|

Spartant adna Kínának a Finmeccanica

Mint ismeretes, október 8-án Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke felszólította a Kongresszust és a Képviselőházat, hogy oldják fel a Kínai Népköztársaság irányában fennálló fegyverembargót. Erre azért van szükség Obama szerint, hogy C-130 Hercules teherszállító repülőgépeket szállíthassanak az ázsiai országnak, melyekkel az segíthetné a természeti katasztrófák által sújtott térségeit. A hír természetesen éles visszhangot keltett világszerte, és a hadiipari szféra is meghozta az első reakciókat.

Az olasz Finmeccanica csoport elnök-vezérigazgatója október 18-án a Reuters hírügynökségnek azt mondta: ha az Egyesült Államok feloldja az embargót, hogy eladhassa Kínának a C-130-ast, akkor ők ugyanígy tesznek, és betörnek a piacra a C-27J Spartan taktikai szállító repülőgéppel, melyre ugyancsak tetemes megrendelést adhat le Kína. Továbbá, mivel a C-27J gyakorlatilag a Hercules kisebb változata, rugalmasabbá válna az üzemeltetés is.

[singlepic id=1033 w=584 float=none]

„Amerika úgy döntött, hogy eladja a C-130-at, mi pedig úgy, hogy a C-27J-t.” – mondta Francesco Guarguaglini. „Minden erőnkkel a kínai piacra fogunk összpontosítani, és reméljük, siker koronázza majd törekvéseinket.”
Mielőtt azonban bárki is elképzelné, ahogy vörös csillagos felségjelzésű Spartanok szelik a Távol-Kelet egét, még szót kell ejteni a 185/1990-as olasz törvényről, mely amerikai „rokonához” hasonlóan megtiltja mindennemű haditechnikai termék eladását Kínába. Azonban Guarguaglini szerint ez nem lesz akadály: „A 185/1990-es törvény szerint nem adhatnánk el a C-27J-t, de ez már nem sokáig lesz így. Amint megnyílnak a kapuk, azonnal célba vesszük a kínai katonai piacot.”

A másik fél részéről is hasonló a lelkesedés. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője, Yao Jian október 15-én azt mondta: országa üdvözli az Egyesült Államok azon szándékát, hogy eladná a C-130-ast számukra. Szerinte ez jelentősen hozzájárulna a komparatív kereskedelemhez, ami mindkét fél számára előnyös. Kína ezen felül reméli, hogy az USA részéről hamarosan enyhülnek a csúcstechnológiás termékek eladását tiltó rendeletek is, és Amerika sokkal kevésbé lesz diszkriminatív velük szemben, mint jelenleg.

79 hozzászólás “Spartant adna Kínának a Finmeccanica”

  1. Nem tudom erre mit mondjak. AAzzal hogy csúcstechnológiás szállító gépet adnak el, egyben eladnak egy rahedli csúcsszuper egyébb technológiát is. Navigáció hajtóművezérlés anyagok stb stb. Ha elindul a hógolyó a hegytetején akkor könnyen lavina lesz belőle. Kérdés hogy a kapzsi hadiipar meg akar tud e állni a szállítógépeknél?

    Aztán meg az is kérdés hogy mi a csudát jelent ez az egész mert ez nekem nagyon nem kerek.

    Egy a kínaiak számára a katonai logisztikában igen gyenge ponton ilyen segítséget adni amikor a nagy kína éppen mindenhol és mindenkivel keménykedik hááát nem értem.

  2. Szia Kuruc, szerintem ezen technikákhoz (vagy még fejlettebbekhez is) hozzájut Kína, amikor polgári utasszállító gépeket vásárol.

    Egy szállítógép esetében max egy-két önvédelmi katonai rendszer lehet amihez polgári gép vásárlása esetén nem jutnak hozzá. De ha ilyenre vágynának a Kínaiak, akkor már rég megkaphatták izraeli vagy francia cégtől fű alatt.

    A lavina efektben viszont tényleg van valami.

  3. Érdekes meglátás Kuruc!

    Tényleg jó lesz figyelni arra, hogy a kapzsi fegyvergyártóknak hol lesz a határ. Gondolom azért a szállítógépeknél is odafigyelnek majd arra, hogy olyan technológiát ne kapjanak amivel kínos helyzetbe hozhatják magukat.
    Vagy második lehetőség lassú összeborulásra készül az usa kínával amíg talpra nem áll?

  4. Egyetlen remény, hogy a képviselőház és a kongresszus elutasítja Obama kérését. Nem lehetnek ennyire ostobák, ráadásul ha megnyitják a fegyverexportot Kína fele, akkor nem ez lesz az egyetlen dolog, ami a kezükbe kerül.

  5. „Szia Kuruc, szerintem ezen technikákhoz (vagy még fejlettebbekhez is) hozzájut Kína, amikor polgári utasszállító gépeket vásárol.”

    Nagyon nem. Airbus vért pisil az A400Mel miközben évi 400darab gépet gyárt, A400M méretkategóriában is. A US/EUs hadi szállító gépek nagyon különböznek a pogáritól.

    Persze értem amire gondolsz… http://www.strategycenter.net/imgLib/20080803_13.jpg

    De ettől még nem tudja uazt mint egy C17.

  6. Szerintem a jövőben lesz kínai és amerikai szövetség .
    Az európai hatalmak pedig az oroszokhoz fordulnak.
    Véleményem szerint Oroszországnak van mitől félnie hisz Kína a jövőben
    szuperhatalom lesz .
    Valaki mondta itt egyszer hogy a pakfa egy válasz kínának.
    Hát az még odébb van Kínának nem kell 5 generációs gép hogy legyalulja
    az oroszokat.

  7. Doca a sikorsky-kat még az embargó elött vették. (24 db-ot)

    Az Oroszok kétfelé haverkodnak. Az egyik európa a másik kína még kivárnak, hogy kihez húznak majd. Kína biztos nem kezd háborúba senkivel, mát Tajvant is megpróbálhatta volna lerohanni, ha annyira agresszívek lennének. A kínaiak inkább kivárnak és gazdaságilag hódítanak meg területeket. Tajvan is hamarabb fog békésen csatlakozni mint háborúban.
    A kínai 5. gen gépet legutóbb 2015 és 2020 közé igérték! J-14 néven kell keresgélni!
    Abban nem téved senki, ha azt mondja kína szuperhatalom lesz. Kínának egy nagy gonddal kell majd szembenéznie és az nem kívülről hanem belülről fogja veszélyeztetni. A hatalmas népességnek megnőttek az igényei a gazdasági fejlődés által ennek a kielégítésére még több erőforrás kell, ami viszont véges, elég komoly belső feszültség alakulhat ki majd a társadalomban.

  8. Mosolyognom kell a Kína Amerika szövetségi jóslatokon. Amíg nem támadnak ránk űrlények kizárt, hogy ilyen létrejöjjön (habár lokális konfliktusokban előfordulhat ideiglenes érdekegyezőség).

    Oroszok is sokkal közelebb állnak Indiához, ők se lesznek Kínával puszipajtások, egyszer már voltak, jól meg is járták, ebből tartósan megtanulták a leckét.

  9. Üdv Fiúk!

    Lényegében Snakeye és Kolombusz legutóbbi hozzászólásaival kell egyet értenem, apró kiegészítéssel:

    Az oroszok India és Kína között úgymond a kiegyenlítő szerepét viszik. Az oroszok legnagyobb stratégiai ellenfelei – minden hivatalos mellébeszélés ellenére – az USA és a NATO. Emiatt szükségük van Indiára és Kínára, mégpedig egyszerre, így stratégiai érdek, hogy valamilyen szinten képesek legyenek az indiai – kínai erőviszony tekintetében egy egyensúly közeli állapot fenntartásában.

    Ezt persze úgy, hogy lehetőleg az orosz katonai erő illetve az őrzött technológiából (még ilyen is van arrafelé, bár erről néhányan máshogy vélekednek) eredő fölény megmaradjon mindkettővel szemben – külön-külön.

    Kína már évekkel ezelőtt elindította a Beidou-8 rendszer fejlesztését, amely egy szép napon a kínai GPS lesz.

    Érdekességképpen:
    Jelen pillanatban kb. 16.000 működő mesterséges égitest kering a Föld körül, ebből kb. 6.000 orosz és 5.000 amerikai.

    Üdv: M

  10. Ha azt elérik az Oroszok a T-50-el,hogy a szolgálatba állításkor eséllyel veszi fel a harcot a Raptorral(jelenleg nincs szolgálatban olyan típus aminek csak szemernyi esélye is lenne)akkor tekinthetjük válasznak a gépet.Nem csak az a válasz ami ugyan olyan jó,vagy jobb és azt se felejtsük el,hogy F-22-ből már csak kevesebb lehet mint 187db.

  11. Üdv Molni!

    Ismét jelezném, hogy eltérő filozófia alapján szerveződtek és szerveződnek a két állam fegyveres erői, még akkor is, ha néhány kérdés megközelítése hasonló.

    A PAK-FA eleve exportra is szánt masina, amely szemben a Raptorral valószínűleg elterjedtebbé válhat.

    Exportsiker esetén növekvő árbevétellel (további fejlesztésekre fordítható összegekkel) és csökkenő gépárakkal lehet számolni, amely további exportot eredményezhet. Az indiaiak bevonása remek húzás volt, jelenleg a világ egyik leginkább keresett és elismert szoftver programozói indiai szakemberek, így az ő bevonásuk a programba jótékony hatással lehet az orosz digitális technológiák fejlődésére is.

    Ennek a végeredménye pedig az lehet, hogy több állam is nagyobb számban rendszeresítheti a PAK-FA-t, amellyel szemben az USA gyakorlatilag csak a meglévő Raptor flottájára számíthat, mint légifölény repülőgép. Ez pedig „abszolút értéken” számolva csökkenő katonai fölényt jelent világviszonylatban.

    Az F-35 is biztos nagyon jó gép lesz, de a PAK-FA és az F-35 nem egyazon kategória.
    Kíváncsian várom még a japán és kínai saját 5. generációs fejlesztések eredményét.

    Üdv: M

  12. Üdv Dudi!

    „Ha azt elérik az Oroszok a T-50-el,hogy a szolgálatba állításkor eséllyel veszi fel a harcot a Raptorral(jelenleg nincs szolgálatban olyan típus aminek csak szemernyi esélye is lenne)…”, khm.
    Rafale, Typhoon, SZU-35, Mig-31 – azért ezeknek egy szemernyi esélye van a Raptor ellen.

    Üdv: M

  13. Montezuma

    „khm.
    Rafale, Typhoon, SZU-35, Mig-31 – azért ezeknek egy szemernyi esélye van a Raptor ellen.”

    Nem!Nincs semmi esélyük na jó 200:1 de ezt nyugodtan tekinthetjük semminek.Ezek a gépek kb ott vannak ahol az USA F-15C/D,SH flottája és ezeknek sincs sanszuk a győzelemre még úgy sem,hogy volt olyan gyakorlat amin unlimited ammoval mentek a Raptorok ellen.

  14. Üdv Dudi!

    Bocs, az F-15-öst kifelejtettem a felsorolásból.

    200:1 – erősen kétlem ezt a számot, pláne a mérnöki szempontok figyelembe vétele mellett, 5. gen. vs 4+ és 4++ gen. esetén.

    Nem állítottam, hogy nem az F-22 a jelenlegi legmodernebb harci repülőgép, de komolytalannak tartom azt, ha valaki a 4+ gen. gépek esetében még szemernyi esélyt sem jósolna ellene. Azért ekkora különbség nincs fél generáció között, pláne, hogy még mindig sugárhajtásról, aktív radarról és rakétafegyverzetről beszélünk.

    Az eddig nyilvánosságra hozott hadgyakorlatok eredménye nem ellenőrizhető, 200 millió dolláros egyenkénti gépár mellett pedig eleve jó eredmény kell, hogy szülessen.
    Mellesleg ha jól tudom, már napirenden van a Raptor flotta következő modernizációs csomagja, mivel a rendszerbe állítása óta már most néhány területen kvázi avultnak tekinthető megoldások vannak – azóta van jobb és újabb technológiája az amerikaiaknak arra a területre.

    Üdv: M

  15. „Nem állítottam, hogy nem az F-22 a jelenlegi legmodernebb harci repülőgép, de komolytalannak tartom azt, ha valaki a 4+ gen. gépek esetében még szemernyi esélyt sem jósolna ellene. Azért ekkora különbség nincs fél generáció között, pláne, hogy még mindig sugárhajtásról, aktív radarról és rakétafegyverzetről beszélünk.”

    A fent említett példánál maradva azt nyilatkozta az egyik F-15 pilóta,hogy a BVR harcok 90%-ban azt sem tudták hogy hol vannak a Raptorok csak azt tudták,hogy milyen irányból jöttek a rakéták ugyan is sem a besugárzásjelzők sem a fedélzeti lokátorok nem jeleztek semmit.

  16. Ha azt elérik az Oroszok a T-50-el,hogy a szolgálatba állításkor eséllyel veszi fel a harcot a Raptorral

    N+1-szer lezongorázott téma. Kb. 1-2 napja íram le röviden. Nem ismétlem meg. Orosz szinten nagy ugárs lesz a PAK-FA. Ebben a mostani formájában a mostani fegyverzettel nem méltó ellenfele az F-22-nek. És ne feledjük, hogy az F-22 most repül. A PAK-FA meg újszülött protó…

    (jelenleg nincs szolgálatban olyan típus aminek csak szemernyi esélye is lenne)akkor tekinthetjük válasznak a gépet.

    A PAK-FA csak kinematikailag fogja várhatólag felülmúlni a most már tömegesen szoláglatban levő nyugati 4++ gépeket. Akkor 10 év múlva szerinted? Komolyan mondom nem értem ez a csökönyös ragoszkodást ahhoz a téveszméhez, hogy a 20 éve is 10 év hátrány, 10 év seggen ülés után mi a péktől tűnne el? Ez kb. olyan naivitás, mint hinni a Mikulásban…

    Nem csak az a válasz ami ugyan olyan jó,vagy jobb és azt se felejtsük el,hogy F-22-ből már csak kevesebb lehet mint 187db.

    Ja. És n+1-szer le lett írva, hogy az F-22 sem egyedül repül. 10 év múlva töménytelen F-35 és még a magmaradt 4++ gépekkel. 10 év múlva az orosz gépeket ki kell vonni mert addigra kohószökevény életkoruk lesz. Semmi más nem lesz szinte, csak PAK-FA és Szu-35BM.

    És akkor még a „bazárt” ne felejtsük el, ami jenki oldalon van. Full spectrum EW gépek. Mindenki más jóformán kihalt ezen a téren a költségek miatt…

  17. Ennek a végeredménye pedig az lehet, hogy több állam is nagyobb számban rendszeresítheti a PAK-FA-t, amellyel szemben az USA gyakorlatilag csak a meglévő Raptor flottájára számíthat, mint légifölény repülőgép. Ez pedig “abszolút értéken” számolva csökkenő katonai fölényt jelent világviszonylatban.

    Nagyon nem. Lásd előző posztom.

  18. 200:1 – erősen kétlem ezt a számot, pláne a mérnöki szempontok figyelembe vétele mellett, 5. gen. vs 4+ és 4++ gen. esetén.

    Mert dudi jelek szerint összekevere az összesített légiharcok eredményét a szembenálló felek arányával. 4-5:1 arányú létszámfölény és jól koordinált ellenfelek ellen azért az F-22 is minimum megizzad.

  19. „Mert dudi jelek szerint összekevere az összesített légiharcok eredményét a szembenálló felek arányával. 4-5:1 arányú létszámfölény és jól koordinált ellenfelek ellen azért az F-22 is minimum megizzad.”

    A Raptornak van egy nagy előnye csak akkor harcol amikor akar.Adott egy olyan gép amire rálőni csak kis távolságból(50km alatt de lehet,hogy még kisebb)lehet ellenben a Raptor kihasználhatja a fegyverzete maximális lőtávolságát azaz el sem jutsz oda,hogy rakétát indíts a Raptorokra és nem azért mert lelőttek hanem azért mert nem mennek olyan közel hozzád,hogy be tudd őket mérni.

  20. A PAK-FA egyértelműen válasz a Raptorra, az kérdés legfeljebb, hogy milyen válasz, ez majd kiderül pár év múlva, amikor kész lesz. Mindenesetre a legtöbb témában megjelent elemzéssel összhangban én sem tartom valószínűnek, hogy el tudja érni az „A” verziója az „A” Raptor szintjét, azonban az F-35 körül simán lehet, csak eltérő (pont szerintem jobb) filozófiával.
    Ha az F-15-ösökkel szembeni arányban nincs kozmetika, akkor nem nagyon van olyan ok, ami miatt bármelyik másik gép jobban szerepelne, azért az F-15 nem akármilyen név a szakmában. AESA pedig a Raptoron és az SH-n kívül még csak a Szingapúri Eagle-kben, meg az UAE Falconjaiban van (no meg persze pár prototípusban, szóval ez se jelent olyan nagyon nagy kockázatot, ráadásul nem tudni mennyiben segíti ténylegesen az 5. gen észlelését.

  21. A csapatpróbák alatt volt olyan,hogy egy raptor 3 percen belül megsemmisítette az elfogására küldött 5db F-15-t úgy hogy az F-22 pilótájának előzőleg semmilyen információja nem volt az ellenség számáról és helyzetéről és repülési irányáról.Vagy egy F-22 géppár kísért egy F-117-t a rájuk támadó 4-8 F-15/16-nak volt EA-6B támogatása is és ez sem okozott problémát az F-22 géppárnak…

  22. Most komolyan mi ez a fene nagy optimizmus?

    dudi meg molni nem tudom mit várnak? Tán hogy a Lockheed kinevezi ünnepélyes keretek között a cég fő szóvivőjének, meg menedzserének, netán vezérigazgató párosnak? Közben meg Obama háttérben tapsikál örömében, hogy átadhatja a Fehér Ház meg Washington kulcsát, rögtön az előtt hogy az öreg Bözsi lovaggá ütötte őket.

    Azért mert valaki a FF-ben le tudja gyűrni a gép irányította SAM-et azért még nem fog a raptor 2035-ben kedvére repkedni Kína, vagy Oroszország légterében és mindent lelövöldözgetni aminek szárnya van legyenek azok a Délkelet-Ázsiában hemzsegő szúnyoghadak vagy bármi.

  23. Nem nagyon értem ezt a hurráoptimizmust a nyugati cégek részéről. Miért akarna Kína vásárolni tőlük ilyesmiket. Hasonló kategóriájú gépeket már most is képes legyártani.
    Mondjuk nem hasonló, hanem gyengébb (szovjet/orosz példányok másolatai), de mindenesetre teljesen otthoni gyártás és nincsenek kiszolgáltattva külföldi alkatrészutánpótlásnak.
    Nagy a gyanúm, hogy, ha a szóba is kerül eladás, az csak akkor valósúl meg, ha licenszt is kapnak és később ők is gyárthatják.

  24. Molni!

    Repülőgép műszaki kérdésekben nem vitázom Veled, felesleges lenne… :) (ezt most elismerésnek szántam)
    A töménytelen mennyiségű F-35-nek azért várjuk ki a végét! Valószínűleg lesz bőven, de szerintem korántsem olyan sok, mint amiről most beszélnek. Márpedig ha csak a töredéke valósul meg, akkor az amerikai és egyéb légierők is ugyanazzal fognak szembesülni: egyre korosodó és elhasználódó gépparkkal.

    Dudi!

    Továbbra sem vitatom, hogy az F-22 jelenleg a csúcsgép. De ha egy picit belegondolsz abba, amit írtál, hát…
    Ha leszámítjuk azt az alapvető fizikai korlátot, hogy egy Raptor nem tud nemhogy 200, de még 20 gép ellen sem elég fegyverzetet vinni és maradunk az elméleti játéknál, akkor az alábbi eredményt jelenti a 200:1 esély:

    1 db, azaz egy egész darab Raptor kényelmesen legyőz:
    199 db Rafale-t vagy 199 db Typhoon, vagy 199 db SZU-35-öst, vagy 199 db stb…stb…stb…
    Gondolom Te is belátod, hogy ez finoman szólva is enyhe túlzás.

    A másik: 1-1 szimultán légiharc (akár BVR) a lehető legritkább esetben alakul ki. Teljesen más dolog egy szimpla légicsata (ott sem mindig az esélyesebbnek vélt fél győz) és teljesen más egy háború. Egy háborúban komplex irányítású haderőnemek ütköznek össze, ennek a bonyolult és soktényezős rendszernek csak egy pici darabkája egy technikai eszköz.

    Egy katonai nagyhatalmak közötti esetleges konfliktus esetén ez hatványozottan igaz lenne – minden győzelem mögött egy összetett rendszer munkája állna. Ergo félrevezető lehet egy „klinikai környezetbe” végzett kísérlet vagy gyakorlat végeredményét általánossá tenni és kivetíteni egy olyan helyzetre, amely komplexitásában és összetettségében nagyságrendileg múlja felül azt a modellt, amit vizsgáltam.

    Márpedig az állításod ezt a nagyságrendet jelenti: 200 db harci gép egyidejű fegyveres bevetése bőven kimeríti a háború fogalmát.

    Üdv: M

  25. A töménytelen mennyiségű F-35-nek azért várjuk ki a végét! Valószínűleg lesz bőven, de szerintem korántsem olyan sok, mint amiről most beszélnek.

    ÖÖöö, akkor a PAK-FA-nál esetleg ne várjuk ki a végét? ahogy írtam, nem a jenkik fejlesztettek ki n+1 soha rendszerbe nem állt protót…

    Ha leszámítjuk azt az alapvető fizikai korlátot, hogy egy Raptor nem tud nemhogy 200, de még 20 gép ellen sem elég fegyverzetet vinni és maradunk az elméleti játéknál, akkor az alábbi eredményt jelenti a 200:1 esély:

    És én mit írtam? Nem értem, hogy ezt minek hozod fel akkor. Egyértelmű, hogy 8:1 aránynál már régen meghal a Raptor is. Viszont a világon összesen nincs annyi 4++ gép összesen az USA-n kívűl és azok túlnyomó része szövetséges államoknál van…

  26. 1 db, azaz egy egész darab Raptor kényelmesen legyőz:
    199 db Rafale-t vagy 199 db Typhoon, vagy 199 db SZU-35-öst, vagy 199 db stb…stb…stb…
    Gondolom Te is belátod, hogy ez finoman szólva is enyhe túlzás.

    Lásd fent. Sehol nem állítottam ilyet sőt, tagadtam ezt a blődséget.

  27. Molni!

    Köszönöm a válaszodat, de Dudinak címeztem az utolsó két, általad belinkelt idézetemet, nem Neked.

    Az F-35 és PAK-FA mennyiségi kérdésében egyetértek – hiába találgatunk most, ki kell várni a végét.

    Roni!

    Erre nem tudok mit válaszolni. Köszönjük az észrevételedet.

    Üdv :M

  28. Én sem azt mondtam,hogy 1 raptor 1 légiharcban leszedett 200 gépet.Ez a szám egy gyakorlat eredménye ahol volt 1vs1 2vs2 stb csoportos légi harc és még 1000 szituáció,de azt hittem ez nyilvánvaló.200:1 azt jelent,hogy a Raptorok lelőttek 200 gépet miközben 1-et vesztettek nem pedig azt,hogy felment 1 Raptor és leszedett 200 gépet.

  29. Azt feltételezni az amikról,hogy a Raptor csapatpróbája alatt nem törekedtek a maximális élethűségre(gondolok itt arra,hogy nem csak annyi volt,hogy felküldtek 5 valamit meg 5 Raptort és had szóljon)hát nem túl okos gondolat.Szerintem simán megütötték egy Red Flag élethűségét a csapatpróbák légiharcai.

  30. Üdv Dudi!

    Értem. Tehát a nagyszámú modellezett szituációból a Raptor összesen 200-szor került ki győztesen, miközben őt egyszer tudták volna csak lelőni. Ez még akár igaz is lehet, egy „házon belüli” gyakorlat hivatalossá tett végeredménye nem vitaalap.

    Üdv: M

  31. De gyerekes ez az örökös PAK-FA vs Raptor vita.

    Hiába lő le minden gépet a Raptor, ha majd úgy is jön vasember és „lekapaszkodja” az F22-est, filmben 2 Raptor 1 vasember ellen, ami 50%-os veszteséghez vezetett, meg ne feledkezzünk meg a Transformers-es átalakulóról, meg hófehérkéről, meg Shrek-ről sem.

  32. Üdv Chris!

    Komoly igazságod vagyon! :)
    Sokan abba nem gondolnak bele, hogy távolról sem jelent olyan sokat egy adott haditechnikai eszköz pillanatnyi fölénye!

    Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi cikket, pláne az elemzés második bekezdését!

    http://karosszek.blog.hirszerzo.hu/entry/20046

    A US. Air Force F-22-einek esetleges bevetése orosz vagy kínai célpontok ellen (miközben letakarítják az eget a PAK-FA-któl vagy a J-10-esektől) gyakorlatilag ugyanolyan következményekkel járna, mintha egyből Trident rakétákat indítanának.
    Ha elvetjük a nagyhatalmak közötti nukleáris háború alternatíváját, akkor el kell vetni a konvencionális háborúét is.

    Innentől kezdve pedig nem az épp aktuális szupervadászon, szuper ICBM-en, szupertankon és szuperkatonán fog múlni, hogy ki osztja a lapokat a XXI. század végére, és ki az, aki kénytelen lesz jópofát vágni a lapjáráshoz.

    Üdv: M

  33. Montezuma

    Igen.
    A forrás hitelességével kapcsolatban pedig:ha ezt nem hisszük el mert óriási a fölény,akkor azt se vegyük ténynek,hogy a raptor lopkodó gép vagy képes szupercirkálni stb mert ezek is olyan dolgok amiket még nem sikerült belerakni 1 gépbe.

  34. Molni, tisztán gondoltam. :)

    Egy gondolat megfogant bennem (laikusként, törjétek le ha hülyeség :)). A Raptort tudtommal még senki sem látta közelről az amcsikat kivéve, nemhogy harcban, de még a földön sem. Na most akkor gondolom minden információ is tőlük származik. Az én logikám azt diktálja, hogy ilyen esetben bőven azt mondanak amit akarnak. Felszállás nélkül lelövi az összes még legyártatlan Pak-fát, és ezt bizony onnan tudják hogy kipróbálták. Szóval még csak kedve se legyen senkinek sem megtámadni őket. :)) Annak ellenére, hogy élvezet olvasni az ilyen vitákat, tényleg nem látom értelmüket. :D Egy alig informált gép vs egy prototípus (pláne hogy még kevesebb infó).

  35. fisher

    Nem okoskodásból mondom, hogy a raptor volt már repülősón(szépen magyarosan) is.
    Csak gondoltam én közlöm veled ezt a tényt, mielőtt molni vagy valaki az itteni nagy USA szimpatizánsok közül megmondaná, hogy …

    -A Raptor nem akkora titok, mint az oroszoknak az ócskavas PAK-FA-juk, meg a semmit nem érő 10+x*n évvel lemaradott haditechnikájuk ami annyira lassan fejlődik, hogy az orosz cuccokon a festék is lassabban szárad, mint ahogy az amcsik építenének egy újat.-

    Ellenben, még 2 gondolatot hozzáfűznék az amúgy is értelmetlen és felesleges, ámbár mulatságos vitába.
    1. Repülőkkel nem lehet háborút nyerni, lsd. angliai csata, Afganisztán 2002-20XX! oda rengeteg más tényező is kell még. A legalapvetőbb az élőerő amiben India,Kína,Oroszo. egyenként is fölényben lenne az amik harcban edzett (jó vicc) hamburgeren hizlalt, börtöntöltelék tengerészgyalogosaival szemben.
    2.Másik fontos, hogy Kína,India,Oroszo. nem fog az amik távoli, elszigetelt, jól védhető földjére menni a SEMMIÉRT. Nyersanyagok bőven akadnak Ázsiában is, Kína pár év/évtized múlva már az amik fejéről eszik a tejfölt gazdaságilag és akkor. Szóval ha menni kell az amik szokták, hisz csak ehhez értenek, a fentebb említett országok kiterjedésükben akkora területek, hogy esélye se lenne az amiknak, még ha raptor pilóta egy sem veszne oda, alattuk a gyalogság 100 ezrével hullana.

    Ha ez nem így van akkor mi magyarok jártunk e legjobban a 14 Gripennel, mert bárkit leigázhatunk velük.

  36. Raptor aesa radarsugarait tényleg nehéz lehet észrevenni, mint minden egyéb aesa radar hullámait is, pont ez a lényege, ezért lehet az, hogy nem vették észre a bemérést és a rakéta közeledését, ami lehet, hogy jó rakétába integrált radar/kis rávezető teljesítménnyel vagy egy másik raptor távolról irányította adatkapcsolaton keresztül és végső fázisban a rakéta meg akár IR is lehet, azt se lehet bemérni :)

    PAK-FA is aesa lesz és ugyanilyen problémákkal fognak a levegőben találkozni vele a „hagyományos” sárkányok, ráadásul korlátozott fedélzeti radarteljesítményekkel egy földi telepítésű radarral szemben. Szerintem mind Raptor, mind PAK-FA nehezen marad majd láthatatlan az új vagy az akár már létező nagyobb radarrendszerek számára vagy ha ez nem igaz, akkor a radarok lassanként, csak díszben maradnak, tudjátok, mint a lovagkor végén a lovagok.
    Szerintem egy raptor vagy egy pak-fa nehezen vagy egyáltalán nem tudja majd a levegőben észlelni a másikat és akkor ismét elérkeztünk az optikai/IR észlelés tartományához, ami megint előtérbe kerülhet.

  37. Most ezt a aesa radarsugarat akkor nem értem, ezek szerint a SH radarjáról történő sugárzást sem észlelték volna az F15-ösök, és a SH sugárzásást észlelné a Raptor?

    Egyébként régen mikor lelőtték egy ócskavassal Szerbia felett az
    F117-est, azt is megoldották.
    Meg láttam egy dok filmet pont ezzel kapcsolatban, hogy valami olyan technikát dolgoznak ki, mindenféle hálózatokkal vagy miképp, hogy lényegében az anomáliákat veszi kalapul, ahol nem verődik vissza jel ott van valami, valahogy úgy mint ahogy a Daredevil c. filmben a vak csóka látja alakot az esőben.
    Ez jó téma erről el lehetne beszélgetni, legalább váltanánk a PAK-FA, F-22 témáról.

  38. „Egy gondolat megfogant bennem (laikusként, törjétek le ha hülyeség :)). A Raptort tudtommal még senki sem látta közelről az amcsikat kivéve, nemhogy harcban, de még a földön sem. Na most akkor gondolom minden információ is tőlük származik. Az én logikám azt diktálja, hogy ilyen esetben bőven azt mondanak amit akarnak. ”

    Mind laikusok vagyunk csak páran jobban laikusok. Raptort rengetegen látták közelről, ott van minden évben RFen. De emlékeim szerint japánban beza a Japán F15k ellen ment. (és hozta aszokásos xx:0 ás statisztikáját) Japok anno (és 99% most is) hajlandóak lettek volna a 300m$/db áron venni belölle, hogy nem kapnak rá licenszet!!! Ez kb el is mondja mennyire volt japóknak meggyöző az F22.
    No is dudi se a seggéből veszi az infókat… :)

    PakFaval pont az a baj, hogy nem egy proto. Tesztelik, 2015ben be akarják indítania gyártását. ~ott tart mint az F35. Eközben rálátunk kompresszorlapátokra, Iris modul ott virít, canopynál mindha nem is érdekelte volna őket, az RCS….

  39. doca: Olvasd el figyelmesen, a „nem tudják honnan lötteknek” ezen esetben ennek köze nincs az AESAhoz. Amúgy az AESA pont kőkemény mikroelektronika, ahol Oroszok nagyon durva lemaradásban voltak és vannak.

    Chris:
    „ahol nem verődik vissza jel ott van valami” Csak, hogy a légkörröl se verődik vissza semmi.
    Az F117eset elég jól dokumentált, jól tudjuk, hogy sikeredett. Nem volt benne semmi csoda.

  40. Fade nem tudom hogy van ez biztos nem így. csak valami ilyesmit láttam és azt sem tegnap, nem vagyok fizikus, és elvégre a F117-es is leszedték, és nem S-300/400/500 vagy valami szuperfejlett amcsi cuccal(mert olyat csak ők tudnak isteni hatalmuknál fogva összerakni).

    Légyszives ne az olyanba belekötni amiről ordít, hogy nem teljes tudományos szakleírással készült. (ez a mondat is jó lett, alig várom már hogy felkoncoljanak)

    Ha a Raptor a minden háborút eldöntő fegyver, vegyenek csak a japók, aztán meg mehetnek tankok ellen wasabival, vagy mint a II. vh-ban öngyilkos módjára .
    Egyébként 2002 óta miért nem vitték a tálib lázadók ellen, bítos jól belátott volna az aesa radajával a barlangok mélyére. Már rég nyerek volna megspórolva $ milliárdokat maguknak a NATO-nak nekünk, mindenkinek.

    Egyébként én szeretem a Raptort csak a beszari amcsikat nem, és igen engem is zavar a PAK-FA vitatott hibái, de akkor is szép gép, és sok lehetőség van benne. Nem igaz ti nem örülnétek ha mi magyarok is hip-hop össze bírnánk dobni egy ilyen gépet.

  41. A Raptor alacsony kisugárzása nem állandó lehet növelni a radar teljesítményét de ha ezt teszed akkor a besugárzásjelző jelez.Ez nem AESA sajátosság tudtommal a hagyományos radaroknak is van csökkentett teljesítményű funkciója.Csak a”lopakodóknál” ez azért használható mert csökkentett teljesítményen is megfelelő a hatótávolság ahhoz,hogy te észleld az ellenséget de ő még ne vegyen észre téged.

    „Amúgy az AESA pont kőkemény mikroelektronika, ahol Oroszok nagyon durva lemaradásban voltak és vannak.”

    A világon az USA,Izrael,Franciaország,Olaszország???(a Selex közös európai cég vagy csak Olasz),Japán és az Oroszok tudtak csak AESA radart önállóan kifejleszteni ez azért elmond valamit az Oroszok mikroelektronikai lemaradásáról.

  42. Chris, az alkalmazott harcászati technikák tényleg nagyon sokat jelentenek egy konfliktusban,Irán nem véletlen fejleszti gőzerővel a kis,gyors deszantcsónakjait, igaz könyebb és gyorsabb út, de egyben okos dolog is.A légifölény csupán nem elegendő támadó hadműveletek esetén, meg is kell szerezni a zsírosabb reptereket a szárazföld beljesében és meg is kell őket tartani sértetlenül, ez nagyon nagy feladat, jelenleg az US Army/USAF erre nem képes Kína/Oroszország ellenében(ez csupán elméleti,nuke nélkül gondolkodva :) ). Raptorok és vadászok nem elegendőek és hatékonyak a temérdek páncélos és csapatszállító ellen, a warthogok meg sérülékenyek a kis terepjárókra szerelt rakéták/tunguskák ellenében. Ha Warthogok elvesznének egy jól csapatlégvédett páncélos hadsereg ellenében, még a hellfire2/maverick rakéták se tudnának nagyobb pusztítást véghezvinni pancir/tunguska támogatás mellett, ez persze igaz nato csapatlégvédelemre is wiesel2/gepard1/nasams . És akkor nem is beszéltünk a spec. kommandós egységek fontos szerepéről.

  43. Captor közös európai,Selex csak olasz.
    Svédek is képesek ezen kívül még aesa létrehozására.
    Raptorról se tudunk semmi többet,mint amit az amik elmondanak.
    PAK-FA -ról se, azt, hogy fórumokon ez meg ez az ami szakértő elmondja ennek meg annak, nekem nem számít, mert nem tudja a mérési eredményeket és a részleteket, azért, mert hadititok(pont úgy, mint a raptor).Nem tudjuk, hogy milyen anyagok birtokában vannak, biztos,hogy nem egy gagyi dolog elkészítésébe fogtak bele. Elvégre a svédek már! kiküszöbölték azt a technológiai problémát, amit ti itt felvetettetek a lapátokkal, pedig nekik még csak RC méretű lopakodó áll a hangárban.

  44. doca

    A Svédek úgy emlékszem francia segítséggel fejlesztik a Gripenbe az AESA radart(a Rafaleba szánt RBE2 AESA egy módosított változata).

    „Elvégre a svédek már! kiküszöbölték azt a technológiai problémát, amit ti itt felvetettetek a lapátokkal”

    Egész konkrétan mire is gondolsz,hogy csinálták???

  45. plazmaállapot segítségével gyártanak olyan kerámiacuccokat, amiből készülhetnek ezek a lapátok, konkrétan KFKI tudósok fejlesztették Rózsadombon a dolgot.Origón volt is erről cikk, amit egyszer már belinkeltem valamelyik fórumon itt htka-n.
    Gondolom amik is valami hasonlót művelhettek Raptor esetében.

  46. >Svédek is képesek ezen kívül még aesa létrehozására.
    Azért összeálltak a Selex-szel hogy legyen aesa radar a Gripen NG orrában.

    Volt egyszer egy cikk az Aranysas/Top Gun-ban: egy kb. 35 évvel ezelőtt készült szakértői elemzés egy SR71-es fotóról. Azóta kiderült hogy közel járt az igazsághoz az elemző. Persze az elektronika teljesítményét nem lehet ránézésre megmondani.

  47. „A világon az USA,Izrael,Franciaország,Olaszország???(a Selex közös európai cég vagy csak Olasz),Japán és az Oroszok tudtak csak AESA radart…”

    Meg még páran. Svédek, brittek, németek… de Kína is már tuti teszteli. AESA nem boszorkányság, de, hogy milyen lesz az más kérdés. Ez US/EU/JPben úgy megy, hogy szólnak pl Aptinanak, hogy kéne nekünk iylen és ilyen DAC ilyen és ilyes SNRel. Aptina 30éve a kegyetlen piaci versenyben csinálja, van 100 top mérnöke, párat azonnal át is vesz DARPA és nekiállnak. Ez Oroszoban úgy néz ki, hogy őőő megvehettjük az elavult NYi litográfiai berendezéseket. (min 5év késés!) De az, hogy van egy gyártó sorunk nem jelent semmit…. kb mire összerakják már meg is vehetik NYról, mert a pogári jobb mint ami oroszhonban sikerült.

    Na befejezem…. jut eszembe: Akulara emlékszel? Szu 20éve idegbajt kapott, hogy meghajtás miatt is minden tengója k*ra csattog ~40éve. Aztán egyszer csak meg tudotta venni !szakemberestül! vmit Japánból. És ha nem is az volt a legjobb fényévekkel jobb volt mint amit ruszkik 40év alatt össze tudtak rakni. Hülye plda.

  48. Fade nem tudom hogy van ez biztos nem így. csak valami ilyesmit láttam és azt sem tegnap, nem vagyok fizikus, és elvégre a F117-es is leszedték, és nem S-300/400/500 vagy valami szuperfejlett amcsi cuccal(mert olyat csak ők tudnak isteni hatalmuknál fogva összerakni).

    Ha nem tudod, akkor miért extrapoplálsz belőle? Az F-117-et az újgenerációs SAM fenyegetések miatt rakták össze anno. A régebbi rendszerek és keresőradarok ellen kevésbé védett, mert a tűzvezető radarok frekvenciájára van optimalizálva a csökkentett észlelhetőség. A régebbi rendszerek könnyebben kiszúrhatják, viszont azok képességei nem olyan durvák a hagyományos gépek ellen.

    Mindemellett hatalmas adag szerencse és a jenkik kapitális hibája kellett egyetlen F-117 elvesztéséhez úgy, hogy mindig ők mentek a legvédettebb célok ellen. Komolyan mondom, hogy az eszem megáll akik egyetlen sikerből prbóálják bebizonyítani azt, hogy

    – űberfasza SAM rendszerei vannak és voltak az oroszoknak
    – a csökkentett észlelhetőség nem ér semmit.

    Egyébként 2002 óta miért nem vitték a tálib lázadók ellen, bítos jól belátott volna az aesa radajával a barlangok mélyére. Már rég nyerek volna megspórolva $ milliárdokat maguknak a NATO-nak nekünk, mindenkinek.

    Tekintve, hogy a gép 2005 decembere óta hadrafoható az első alakulatban elég nehéz lett volna 2002 magsságában bevetni. Az első JDAM oldási tesztek 2007/8 magasságában történtek. Ettől az F-22 flotta minden tagja még nem csapásmérő. Ezen felül a pilótákat is ki kell erre a feladatkörre képzeni.

    Mellesleg mindek vessenek be méregdrága F-22-őt, ha az F-16 fele / harmad annyiért is megcsinálja ugyanazt sőt, többet is.

    Igazi vérpistikés komment volt ez a javából részedről…

    Egyébként én szeretem a Raptort csak a beszari amcsikat nem, és igen engem is zavar a PAK-FA vitatott hibái, de akkor is szép gép, és sok lehetőség van benne. Nem igaz ti nem örülnétek ha mi magyarok is hip-hop össze bírnánk dobni egy ilyen gépet.

    Ezek a vita / eszmecsere szempontjából miért is relevánsak? A beszari részt meg nem vágom. Tudod valakinek nem menő az, hogy puszta vagizásóbl életeket és százmillió dolláros felszerelést tesz kockára, mert az adófizetők és szavazók úgy segbberúgják, hogy ehaj.

    Örülnék, ha a magyar ipar PAK-FA szinten lenne, de szerintem a sci-fi témát máshol kell kitrágyalni. Egyetlen 10 milliós vagy picit kisebb ország gyárt vadászgépet, ez Svédország. Még a picit kisebb és űberfejlett Izrael sem…

    Chris. Ne vedd sértésnek, de ha ennyire tájékozatlan vagy, akkor miért olyan nagy arrcal és stílusban írod azt, amit írsz…? [fejvakarás]

  49. légifölény csupán nem elegendő támadó hadműveletek esetén, meg is kell szerezni a zsírosabb reptereket a szárazföld beljesében és meg is kell őket tartani sértetlenül, ez nagyon nagy feladat, jelenleg az US Army/USAF erre nem képes Kína/Oroszország ellenében(ez csupán elméleti,nuke nélkül gondolkodva :) ).

    Miért is akarna bárki Kínában partaszállni vagy Oroszországot megszállni? Nem vágom…

  50. Molni

    Már megint arcoskodol, meg felvágol olyan dolgokkal mint ha te lennél minden amerikaiak védőszenteje.

    Nagyon rosszul látod a dolgokat, ugyanis

    Először is mint mondtam nem vagyok fizikus, nem tudom mi a rákfenét babráltak azzal a SAm-el. Tudom hogy az F117–eseket nem manapság tervezték, meg hogy, ami lelőtte szovjet SAM nem volt ultramodern. Azt a cikket olvastam, látam amikor az a tiszt karattyolt valamit, hogy miként buherálták meg a radart vagy mit egy Sokol rádióval (na ez csak tréfa volt). Azzal is tisztában vagyok hogy miként veszítették el azt az egyetlen gépet, nem gondolom azt a überfasza SAM dolgot, meg a csökkentett észlelhetősége, hogy semmit sem ér.

    Másodszor igen tudom, hogy 2002 ben még hol tudod a Raptor birkákat kergetni az afgán mákföldeken, csak szemléltetni akartam eléggé szarkasztikus módon, hogy mám-már túl sok mindent tud a raptor.

    A méregdrága F-22 ben tökéletesen igazad van, de ezt valahogy mindenki pozitív tulajdonságnak nézni.

    Ezt a vérpistékés dolgot hanyagolhatnád, eléggé gyenge, meg nem is nagyon tudom hova tenni, bár lehet ez azért van mert már kultúrkörnyezetből jöttem :D

    A partraszállásos dologról meg annyit, hogy az USA-ban miért is akarna bárki partraszálni, azt az amcsik szokták, ha tetszik ha nem.
    Majd jó sok-sok év múlva mikor már a böhöm nagy autóikba nem lessz nafta és nem lesz drágább egy palack ásványvíz mint egy liter benzi akkor meglátjuk megint hol akarnak „rendet rakni”.

    A sci-fi részben igazad van, de álmodozni szabad.

    És végül igen sértésnek veszem, mert nem vagyok tájékozatlan ezekben a témákban, csak nem vagyok annyira részrehajló mint te. Szerintem ha valaki az összes, általad írt forum hozzászólás megnézni, hogy hányszor találtál bármi amira rosszat írni vagy nem amira jót valahogy a Raptor szimulált/elméleti légigyőzelem aránya jönne k.

  51. Fade

    „Meg még páran. Svédek, brittek, németek…”

    Nevezd már meg a fent említett országok önálóan kifejlesztett AESA radarjait…

    A EF-be a Slex gyártja a radart ami olasz cég olasz mérnökökkel csak épp közös kasszából.A svédek Fro-hoz fordultak AESA ügyben.

    „Ez Oroszoban úgy néz ki, hogy őőő megvehettjük az elavult NYi litográfiai berendezéseket. (min 5év késés!) De az, hogy van egy gyártó sorunk nem jelent semmit…. kb mire összerakják már meg is vehetik NYról, mert a pogári jobb mint ami oroszhonban sikerült.”

    Te nagyon komolyan el vagy tévedve!Az oroszok kutató-fejlesztő képessége a világon az egyik legpotensebb azzal van bajuk,hogy az ipar nem tudja nagy számban reprodukálni amiket kifejlesztenek az orosz laboratóriumokban és ezért vásárolnak nyugati technológiákat nem pedig azért,mert Iván hülyébb mint Joe.

  52. hát a partraszállás dolog elméleti, de pl. a jövőben USA hagyományos haderejét inkább külföldön fogják bevetni, mint az amerikai kontinensen, jelenleg senki nem képes olyan expedíciós képességre, mint US, ezért nincs is Észak-Amerika inváziós lehetőség alatt.

    Obama mostanság arról beszél, hogy az ipari termelést szép lassan vissza fogják az USA-ba telepíteni és versenyképessé tenni, mert eléggé ki lett telepítve a Szu felbomlása óta, aminek előnye a nagyobb profitábilitás, hátránya, hogy az anyagi javaidat nem te állítod elő, ezáltal zsarolható vagy és kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz.
    Kína jelenleg olyan, mint Spartacus és a rabszolgák voltak, akik függetlenedni akarnak Rómától(USA) hosszú távon, ezért erősítik a belső piacukat,lakosság jólétét, a külső piacokon is agresszíven nyomulnak és a nyersanyagforrásokért is sikeresen indulnak harcba(pl. Afrika,Pakisztán,Dél-Amerika,Irán).
    Amerika lassan kezd ráébredni, hogy ez így nem mehet tovább és nem már nem tud annyi embert ellátni a szolgáltatási szektor, tehát a termelést vissza kell helyezni stb.
    Amerika szerintem képes lesz erre, az embereknek van jövőképe, megvan az összetartozás érzése és pozitívan,progresszívan gondolkodnak.

  53. Kína politikája szintet lépett.

    A korábban itt is említett „suttogó propagandára” válaszul miszerint kínának a lakossága ellátásához a világ javainak újra elosztására van igénye, most japán volt külügyminisztere tett egy nyilatkozatot válaszul.

    Ebben kifejti hogy kínának igenis vannak területi követelései, és van egy terjeszkedési politikája ami elveiben hivatkozásaiban a német Lebehnsraum-ra emlékeztet.

    Jelenleg nem csak a Japán Kínai kapcsolatok estek gyakorlatilag a nullára vagy minusz tízre de az oroszok is beszálltak már verbálisan egyértelműen és félre nem érthetően kína oldalán.

    Májusban szóba került az aktuális japó kormányválság idejében az USA bázis bezárása. No azt hiszem az elmúlt két hétben a japók elkezdték inkább építeni a másik kettőt az USA számára.

  54. nem hiszem, hogy jó ötlet fegyverkezési versenybe kezdeni Kína tőszomszédságába, egy ideig még lehet bírni, de könnyen bele is lehet bukni. Tajvan ezt már belátta. Nem hiszem, hogy a japán lakosság támogatná újabb US bázisok létrehozását. Japánok is az élettér miatt foglalták el Mandzsúriát, szerintem ők jobban szoronganak a szigeteiken, mint Kína.

  55. A japán lakosság azt teszi amit a vezetői mondanak. Ha azt mondják USA bázis kell akkor mindenki megy építeni. De a kínától való félelem miatt jelenleg mondani sem kell.

    A fegyverkezési verseny egy dolog, és megint más a háborús készülődés.

    Már pedig ha valaki azt híreszteli hogy a világ erőforrásait újra kell osztani és közben meg fegyverkezik az nekem háborús készülődés.

  56. Hogy zajlik-e háborús készülődés vagy sem , a válasz egyértelmű: igen. (Lásd SPIRI éves jelentéseit, a növekvő kínai hadi kiadásokat, az oroszok új fegyverkezési programjait, és nem utolsó sorban a példátlan amerikai katonai költségvetést – hitelből!)
    Hogy a készülődés célja a politikai zsarolási potenciál növelése avagy valóban egy elkövetkező expanzív politika biztosítéka lesz-e? Nem tudom.

    De amit tudok, az a német hadsereg által készített előrejelzés a következő évtizedre várható konfliktusokról, amely szerint a nyersanyaghiány és a dráguló nyersanyagárak nagyhatalmi összeütközésekhez vezethetnek. Ha ezt látják a németek és nyíltan ki is merik mondani, akkor ezt valószínűleg a többi nagyhatalom is látja és tudja.

    Doca:

    „Amerika lassan kezd ráébredni, hogy ez így nem mehet tovább és nem már nem tud annyi embert ellátni a szolgáltatási szektor, tehát a termelést vissza kell helyezni stb.
    Amerika szerintem képes lesz erre, az embereknek van jövőképe, megvan az összetartozás érzése és pozitívan,progresszívan gondolkodnak.”

    Szerintem tévedsz.

    Nem lehet visszacsinálni semmit. Hiába viszi haza a termelést, Kína simán átáll a belső piacaira illetve Ázsia nagy részén továbbra is versenyképes marad, az USA ellenben kénytelen lesz csökkenteni az otthoni termelési szektorban a munkabéreket, hogy legalább a saját lakosságát el tudja látni megfizethető áru termékekkel. Ráadásul ez sem fog egyik napról a másikra összejönni.

    Nem mellékesen egy ilyen barátságtalan amerikai lépésre Kína piacra dobhatja az összes amerikai állampapírt valamint a maradék dollártartalékát is – ha már gazdasági háború, akkor legyen gazdasági háború címen. Az USA már nem tudja Kínát gazdaságilag legyőzni, így komoly belső bajok elé nézne Washington.

    Rövid és érthető cikk:
    http://globusz.net/node/4793

    Ázsia és Amerika viadalában Ázsia áll győzelemre.

    Üdv: M