|

Spartan: Újabb exportsiker?

Tajvan tárgyalásokat kezdett 6 darab C-27J Spartan közepes teherszállító repülőgép vásárlásáról, ezzel növelve hadseregének szállítási kapacitását. Az olasz típus a spanyol C-295-öst ütötte ki a nyeregből.Tajvan évek óta vacillált a két gép között, végül a talján típusra esett a választása.

Az üzletre az USA is rábólintott. Hogy miért is kellett az Egyesült Államok beleegyezése a gép eladásához? Mivel a gép elég sok amerikai alkatrészt tartalmaz, így, hogy ezek kinek a kezébe is kerülnek, bizony át kell gondolni. Mivel az országban repülnek C-130-asok, melyekhez ugyanezek az alkatrészek tartoznak, így ez volt a kisebb probléma.

C-27J Spartan

Azonban van egy fontosabb érv is, mégpedig Kína. Az ázsiai ország nem nézi jó szemmel, hogy az USA támogatja a kínaiak által bekebelezni kívánt ellenséges szigetországot. A politikai érdekek mellett azonban ott vannak ez erkölcsiek is, hiszen egy teherszállító repülőgéppel nemigazán lehet csapást mérni Kínára, azonban egy-egy katasztrófa során és a humanitárius feladatok teljesítéséhez nélkülözhetetlen eszköz. Csakúgy, mint a Sikorsky UH-60 Black Hawk is, a hírek szerint az igényelt helikopterek eladására is rábólint a közeljövőben az Egyesült Államok.