|

Leszállították Bulgáriának az első C-27J-t

Az Alenia Aeronautica bejeletntése szerint november 12-én leszállították Bulgária első C-27J Spartan-ját.

Bulgária még 2006-ban döntött úgy, hogy az An-26-os flottáját Spartan gépekre cseréli. A bulgár C-27J-ken aktív/passzív védelmi alrendszer, ballisztikus védelem és az üzemanyag berobbanását megakadályozó üzemanyagtartályok találhatóak.


Az öt gépről szóló, 91 millió Euros, azaz mintegy 132,7 millió Dolláros szerződés értelmében évenként 1-1 gép érkezik meg Bulgáriába.

A Spartan kategóriájában jelenleg nagyon kelendő gép, ezidáig 6 légierő rendszeresítette. Olaszország (12), Görögország (12, további 3-ra opció), Litvánia (3), Bulgária (5), U.S. Army és U.S. Air Force (78). A listát Románia zárja, akik 7 gépet rendszeresítenek. A szerződés végleges kalapálása van éppen folyamatban.

C-27J Spartan az Alpok felett
C-27J Spartan az Alpok felett

Az Alenia G.222 (C-27A a U.S. Air Force berkein belül) módosított változata a C-130J hajtóműveivel megfűszerezve, azaz a C-27J egy közepes méretű taktikai teher-/csapatszállító, mely képesa a frontvonal közvetlen támogatására. Éppen ezért a képességei között olysamik találhatóak meg, mint például a földi kiszolgáló infrastruktúrától való teljesen autonóm üzemelés, vagy a hevenyészetten előkészített leszállópályák használata minden időjárási körülmények között. A le- és felszálláshoz akár 500 méternél rövidebb kifutó is elegendő lehet a gép számára. A fent említett képességek persze ideálissá teszik humanitáriánus bevetések repülésére is.

Naplemente a C-27J pilótafülkéjéből

http://www.c-27j.com/