|

Feloldhatja az USA a kínai fegyverembargót

Az 1989-es Tienanmen téri vérengzés óta az Amerikai Egyesült Államok teljes katonai embargót tart fent a Kínai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben. A több mint húsz éves szankciót eddig egyszer sem szüntették meg, még ideiglenesen sem, most azonban lehetséges, hogy kissé visszavesznek a szigorból. Barack Obama amerikai elnök ugyanis bejelentette, hogy a közeljövőben szeretné, ha Kína megvásárolhatná a C-130 katonai teherszállító repülőgép néhány példányát.

Október 8-án, szombaton Barack Obama levelet küldött az Egyesült Államok Szenátusának és a Képviselőháznak, melyben felszólította őket, hogy részlegesen oldják fel a Kínával szembeni fegyverembargót, és adjanak lehetőséget a Lockheed Martin C-130 Hercules eladására. A távol-keleti nagyhatalommal való minél jobb kapcsolatokra törő Obama kijelentette: ’Az Egyesült Államok nemzeti érdeke, hogy minden téren a lehető legjobb kapcsolatokat ápolja a Kínai Népi Demokratikus Köztársasággal.’

Természetesen Washingtonban sokan tiltakoznak a javaslat ellen, mivel szerintük az Amerikai Egyesült Államok az embargó megszüntetésével csak azt érné el, hogy Kína még jobban felgyorsítaná haderejének technológiai fejlődését, és a hatalmas pénzügyi források miatt idővel nem bírnának lépést tartani velük. Azonban az Obama-adminisztráció szerint egyelőre csak egy repülőgép-típus eladásáról van szó, ami egyrészt hozzájárul a katonai kapcsolatok javulásához, másrészt pedig növeli Kína teherszállító-kapacitását, amire égető szüksége volt a közelmúlt nagy természeti katasztrófáiban, ám a képességek nem voltak kielégítőek.

[singlepic id=1162 w=584 float=none]

Zhao Xiaozhuo ezredes, a pekingi Katonai Akadémia biztonságpolitikai karának USA-szakértője szerint, ha az Egyesült Államok idővel tényleg feloldja az embargót, az rossz hatással lehet Kína külkapcsolataira az Európai Unióval és Izraellel, mivel az amerikai vállalatok, hátuk mögött a kormánnyal kiszoríthatják a kínai piacról az európai és izraeli cégeket. Konkrét példaként az izraeli korai légi előrejelző rendszereket említette, mivel szerinte ezen a téren sokkal potensebb technológiát szerezhetnének be az Egyesült Államokból.

Mindazonáltal Kínában örömmel fogadták a hírt, ugyanis tényleg szükségük van modern, jó képességű teherszállító-repülőgépekre, melyekkel az egyre sűrűsödő természeti katasztrófák során nyújthatnának segítséget a lakosságnak. Zhai Dequan, a Kínai Fegyverbeszerzési Bizottság alelnöke szerint a C-130 lenne a legmegfelelőbb a feladatra, mivel évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, bevált, ám mégis fejlett típus, mely ráadásul kiváló repülési jellemzőkkel rendelkezik, és képes kiépítetlen repülőterekről is működni.

Kínai S-70C-k (Forrás) ,

Zhai szerint Obama elsősorban azért szánta rá magát a dologra, mivel mindenképpen szeretné, ha újra folytatódhatnának az idén megszakadt csereprogramok a két nemzet fegyveres erői között. Mint ismeretes, a 6,4 milliárdos tajvani fegyvereladás után Kína megszakította a katonai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, aminek az amerikai elnök nem kifejezetten örült. Zhai továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy szó sincs csúcstechnológiák átadásáról: elmondása szerint az Egyesült Államok jelenleg is jelentősen korlátozza a legfejlettebb ipari termékek bevitelét Kínába, és ez a katonai eszközöknél hatványozottan igaz lesz.

Mindazonáltal a C-130 eladása valószínűnek tűnik, ez pedig történelmi jelentőségű esemény lehet, hiszen az Egyesült Államok az 1980-as évek eleje óta nem adott el haditechnikát Kínának. Akkor Sikorsky S-70 Black Hawk helikopterek kerültek a távol-keleti országba.

47 hozzászólás “Feloldhatja az USA a kínai fegyverembargót”

  1. Ez az Obama vagy szimplán hülye vagy pedig már a háború eldöntetett csak időt akar nyerni illetve irányítani.

    Mert ugye az tuti hogy a rizsesék azonnal heves másolásba kezdenek amivel a C-130 as piaca majd zsugorodni fog de kínában tuti meg is szűnik.

    Viszont egy C-130 as flottával már komoly légideszant is kidobható Tajvanon.

  2. Azért nem épp olyan elrugaszkodott ötlet. Kína valamilyen szinten ismeri a típust, még ha nem is a legmoderneb változatokat.

    http://china-defense.blogspot.com/2010/10/before-y-8.html

    Ezen kívül gőzerővel folyik az Y-9 fejlesztése. Internetes fotókon kb 6 példányt lehet megszámolni a gyártósorokon különböző szerelési stádiumokban

    http://www.sinodefence.com/airforce/airlift/y9.asp

    Ha sikerülne rávenni a kínaiakat a C-130 vásárlásra, az valószínüleg a Y-9 program végét jelentheti és kiszolgáltatottá teszi még jó ideig az amiknak ami az alkatrészellátást illeti.

  3. Kuruc, majd akkor aggódj, ha az AC-130 Spectre is exportra kerül Kínának! Nem véletlen, hogy abból nem adnak senkinek, pedig csúcs az a gép, mellesleg személyes kedvencem. Ha lenne nekünk akár csak egy, azaz 1 darab belőle, nyugodtan kidobhatnánk a még meglévő 15 db T-72 tankunkat is…

  4. Obama azért csinálja ezt mert rájött rég amire a Kínaiak már lassan 10 éve.
    Amerikát nem lehet erővel legyőzni.
    Ezért a tőzsdén próbálják majd meg!
    És ezt elakarja kerülni és inkább nyit feléjük. Ill. időhúzás.
    Kína ugyan ezt csinálja most japánnal is.
    Abban az országban ahogy már több évtizede a költségvetés szuficites ott ez a legjobb megoldás.

  5. Akkor is ha megszórják a területet rakétákkal ?

    Igen. N+1-szer letárgyalt téma. Ott keződik, hogy fizikailag nincs elég ball. rakéta ehhez + pontatlanok + elfoghatóak + kemény célkkal sem tud mit kezdeni. 600-1000 ilyen lehet Kínának. Az iraki haderőnek több kellett, mint 600-1000 db Mk-20 és Mk-84. A ball. rakéta hatóereje ezekhez mérhető legfeljebb…

  6. Kuruc, majd akkor aggódj, ha az AC-130 Spectre is exportra kerül Kínának!

    Az AC-130 gyak csak akkor használható, ha az ellenfél légiereje már megsemmisült és a telepített légvédelem is 0 szinten van. a MANPAD és SHORAD még akkor is halálos veszély a gépre. Az ODS alatt egy mísz Sztrela-2 szedett le egy ilyet, a háború legsúlyosabb veszteségét előidézve…

    Gerillák ellen nagyon jól virít, Tajvan ellen felesleges. Ha az első feltétel megvan, akkor Tajvanna már úgyis vége kiéve, ha sikerült – a most nem létező – kínai partaszálló képességet felszámolni / kivéreztetni.

  7. molni

    Nem tudom hogy állnak rizsesék (ez jó szöveg Kuruc71 :))a H-55 másolással de ahogy őket ismerem van pár ezer darabjuk és ennyivel már a tajvani légvédelmet is meg lehet rendíteni főleg ha egyszerre vetik be őket a légierővel.

  8. H-55? Minek az? A H-55 az egy atomfegyverrel eláttom manőverező szárnyasbomba. A hagyományos robbanófejjel bíró verzió a H-555. Mellesleg akkor hatótáv felesleges, a cucc drága. A ’80-as években tényleg nehéz volt felderíteni a nagy SZU területe felett és Észak-Amerika lakatlan és hegyes tájainál, de azért egy tengerrel körülvett országnál alacsonyan replő szubszonikus cél egy nem túl izmos valami. Ezzel túlterhelni a légvédelmet ostobaság, mert drága ahhoz.

    (Vagy Kh-55, ha már anglománok vagynuk.)

  9. Itt az a kérdés USA mit akar.
    Jó Kina technológiailag vagy 20-25 nem gáz a jenkiknek.

    De ha az amerikai gazdaság vissza esik az a technikai fejlődésüknek teret szab , társadalmi bajokról nem is beszélve.

    Közben ott egy egyre erősödő Kína melyek még 10-15 évig még tehetetlen valóságba USA ellen.

    Kérdés hogy a jenkik bevállalják e hogy újra atomot vetnek be .
    Oroszok-India nagy barátság Kínától való tartás az alapja.

  10. molni

    Azért írtam H-55-öt mert az kaptak a Kínaiak és fogalmam sincs milyen névvel gyártják maguknak a hagyományos robbanó fejjel szerelt változatot.

    „(Vagy Kh-55, ha már anglománok vagynuk.)”

    Én nem vagyok az!

  11. molni

    A nagy hatótávolság nem csak azért jó hogy messziről indíthasd hanem azért is hogy manőverezni tudj vele. Szerintem ha csak kétszázat elindítanak úgy hogy a Tajpeji katonai körzetet megszórják úgy hogy a seaskemmer módban több irányból egyszerre érkeznek akkor nincs az a légvédelem amit ne tudnának túlterhelni mivel a hagyományos radarok cca jó ha 50, de max 70 km ről érzékelnék. Ha az első hullám mögött meg van egy második repülőkből álló de már potyognak a rakéták akkor nagy szarban van a légvédelem azon oknál fogva hogy az ország akkora mint a Dunántúl de a 2/3 a lakatlan hegység ahová pár bunkert rakhatsz de nem reptereket kikötőket laktanyákat.

  12. „Ezzel túlterhelni a légvédelmet ostobaság, mert drága ahhoz.”

    Kínának semmi sem drága amivel el tudják foglalni Tajvant.Nekik simán megérné a fél hadsereget elveszíteni ha ezzel Tajvan az övék.Ahhoz már nem kell nagy hadsereg,hogy megvédjék a teljesen elfoglalt szigetet mert azt mondják,hogy ez már Kína része(most is ezt mondják csak nincs alapja)és aki megkísérli visszafoglalni az kap atomot a nyakába.

  13. Amúgy szerintem ne dumáljuk megint végig, hogy mennyire képes lebénítani kína tajwan légvédelmét. Egyelőre ott vannak az amik is akik eldöntik a szitut. Lehet 20 év múlva másként lessz, de per pillanat nincs ki leverje őket.

  14. kuruc: „nincs az a légvédelem” kb az egész AEGIS rendszer erre van kitalálva. Tömeges, nagysebességű, alacsonyan szálló rakéta. (ill mostmár BMD is)

    dudi: „Kínának semmi sem drága…” Tételezzünk fel egy 20-30 nukleáris fegyverrel rendelkező Taiwant ami nem is egy elképzelhetetlen dolog. Megéri ha cserébe a 20-30 legnagyobb Kínai város kap egy-egy nukit? Erősen kétlem.

  15. Fade

    Az én ismereteim szerint:

    Atomhatalom:Oroszo,USA,Fro,Aglia,Kína,India,Pakisztán,Izrael,Észak-Korea??(robbantottak nukleáris fegyvert de azt mondják nem volt 100%-gs sikeres a teszt)

    Atomfegyverre törekszik:Irán

    „“nincs az a légvédelem” kb az egész AEGIS rendszer erre van kitalálva. Tömeges, nagysebességű, alacsonyan szálló rakéta. (ill mostmár BMD is)”

    Ez így igaz csak ott a bibi,hogy hiába tud az AEGIS rendszer több száz cél ellen tevékenykedni de hol van ennyi tűzkész rakéta vagy egyáltalán ennyi rakéta egy hajón(szerintem kb 50-60 db rakétánál nem nagyon van több egy rombolón)?

    Akiknek azért nincs mert önként mondtak le róla de kész technológiájuk van atomfegyver előállítására:Dél-Afrika,Brazília

    Nem látom Tajvant a felsorolt országok közt.Azt meg az amik nem kockáztatják meg,hogy adnak Tajvannak atomot mert akkor Kína azt mondaná,hogy az USA támadta meg őket nukleáris fegyverrel ezért ők is csapást mérnek mondjuk a Nyugati-partra.

  16. Valójában meg MO a 2év alatt nukleáris robbantást kategóriájú fejlett államok közé tartozik. Tajvannak mind pénze mind technikai tudás bőven megvan hozzá és már az 1960as években is törekedett rá.

    „Ez így igaz csak ott a bibi,hogy hiába tud az AEGIS rendszer több száz cél ellen tevékenykedni de hol van ennyi tűzkész rakéta vagy egyáltalán ennyi rakéta egy hajón”

    mért kéne egy hajón lennie? AEGIS egy integrált légvédelmi rendszer. Értem én, hogy a Szu eszköztárból kiindulva Magyar katona fejjel AEGIS integráltású/fejlettség rendszer kb elképzelhetetlen….

  17. „mért kéne egy hajón lennie? AEGIS egy integrált légvédelmi rendszer. Értem én, hogy a Szu eszköztárból kiindulva Magyar katona fejjel AEGIS integráltású/fejlettség rendszer kb elképzelhetetlen….”

    Amíg én sem vagyok paraszt te se legyél!

    A hajó csak egy példa volt,ha ide vesszük a földi rendszereket is akkor sincs elég rakéta.Lehet,hogy az első hullám akár 80-90%-át is leszeded de az a 10-20% becsapódik (és az biztos,hogy az első célpontok a radarok/vezetési pontok lesznek),a második hullámban érkező rakétáknak/repülőknek már egy megtépázott légvédelemmel kell szembenéznie ahol már a túlélési arány(mind rakéták mind repülők esetén)nem 10-20% lesz hanem 30% akár 40%-is.Ezután elérkeztünk a 3. hullámhoz aminek egy olyan légvédelem állja útját ami már az erői felét elvesztette…

    Kína rendelkezik akkora erőforrásokkal,hogy hullámonként több 100 Rakétát/repülőt be tudjon vetni.

  18. „Valójában meg MO a 2év alatt nukleáris robbantást kategóriájú fejlett államok közé tartozik. Tajvannak mind pénze mind technikai tudás bőven megvan hozzá és már az 1960as években is törekedett rá.”

    Hol tartana egy invázió 2 évig?Azt azért ne felejtsük el,hogy a nukleáris fegyver előállítása sok időt vesz igénybe bármilyen fejlett is legyél főleg,ha a nulláról kell beindítanod a gyártást.Mert Tajvannak a nulláról kell kezdenie(hiába van meg technikai fejlettség/szaktudás)elő kell állítani a gyártáshoz az infrastruktúrát és csak ez után kezdődhet maga a gyártás.

  19. A herkulesektől megint elérkeztünk tajvan inváziójához? Esetleg fel sem merül senkiben, hogy arra kell a szállíkapacitás, hogy a sok természeti csapás miatt kialakult segélyhelyzetben gyorsan lehessen segítséget, eszközöket ellátmányt szállítani a bajbajutottaknak, vagy evakuálni a tömegeket? Mint az elmúlt években kiderül elégtelen a szállítókapacitása kínának is! Meg sok más nyugati országnak is!
    Egyébként a legutóbbi földrengés és földcsuszamlás ami volt tajvanon ott kína is jelentős segítséget nyújtott tajvannak. Rengeteg segélyt (élelmiszert, gyógyszert, ruhát) szállítottak a szigetre!

  20. @snakeye

    Akinek csak kalapácsa van, annak minden szög formájú lesz…
    Vagy ismered a „maga mutogatja ezeket a disznó képeket…” viccet? :)

    @dudi

    A hajó csak egy példa volt,ha ide vesszük a földi rendszereket is akkor sincs elég rakéta.Lehet,hogy az első hullám akár 80-90%-át is leszeded de az a 10-20% becsapódik (és az biztos,hogy az első célpontok a radarok/vezetési pontok lesznek),a második hullámban érkező rakétáknak/repülőknek már egy megtépázott légvédelemmel kell szembenéznie ahol már a túlélési arány(mind rakéták mind repülők esetén)nem 10-20% lesz hanem 30% akár 40%-is.Ezután elérkeztünk a 3. hullámhoz aminek egy olyan légvédelem állja útját ami már az erői felét elvesztette…

    A légvédelem folyanatosan rotálva áttelepül, egy ütegnek jó estben 3-4 kitelepülési helye is lehet, pár km-es zónán belül. Hogyan is fogod le mindent? Igen hamar eljutsz ahhoz a ponthoz, hogy „unlimited ammo cheat” nélkül még a légvédelmi ütegek összes települési helyét sem tudod lefedni, mert ugyebár pontosság és műszaki megízhatóság is tizedeleheti a ball. rakétákat.

  21. „A hajó csak egy példa volt….”

    dehogyis csak egy plda. Evvel indokoltad, hogy 50-60darab. Mint ha úgy tudnád mindha ezek a hajók magányosan tevékenykedőek lennének. Amikor meg megjegyzem, hogy ez ám nagyon nem így van bunkó vagyok.

    A sok hullámról annyit, hogy nem értem mi lényege lenne. a túl akarják terhelni nem hullámok vannak hanem tömeges indítás, ami van repül. Ahogy India tette xéve az 500darab decoy tragacsal. Eközben persze Tajvanból is elindulnak rakéták. Irányítóközpontok, repterek, van célpont elég.

    „Hol tartana egy invázió 2 évig?”
    Mindha úgy indítottam volna 1960as évek óta törekedett rá. Akkor még az US-Kínai viszony se volt felhőtlen, ki tudja. Robbantottak eleget. Amúgy a „bármi áron”ra jött a válasz. Nem, nemhinném, hogy bármi áron. És véletlenül se sétagalopp akkor se ha US a környékre se megy. Márpedig ott szerepel a doktrinájában fekete fehéren, hogy igen.

  22. Jaj, jaj és megint csak jaj.

    Nem lesz semmiféle kínai-tajvani csörte sem most, sem belátható időn belül. És nem azért nem lesz, mert a pekingi hadvezetés Xanaxon él a tajvani védelmi képességek miatt, hanem azért, mert a történet már kinőtte magát, Kína lépései messze túlmutatnak bármiféle Tajvani kérdésen. :) Jelen pillanatban Tajvan maximum statiszta szereplő egy olyan műsorban, ahol az sem biztos, hogy jelenése lesz.

    Aki jelen pillanatban tajvani-kínai háborús helyzetben gondolkodik (pláne amerikai védelemmel) az nincs tisztában a reális helyzettel.

    Az USA fegyverembargójára lassan tesz a világ, ha nem oldja fel, akkor az ő „engedélye” nélkül majd más forrásokon keresztül a többi hatalom (már akit eddig érdekelt az USA embargója) megoldja ezt az üzleti problémát. Az USA embargója az orosz fegyvergyártó cégeket hozta nyerő helyzetbe és segítette egy kis extra profithoz. :)

    Jelen pillanatban az Egyesült Államok nem rendelkezik elég erővel ahhoz, hogy Kínának dirigáljon – lásd a jüan árfolyama körüli vitákat és a legújabb pekingi döntést. :)

    És miután a legnagyobb amerikai katonai szállítójármű javító gyár is immár Irak területén üzemel, talán nem ártana az USA-nak végiggondolnia a realitást a jövővel kapcsolatban – és úgy tűnik, ez megindult.

    M

  23. Az áttelepülés időigényes,ha pl 20 percenként jönnek a hullámok(ennyi idő alatt egy légvédelmi komplexum max. összepakol és elhagyja a tüzelőállást)kettő választásod van:
    1.
    Nem települsz át.
    2.
    Az ütegek egy része mozog a többi folytatja az ellentevékenységet.Ebben az esetben a mozgó komplexumok nem tudnak tüzelni ergo az a hullám pl 2. még nagyobb eséllyel ér célba.

    De ha sűrűbben jönnek a hullámok mint amennyi idő alatt elhagyod a tüzelőállást fölösleges elkezdeni az áttelepülést mert úgy sem végzel addig amíg be nem csapódik a következő rakéta/bomba.Ráadásul még az üteg is harcképtelen. Tudom,hogy az ütegeket átfedéssel telepítik de azért nem mindegy,hogy egy adott területet 3 vagy csak kettő komplexum véd.

    20 percenként jönnek a hullámok alatt azt értem,hogy 20 percenként érnek célba csapásmérő fegyverek.

    Én nem csak ballisztikus rakétákról beszélek,hanem egy komplex légierővel ballisztikus és cirkáló rakétákkal kivitelezett támadás sorozatról.

  24. Én nem értem ezt a cikket sehogy sem. Azt értem hogy feloldaná a Kína elleni USA fegyverembargót, de csak a C130 erejéig vagy hogyan. Már csak azért is mert szerintem ebben a kategóriában is van tolongás. Másrészt az USA-vs.-Kína vonalon volt 1-2 kemény villanás mostanában. Minden esetre röhej lenne ha a valutaháború küszöbén, amit ha valaki nem tudná USA indított a Kínaiak ellen, vagy a távol-keleti nagy hadgyakorlatok után, ebből a gesztusból nagy következtetéseket vonna le. Másrészt pont az egyesült államok változó képmutató politikája miatt (és hozzáteszem az oroszokat is) bár ki is lemondana 1 hazai fejlesztést. Mert hogy idézzek egy egyszerű magyar képviselő stílusában, ha valakit többször kioktatnak mint egy senkiházit, szankcióval fenyegetnek, beleavatkoznak a belügyeibe, felfegyverezik a szomszédait, és még azt is meg akarják mondani mire költsem a pénzemet, akkor abban a valakiben nem szabad megbízni.

  25. A légvédelemmel kapcsolatban csak annyit hogy, egyszerűen nem értem a hozzászólókat. Támadók a légvédelem elleni 100-1 után miről beszélünk. A támadó mindig fölényben van. Mert ismeri a védelmet, választja meg az időpontot, és a helyet, és mindezek alapján az eszközöket, és azok számát menyiségét.

  26. Az áttelepülés időigényes,ha pl 20 percenként jönnek a hullámok(ennyi idő alatt egy légvédelmi komplexum max. összepakol és elhagyja a tüzelőállást)kettő választásod van:

    A támadó alapvetően az első besugárzásig azt sem tudja, hogy hol keresse a légvédelmi üteget csak nagyjából.

    Nem egyszerre települ át mind, elcsúsztatva és rotálva.

    Mondom, keresd meg a világ légévdelmeiven foglalkozó oldalt. Több tucat légvédelmi ütegről beszélünk, ezek komoly része Patriot. Erre jönnek még rá a hajók légvédelmi rendszerei és a MANPAD + SHORAD. És mindenz iszonytosan szűk helyen.

    A kínai légierő igan hamar kifogyna a gépekből és az okozott kár kétséges lenne még az első gigamega hullámban. Papíron van SEAD képessége, de minimális. Élesben soha nem vizsgázott az orosz.

    Ahogy meg írta Fade, a szerb légvédelmet is csak elnyomnia sikerült a világ legfejletebb SEAD technikával és tapasztalatával rendelkező légierőnek. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a bevetett gépmennyiség elég kevés volt.

  27. Ezt a légvédelmi dolgot már 1000X letárgyaltuk. Nem úgy terhelik túl, hogy megpróbálják magát az üteget eltalálni, hanem olyan célpontokat támadnak, amit ezek muszáj megvédjenek.
    Guglizzatok rá hány légvédelmi rakétája van Taiwannak és hány rakétája Kínának és rájössztök, hogy lassan több a támadó rakéta, mint a légvédelmi. Egy sortűz után a taiwaniaknak már nem lessz mit tegyenek az indítóálványokra stb. stb. stb.
    A fegyverembargóval mint fenteb írtam, az a szitu, hogy lassan nem lessz mit eladjanak kínának, mert azt már valamilyen szinten gyártja saját maga. Ennek egy jó példája a C-130 is. Csak idő kérdése, hogy legyen nekik is valami hasonlójuk, hát akkor legalább nyerjenek valamit az amik. Ha bejön a dolog, ami messze nem valószínű akkor késleltethetik egy kicsit a kínai gyártást..

  28. Ácsi az egész! Mielőtt szétszeditek egymást! Most pl. ha a 80-as évek óta röpködnek S-70-es helcsik Kínában akkor miért nincs belőlük már vagy 1000 darab. Nem hiszem, hogy a Herkit is csak úgy lemásolnák…

  29. Épp ezért akarják eladni nekik, mert ez nem egy olyan cucc, amit csak úgy le lehet másolni. És ha nekik ez sikerül is, beletellik legalább 10-15 évíg míg egyáltalán meg fogja közelíteni az eredetit.
    A szitu az, hogy a kínaiak már rég szarakodnak egy hasonló géppel, amiről ellentmondásos hírek keringenek, de úgy tűnik, hogy valami kezd beindúlni.
    Szerény véleményem szerint Obamáék ezt a projektet akarják megfúrni.

    http://china-defense.blogspot.com/2010/09/y-9-project-rebooted.html

  30. csak tipp:
    Az ötlet apropóját viszont az szolgáltathatta hogy Usának is szüksége lenne a kínából importált nyersanyagkészletekre – ezért engesztelésképp gondolom ilyesmiről ötletelnek most.
    /egyébként nem tudom mennyire lesz hatékony, de állítólag a vörösiszapunkból is kinyerhetők ritjaföldfémek+titán stb. csak a kitermeléshez kapóra jönne, ha feljebb kúszna ezek világpiaci ára)

  31. Tajvan békés úton fog visszatérni Kínához.
    Már jelenleg is erős támogatottságot élvez az egyesülés párt, egyszer nyernek a választásokon, a kérdés eldőlt.

    Azon kívül a tömeges rakétacsapás vajon milyen hatással lenne az iparra, benne a híres félvezetőgyártásra? Nagyon valószínű, hogy jelentős részt megsemmisülne vagy megrongálódna.
    Tekintve, hogy milyen komoly a kínai tulajdonhányad, ennyi erővel például Shenzent is bombázhatnák…

    Tehát ez a rakétásdi gondolatkísérletnek jó, de a kínaiak, az amerikaiakkal szemben tudnak várni, kivárják, míg ölükbe pottyan a gyümölcs. Ennyit tesz az a pár évezred kulturális különbség…

  32. [i]Azon kívül a tömeges rakétacsapás vajon milyen hatással lenne az iparra, benne a híres félvezetőgyártásra? Nagyon valószínű, hogy jelentős részt megsemmisülne vagy megrongálódna.[/i]

    Most akkor döntsük már el, hogy mennyi rakéta van. Jószerivel már azt írtjátok le, hogy 1000 db 500-1000 kg-os robbanófej lerombolja fél Tajvant…