|

Indonézia leváltja Broncóit

A repülés történetének egyik legérdekesebb típusa a North American-Rockwell OV-10 Bronco. A kis turbóprop könnyű támadó-megfigyelő már csak alig néhány országban áll hadrendben, és most még eggyel csökken az üzemeltetők száma.

Indonézia 16 darabbal rendelkezett az OV-10F változatból, melyek közül már egy sem áll szolgálatban, mivel koruknál fogva selejtezni kellett őket. Váltótípusuk Brazíliából érkezik, az Embraer Super Tucano képében, mely igencsak kelendő mostanában. Legutóbb például a Dominikai Köztársaság vehette át első új gyártású EMB-312-eseit.

„A beszerzés a légierő modernizációs programjának keretében történik, melyhez reméljük, elegendő támogatást nyújt majd a kormány.” – nyilatkozta a The Jakarta Post-nak Imam Sufaat, a légierő vezérkari főnöke.

Imam elmondása szerint felmerült, hogy sugárhajtású gépekkel váltanák le a Broncókat, de végül – egyrészt a költségek redukálása miatt, másrészt pedig azért, mert egy légcsavaros gép is tökéletesen megfelel a feladatra – a Super Tucano mellett döntöttek.

Indonézia egyébként a közelmúltban tárgyalásokat kezdett Kínával katonai eszközök, többek között repülőgépek lehetséges eladásáról. A hírek szerint a felek jól jöttek ki egymással, így a jövőben gyümölcsöző együttműködés elé néznek.

Az Indonéz Légierő gerincét a nemrég beszerzett, és még beérkezés alatt álló Szu-30MK és MK2 vadászbombázók képezik, melyek mellett vadászfeladatokra rendelkezésre áll még 10 F-16A/B Block 15 OCU, COIN feladatokra pedig 29 BAe Hawk 209.

A videón a Fülöp-szigetek légierejének OV-10 Broncói láthatók.

2 hozzászólás “Indonézia leváltja Broncóit”

  1. Kövezzenek meg, de pár felfegyverzett, légcsavaros gép jól jönne itt is a határrendészetnek. Pár éve meg egyenesen hiányzott, hogy a jugoszláv határon a csempészeket megállítsák… Rengeteg lopott kocsi, csempészárú ment át a zöldhatáron. A földi erők nem érték utól magukat e téren.

    Persze ha lett volna elég pénz, autó, járőr… Igaz, a repülőre se tudtak volna költeni… Azt hiszem ez is olyan ördögi kör.

  2. igla:

    Hál istennek nálunk nincs igény rá, hogy karhatalni repülőgépeket felfegyverezzenek.
    A jugó határon nem a fegyverzeten múlt. Elég visszás dolog, hogy a nagy értékű autókat külföldre csempésző bűnözőkre mondjuk rpg-vel lőttek volna a határvadászok.

    Az autó csak pénz, lőfegyvert alkalmazni kicsit nincs egyensúlyban. Persze amikor rálőttek a határőrre, jó lett volna, ha van ott valamiféle komolyabb fegyver.