|

Indonéz álmok

Az Indonéz Légierő (Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara, TNI–AU) vezérkara ékes célt tűzött ki maga elé: első osztályú légierővé kell alakítani a most működő intézményt. Ezen cél eléréséhez idén 140 millió dollárból kell fejlesztgetniük, ám a jövőben egyre nagyobb összeget kívánnak a légierőre fordítani.

A közel 350 repülőeszközzel rendelkező légiflotta gerincét vadász vonalon a Szu-27SK és Szu-30MK, valamint az öregecske F-16A/B Block-15 OCU típusok alkotják. Utóbbiak és a már kivont F-5E/F Tiger II leváltására Gripen NG és F-16 Block 52 párharc körvonalazódik.

Ám más típusok leváltása sem várat már sokat magára, a BAe Hawk kiképzőgépek, az OV-10 Bronco és a Fokker F27 cseréje is hamarosan bekövetkezik, valamint, hogy a C-130 Hercules és CN-235 típusok kiegészítésére a C-27J Spartan érkezik, az nyílt titok, továbbá a Herculesek modernizációja vagy újabb verziókra cserélése is lassan napirendre kerül.

A már megrendelt 8 darab EMB-314 Super Tucano mellé további példányok beszerzése várható, ezzel cserélik a szintén kiöregedett OV-10 „Bronco”-t, melyekkel már 2005 óta nem repülnek egy halálos baleset miatt.
Forgószárnyasok terén is újítanak, a már leszállított 9 darab Eurocopter AS 332 Super Puma mellé további 7 darabot rendeltek.

A nagyratörő álom, ha kis lépésekben ugyan, de halad a megvalósulás felé. Emellett a helyi ipar fejlesztésére is ügyelnek, számos típust a hazai Indonesian Aerospace vállalat szerelt össze vagy gyártott le.

2 hozzászólás “Indonéz álmok”

  1. Kell is a nagyobb összeg, mert ebből konkrétan 2-3 Gripen jönne ki évente, és akkor még nem költöttek semmit üzemeltetésre.

    Egyébként az „első osztályú légierő”-nek van vmi követelménye (mint pl. a Blue-water Navy), vagy csak a kiváló szinonimája?

  2. „Ám más típusok leváltása sem várat már sokat magára, a BAe Hawk kiképzőgépek, az OV-10 Bronco és a Fokker F27 cseréje is hamarosan bekövetkezik,”

    Egy érdekesség !

    Amíg Indonézia a fent említett OV-10A Bronco kivonásán munkálkodik ( cseréjén ) addig az Ausztrál Haditengerészetnél komolyan mérlegelés tárgya lett a géptipus mint az új Canberra class LHD-k CAS kategóriájú gépeként. Természetesen modernizálva meg minden, de jelenleg több szakértő jobbnak tartja mint ha helikoptert alkalmaznának ugyan erre a célra.