|

Átadták az első két dominikai Super Tucanot

Ünnepélyes keretek közt a múlt héten átvette első két Embraer Super Tucanoját a megrendelt nyolcból a Dominikai Köztársaság légiereje.

Az eseményen több fontos katonai és politikai személyiség is jelen volt, többek közt a kis karib-tengeri ország védelmi minisztere, Pedro Rafael Peña Antonio altábornagy és Orlando José Ferreira Neto, az Embraer alelnöke, aki beszédében hangsúlyozta az átadott gépek szerepét az ország védelmének megszilárdításában.

EMB-312 Tucano

A légierő szándéka szerint a felfegyverezhető turbopropokat határ menti járőrözés mellett drogcsempészek ellen is be fogják vetni. Az utóbbi feladatra alkalmasságát egyébként már számtalanszor bizonyította a típus a brazil légierő színeiben

A Karib-tengeri Hispanola sziget keleti felén elterülő kis ország ezzel a Kolumbia, Ecuador és Chile után a Super Tucano negyedik külföldi üzemeltetője lett. Az olcsón üzemeltethető és alacsony beszerzési költségű gépeket egyébként az előbb felsorolt országok mellett Guatemala és Indonézia is megrendelte, emellett az Egyesült Államok Haditengerészete is tesztelte a típust könnyű támogató szerepkörben.

4 hozzászólás “Átadták az első két dominikai Super Tucanot”

  1. Csacsiság, minek kellene egy ilyen gépet kiállítani egy korszerű vadászgép ellen??? Ugyanakkor egy felfegyverzett, korszerű légcsavaros gép sokkal hatékonyabban ellenőrizhet egy nem háborús országban egy határt, mint bármely hiperszuper sugárhajtású. Azért egy Spitfaire, ma is elintézné mondjuk a déli határainkon az autócsempészeket :) Hát még egy ilyen korszerű rendszer:)

  2. Mi lenne? A Super Tucano bevetné magát a dzsungelbe, fakorona magasságba, a Raptor meg szaglászhatna utána :D De persze mi értelme összevetni egy légifölény vadászt egy kiképző és nem mellesleg erős COIN képeségekkel bíró géppel? :) Max abban vethető össze a két vas, hogy saját kategóriájában kiemelkedő képességű mindkettő.