkó, Szlovákia, Románia és az Egyesült Államok vásárolta meg, valamint Indonézia, India és Tajvan mellett több ország, köztünk hazánk is élénk érdeklődést mutat a típus iránt, de felmerült Kína is, mint esetleges vásárló.

One Response to “Indonézia tovább bővíti légierejét?”