|

Milliárdos orosz veszteséget okoz a líbiai helyzet

Nem csak a líbiai diktátor számára okoz meglehetős pénzvesztést a líbiai helyzet, a belviszály egyik legnagyobb vesztese Oroszország, aki nem meglepő módon remek üzleteket remélt kötni Líbiával, ám ez most egy darabig elhúzódhat.

Ipari forrásokra hivatkozva az orosz állami hírügynökségek jelentése szerint Oroszországnak 4 milliárd dolláros veszteséget hozott a Líbiában kialakult zűrzavar. Mohamed Kadhafi líbiai diktátor ugyanis ekkora értékben kívánt fegyvereket vásárolni a keleti nagyhatalomtól. Az arab világ mindig is nagy bevételi forrást jelentett, de Líbia ezek közül is kiemelkedett. Célkeresztben a Szu-35BM ‘Flanker-E’ vadászbombázók, Jak-130 kiképzőgépek és az Sz-400-as légvédelmi komplexumok álltak, de szintén nagy haszonnal kecsegtetett a T-72-esek korszerűsítése is, valamint az egyéb haditengerészeti és szárazföldi technika modernizációja, leváltása.

Szu-35BM

A diktátor – a francia termékeken kívül – nem vásárolhatott modern nyugati fegyvereket, így a másik nagy exportőrtől szerezte be azokat. Az oroszok 2011-re is zsíros üzleteket reméltek, ám ez most biztosan elmarad, legalábbis egy időre. Hogy Kadhafi győzelme esetén a diktátor komoly fegyverbeszerzésbe kezd, az biztos, ám minden kétséget kizárólag, a nemzetközi koalíció nem fogja hagyni, hogy a diktátor továbbra is így bánjon népével. Az esetleges új líbiai vezetőségnek pedig nem a fegyverkezés lesz az első dolga, hanem inkább a romok eltakarítása és az életszínvonal javítása.

95 hozzászólás “Milliárdos orosz veszteséget okoz a líbiai helyzet”

  1. Meg is van az oka az orosz nemtetszésnek a líbiai koalíciós támadások miatt. Persze majd a helyi „szagértő” megmagyarázza ezt is. :)

    (Kár, hogy az összes nagy elemző megbukott idén, egyik sem jelezte előre az afrikai eseményeket. Hát..ennyit tudnak.)

    Am nagyon szép ez a gép, csak kár, hogy nem sokat ér megfelelő fegyverzet és elektronika nélkül. :(

  2. Ha Líbiának lettek volna Szu-35-ösei, akkor az első vadászatot nem lehetett volna elképzelni F-22-esek nélkül, ez a gép bármely nyugati 4.gent megeszi.

    solid:
    tipikus demagóg megalapozatlan duma.

    A rakéták lehet szarok az oroszoknál(élettartamra), de, hogy a dél-koreaiak szerint az amik még szarabbak az is biztos. Lehet tartósak, csak rossz a hatásfokuk.
    Tomahawkok, célonként több, mint 6-ot engedtek el most Líbiában, bár az robotrepülő.

  3. Az oroszok állandó tengó bázist akartak Líbiába, most, hogy a jövőt még nem tudjuk ez lehet ugrott. Egyiptom lehet még mentsvár, ha az ottani vezetés keleti lesz(esetleg). Talán atomerőműért, nuki fegyverért cserébe.
    Szíria esélytelen, mert Izrael nem engedné.

  4. dudi

    Látszik, hogy solid nem tud semmit a Szu-35-ösről, csak azt, hogy orosz, vagyis (szerinte) szar…

    solid

    A Szu-35-ös pedig az világ egyik legjobb vadászbombázója, jobb, mint az F-15, vagy az F-16, pláne az új R-77 rakétákkal…

  5. Nevethetsz de ez a gép van olyan jó mint bármelyik nem 5.gen nyugati típus.Egyáltalán tudsz valamit erről a gépről a nevén kívül???

    És te?

    Egyébként 3-4 leszállított gép nem oszt nem szoroz főleg AWACS és földi radaros támogatás / megfelelő repóra és gyakorlat híján. Egy gép rendszerbeállítása nem ott fejeződik be, hogy átadják. Ott kezdődik…

  6. A Szu-35-ös pedig az világ egyik legjobb vadászbombázója

    Egy hadrendben nem levő gépet picit vicces egy olyannal összehasonlítani, amiből százszámra van és cirka 35 éves múlttal bír.

    jobb, mint az F-15, vagy az F-16, pláne az új R-77 rakétákkal…

    Az F-15A és F-16A gépnél lehet…

    Milyen új R-77 rakéta? Van hadrendben? Egyáltalán van ilyen? Ha igen, kérlek mutasd meg hogy hol, kinek, mennyi. Az AIM-120C-5/7 „picit” elterejedtebb.

    Azért ló másik oldalára essünk már át…

  7. Teoretikus a dolog, a Szu-35-ök még ha egyből megrendelték és kifizették volna, amint kész a fejlesztés, akkor se értek volna még oda, hiszen annyira friss, hogy még az oroszok is csak 11-et kaptak belőle.

    Az Irbis-E a fellelhető infók szerint hatótáv tekintetében jobb a Rafale és az EF által használt Thales RBE és CAPTOR radaroknál (utóbbinál gyak. minden más tekintetben is), csak a hatalmas teljesítmény miatt könnyen érzékelhető a besugárzása. Mondjuk a böszme Szuhoj amúgy se egy lopakodó, szóval lehet nem is baj, ha már őt úgyis látják messziről, legalább ő is lát mindent.

    A Szu-35-ben pont az elektronika lett nagyon fejlesztve, összességében szerintem tud legalább annyit, mint az EF meg a Rafi, de az F-15-öt szerintem nem éri el, csak közelíti.
    Az R-77 elviekben nem rossz rakéta, az R73 szintúgy, nem érzem, hogy nagy hátrányban lennének (feltéve, hogy az új gépekhez új rakéták érkeznek) a MICA+IRIS-T, vagy akár az AIM-9X+AIM-120 párossal szemben.

    Mondjuk mázlija az oroszoknak, hogy nem exportálták a gépet oda a támadás előtt, mert kiváló képességei ellenére szokás szerint lealázták volna őket a komolyabb kiképzési háttérrel és támogatással, valamint ez esetben létszámfölénnyel is rendelkező nyugati pilóták, rossz fényt vetve ezzel a típusra, így legalább megmaradt a renomé.

  8. solid
    1: az oroszok is hozzájutnak már sok nyugati technológiához
    2: vannak nagyon komoly saját fejlesztéseik is

    Ha ránézek a gépre egy jó gépet látok, ha a pilótafülkét látom, egy nyugati színvonalú fedélzeti komputert látok, amin integrálva van minden funkció, kíváló radar, hajó és radar elleni rakéták, levegő-levegő, levegő-föld fegyver, gyakorlatilag minden létezik a géphez, egyedül a GLONASS-fegyverek hiányoznak még és a fejlett data-link a harccsoportok(így a gépek) közt(bár ez szerintem szigorúan bizalmas információ, tehát titkosítva van a fejlesztés és hadrenbeállítás minden fázisa is), de biztosan dolgoznak a data-linken rendesen, mert vannak nagyon jó orosz szoftveresek és most vettek egy csomó francia-olasz elektronikát, biztos nem viccből, de szerintem van saját chipgyártásuk is.
    A GLONASS-fegyverrendszerek nélkül is le lehet győzni jelenleg Kínán és az USA-n kívül bárkit nekik, mert ez a 3 ország képes jelenleg levadászni a másik műhold arzenálját. Tehát, ha Oo. pl. USA-val háborúba sodródna, ami sci-fi, akkor az első az lenne, hogy a ruszkik a GPS holdjait, a jenkik meg a GLONASS egységeit levadásznák és a lézeres célmegjelelölés lépne a GPS vezérlésű fegyverrendszerek helyébe, mivel azok használhatatlanná válnának.
    Ennél nagyságrenddel fontosabb fejlettségi fok a komoly data-link rendszer, ahol az összes harckocsi, APC, heli, AWACS, repülő össze van kapcsolva egy nagyon komoly hálózatba és egymást informálják, segítik a hadműveletekben.

  9. Ha ránézek a gépre egy jó gépet látok, ha a pilótafülkét látom, egy nyugati színvonalú fedélzeti komputert látok,

    Azt tuti nem, mert a burkolat alatt van. Az, hogy szép csillogó képernyőt gyártanak, az még nem utal arra, hogy milyen számítási teljesítmény van a displayhez…

    A GLONASS-fegyverrendszerek nélkül is le lehet győzni jelenleg Kínán és az USA-n kívül bárkit nekik, mert ez a 3 ország képes jelenleg levadászni a másik műhold arzenálját. Tehát, ha Oo. pl. USA-val háborúba sodródna, ami sci-fi, akkor az első az lenne, hogy a ruszkik a GPS holdjait, a jenkik meg a GLONASS egységeit levadásznák és a lézeres célmegjelelölés lépne a GPS vezérlésű fegyverrendszerek helyébe, mivel azok használhatatlanná válnának.

    N+1-szer közölve lett, hogy a LEO pályára igaz ez jelenleg cirka 2000 km-es magasságig. a GPS holdak 22 ezer km-en vannak. A fotofelderítő holdakat leszedheted, de a kommunikációs holdak egy része kvázi sértethetlen ahogy a GPS holdak is. Tényleg olyan nehéz ezt megjegyezni. Miért kell n+1-dik alkalommal ugyanazt azt a téveszmét leírni?

  10. Oroszok nagy sakk játékosok. ENSZ vétóval ha éltek volna akkor ez megint csak. Eu-s NATO akció lett volna. Ami arra felé bicska nyitogató.

    Kadafi ezredest pont a Iszlamista por nép törekszik megbuktatni.

    FELKELŐK oldaláról nem hallottam olyan infókat hogy komolyabb Libai értelmiségi vagy katonai tiszt csoport melléjük állt.
    Én lennék tájékozatlan?

    Olvasom itt hogy a Mistrál kapcsán oroszok most olcsóbban megakarják úszni.
    Lehet hogy a kettő össze függ ha a Franciák nem adják olcsóbban a oroszok durcásak lesznek. kiperkálják az 1,3 M. Eurót a 2 egységért.
    De csendbe gondoskodnak arról hogy a Franciáknak drága legyen a Líbia beavatkozás

  11. Amúgy valaki egy pár topiccal odébb írt az orosz elektronikáról egy igen kimerítő ismertetőt, csak már nem tudom melyik cikknél volt.

    Ha a líbiaiaknak az összes gépük F-22 lett volna, akkor is szívnak, mert a szövetségesek megváltoztatják a stratégiát és kiterjesztik a robotrepülőgépes csapásokat a repterekre is, ezzel letörölve őket még a földön vagy bevetnek konvencionális fejjel ellátott komolyabb rakétafegyverzetet, csak akkor azt be kell jelenteni Moszkvának, nehogy félrenézzék.

    Szerintem a kishatalmak és a diktátorok azt a következtetést fogják levonni, hogy mindenáron atomra akarnak majd szert tenni ez pedig magával fogja vonni az ellenrakéta rendszerek fejlődését a Nyugaton.
    Ez egy természetes evolúciós folyamat. É-K, Irán, Mianmar(Burma) még ebben az évtizedben atomhatalom lesz, mondjuk szerintem az Iron Dome vagy a NATO pajzs meg fogja tudni fogni az arzenáljukat, de pl. az amerikai rakétapajzs valós képességeiről se tudunk semmi betonbiztosat, mekkora a hatásfok(%-ban pl.).

    Indonézia, Vietnam, Szíria, Egyiptom, Argentína, Venezuela igénye pedig szinte bizonyos.

  12. Ennek szólt a nagy hátrányban és az akár.

    Egyébként nem teljesen értem, hogy miért nem fejlesztik ki 90 fokig az R-73-at és a sisakcélzót, elvileg a Szu-35-ön lévő OLS-35 berendezés már tudna annyit. Nyilván pénz… De majd hátha a PAK-FA-hoz elkészülnek azok is.

  13. Érdekes Japán Katasztrófa kapcsán oroszok egyből cseppfolyós földgázzal akarják kisegíteni ami komoly gesztus.
    Mi van ha ezek után a nehezebb helyzetbe lévő japán.
    Lemond a Kurír szigetekről és kiegyezik az Oroszokkal. Japánok is folytathatnak iga politikát.
    Oroszok is ezt játsszák és az Indiaiak is.

    Libiát nem lehetett meg menteni ha meg ott orosz támaszpont lenne.
    Líbiát békén hagyták volna.

    Ha oroszokat kárpótolták is volna plusz a támaszpont az ők maradt volna.
    De az a Líbia s-300 tor, és társaival rendelkezne nem beszélve a Sz-35 és más korszerűbb új orosz gépekről Mig-23 meg múzeumba mutogatnák

  14. molni

    „És te?”

    Ami az interneten hozzáférhető azzal tisztában vagyok(ennél többet te sem tudsz pl az F-16-ról hisz nem repülöd a típust de még csak a fejlesztő csapatnak sem vagy tagja.Szimulátor nem játszik.)!

    Egy szóval nem állítottam,hogy mészárlást rendezne a nyugati gépek közt csak azt,hogy van olyan jó mint a nyugati gépek kivéve az 5.gen-t.

    Ne keverj a mondandómhoz olyan dolgot amiket nem írtam vagy sugalltam.

    A R-77 valóban kisebb teljesítményű mint az AMRAAM de annyit tud mint egy MICA a kis élettartam meg csak akkor fontos ha tartogatni akarod.Egy pár hetes konvencionális háborúban(ma már ezek a jellemzőek nem pedig a több éves hagyományos háborúk) mind1,hogy a rakétád 300 repült óra után is használható vagy csak 50 órát bír a levegőben hisz úgy sem repül annyit mert vagy ellövik előtte vagy leszedik a gépet.

  15. Én nem azt mondom, hogy a ha Kadhafinak lett volna 10 Szu-35-öse, akkor már nyert volna, csak felháborított, az hogy egy mig-23-nak nézte solid az fent említett gépet, és tényleg jobb, mint mint az F-16 vagy az F-15 (de persze nem a kiszuperált export változat, a modern rakéták nélkül, a lúzer arab pilóták kezében).

    molnibalage

    Az R-77-et pedig ismerhetnéd…

  16. de annyit tud mint egy MICA

    Mióta végfázisos TVC hajtóműves egy R-77? Van infravörös R-77 ami MCG + IR végfázissal megy?

    a kis élettartam meg csak akkor fontos ha tartogatni akarod.

    Az élletartam alapvető fontosságú a képesség fenntartásánál. Ergo, ha 50 repórát bír ey R-77 és nem 500-at vagy ezret, mint egy AIM-120, akkor hányszor többe kerül a képesség? Emiatt keveves repóra vagy gép jut. Ergo nincs igazad…

    Egy pár hetes konvencionális háborúban(ma már ezek a jellemzőek nem pedig a több éves hagyományos háborúk) mind1,hogy a rakétád 300 repült óra után is használható vagy csak 50 órát bír a levegőben hisz úgy sem repül annyit mert vagy ellövik előtte vagy leszedik a gépet.

    Ha a haderőd alapvető harkészsége sincs meg, mert állandóan mindenből gigantikus raktárkészlet kell vagy a kis állomány fele nem hadrafogható, akkor neked annyi.

  17. Azért írtam, hogy megesz bármit(bármi alatt spec. az EF-et értettem, elvégre annak az ellenpárjaként fejlesztették válaszként és persze a Rafi miatt), mert a radarja távolabbról érzékeli, mint EF/Rafi a 35-öst és így indíthat rá pl. Amraamszkijt, tehát BVR-ben jobb.
    Lehet élettartamra tényleg gáz az R-77, de pl. a hatékonysági rátáról mit sem tudunk, mert a kissebességű drónok nem hiteles célpontok, éles bevetésben szerintem meg még nem volt.

  18. doca

    Az R-73-nak is vektorálható a fúvócsöve,de azt nem értem,hogy ez miért lényeges.

    Akár mit kapott volna Líbia az elmúlt két évben tökéletesen értelmetlen lett volna bevetni őket mert kb két év amíg egy új technikát hadrafoghatóvá nyilvánítanak(főleg vadászbombázót).A hadrafogható alatt azt nem azt értem,hogy pl be tudja kapcsolni a lokátort a személyzet esetleg át is tud települni normaidőn belül(S-400)vagy lerepült 80 órát SZU-35-ön minden hajózó hanem azt,hogy komplex harcfeladatokat meg tudnak oldani sikerrel.

  19. @Molni, meg akiket érdekel

    20 200, de tényleg nem azon a kétezer km-en múlik:)

    Ha már így szóba került, a GLONASS holdak 19 100 km-re tengetik napjaikat, míg a Galileo 23 222-n. A kínaiak Beidou-ja pedig még magasabban, geostacionárius pályán található 37586-on (bár ez csak regionális).

    Ezeket a műholdakat tönkretenni legfeljebb úgy lehetne, hogy belevezetsz egy hordozó rakétát, de az nagyon költséges és kisipari megoldás, nehéz is kivitelezni, valamint a hordozó rakéták fellövése nem úgy megy, hogy gondolunk egyet és hopp, akkor most küldünk egyet pár órán belül.

  20. Eleve nem kaphattak volna 35-öst én is tudom, mert még csak most rendszeresítik az oroszoknál, de szerintem egy ilyen kis országnak nincs esélye védekezni egy ilyen komplex és sokrétű nehézfegyverrel bíró ellenfél ellen. Ezért fog a sok kis diktátor nukit akarni mindenáron, mert az jó visszatartó erő. Gyakorlatilag aki eddig is rendetlenkedett volna, az most látva Kadhafi példáját arra fog hajtani.

  21. Ha senki nem kárpótolja Ivánt. Akkor jó kérdés mit fog lépni?

    Valaki itt választ tud adni hogy a felkelőket milyen szintű katonai parancsnok vezetik?

    Kadafi milyen zsoldosai vannak?

    Miden félét lehet hallani Ha Balkáni zsoldosai vannak akkor a felkelőknek nehéz napjaik lesznek.
    Európai, csecsen zsoldos harcértéke nagyobb mint a rab katonáé szerintem.
    Ha meg afrikai hutu vagy hasonló zsoldosai is vannak na azok értenek a terrorhoz.

  22. Puma. Pannon Puma

    ” Ha senki nem kárpótolja Ivánt. Akkor jó kérdés mit fog lépni?

    Valaki itt választ tud adni hogy a felkelőket milyen szintű katonai parancsnok vezetik?

    Kadafi milyen zsoldosai vannak? ”

    Ivánt nem kell kárpótolni, azt fogja lépni,hogy meghúzza magát és kivár ! Az iráni kifizetett fegyverszállítás megtagadása óta mindenki óvatosabb lett velük szemben.
    Nincs jelentősége a katonai parancsnokok személyének, egy diktátor uralta államban mindig azt kell tenniük amit zseniális vezér megparancsol.
    Egyiptom l973-es vereségének egyik oka is az volt, hogy Szadat belepofázott a taktikába !
    Kadhafinak főleg afrikai zsoldosai vannak, azért mert bennük bízik ! A doktor úr megérdemli a sorsát, mint puccsista félt a seregétől és nem fejlesztette!
    Tipikus diktátori magatartás.
    Szerintem a jövőben – mint Irak teszi most – Líbia régebbi amcsi fegyvereket fog vásárolni, cserébe szabadon eladhatja olaját !!

  23. Puma. Pannon Puma

    ” Ezen a hír hallatán már nem is csodálkoznék hogy a Venezuela lenne a következő célpont így ki tudják húzni Ivánék alól a szőnyeget .
    Vagy Pakisztán akit Kína támogat fegyverekkel . ”

    Jól látod, a Líbia elleni akciónak ez is egy igen fontos politikai üzenete!
    Az biztos,hogy Kubában sem fognak mostanában ellenzékieket bebörtönözni !

    Oroszország alól viszont nem lehet kihúzni a szőnyeget ! Akkora atomhatalom,hogy vele MINDIG számolni kell !

  24. Puma. Pannon Puma

    Hol az összefüggés???

    Netán ezt úgy kéne értelmeznie egy atomhatalom Oroszországnak,hogy jobb ha meghúzza magát mert ő is így járhat?Mert ez a vicc kategóriába tartozik.

    A fegyvereladásokkal kapcsolatban mindenki 4 milliárdról beszél,hogy ez mekkora veszteség az oroszoknak csak azt nem teszitek hozzá,hogy ezt a 4 milliárdot is hitelbe kapta volna Líbia mert egy valagnyi pénzel tartozik ezen kívül is az oroszoknak.

  25. Mulattató olvasni a sok szovjet-fan, zsebtábornokot, ahogy mindenfélét beleképzelnek a mondandómba ezzel is tovább hergelve önmagukat. :D

    Ez volt a legszebb: csak felháborított, az hogy egy mig-23-nak nézte solid az fent említett gépet, és tényl…

    Jaj, hát én nem akartam a lelkekbe tiporni. Ez egy szuper gép, üt mindent, mint a royal flush, csak hát a csúnya nyugati propaganda elvette az eszem :D Kettő ilyen lett volna kadhai úrnak, s csak úgy hullottak volna a nyugati gépek, mint a legyek, sőt a gps műholdakkal kezdték volna az új R77 orbit killer rakétával. :D

    Na jó nem hergelem tovább a jó népet, mert még a végén zokon veszik. :D

  26. Üdv Urak.

    Nem hiszem, hogy az oroszok emiatt meghúzzák majd magukat. Inkább elköltenek egy pár száz milliárd dollárt fegyverekre.
    Tartok tőle, hogy a kicsit sűrűbbé váló nyugati katonai akciók miatt egyre több nem nyugatbarát (azaz demagóg ;D ) állam fog az atomfegyverek felé kacsingatni.

    Kadhafi felszámolta atomprogramját, üzletelni kezdett a nyugattal majd amikor lett egy kis belső balhé náluk, néhány állam hanyatt-homlok rohant és azóta is bombáz.

    Mi ebből a tanulság?

    1. Ha demagóg vagy (azaz nem vagy haverja a Nyugatnak), akkor azonnal mondj le, ha akad felétek némi nemzeti lázadás.
    2. Ha demagóg vagy (lásd előbb), akkor sürgősen tegyél szert atomfegyverekre.
    3. Ne legyél demagóg és feltétel nélkül szolgáld ki a világ urait.

    Nos, kíváncsian várom a demagóg államok által leszűrt tanulságok folyományait.

    Ui: Csak vicceltem. Nem kell rá reagálni.

    M

  27. doca
    Minden tiszteletem mellett, te hülyeségeket írsz. Valójában nincsenek használható műhold elleni fegyverek. Az, hogy alapos előkészületek után le tudtak 1x lőni 1-1 saját műholdat, nem jelent sokat. Az új orosz repülők reklámanyagában, és a nyilatkozatokban külön kiemelik a datalink rendszereket. aztán, hogy mi az igaz belőle, az úgyis csak éles helyzet után 20 évvel derülne ki.

  28. Puma. Pannon Puma

    Komolyan te hol élsz?

    Putyinba pont az a jó hogy ő nem megy bele minden fajta katonai versengésbe.

    Van pénzük oktatásra és a gazdaságba is invesztálnak.

    MOL-t is és a ügyben érdekelt politikusak is oroszok most készülnek seggbe.

    Oroszok nem csak hadi technikából vásárolnak be Európába.

    Oroszok nem függnek a nyugatól. Ha úgy hozza össze foghat Kínával és Indiával és akkor lesz szép szembe állást.

  29. gacsat, szerintem állandó megfigyelés alatt vannak a gps műholdak, szerintem darabra le vannak követve, elvégre fontosak és nincs belőlük túl sok(24 darab), egy ilyen leszedése hagyományos nagyrakettával egy jól időzített indítás, majd végfázisban dsp által számított és folyamatosan korrigált rávezetés kell, hogy legyen.

    A data-link maga nem földöntúli dolog, bár, hogy minden fontosabb eszköz rendelkezzen vele az azért biztos beletelik némi időbe(ipari kapacitás szükséges azért). Az amcsik már nem is adnak ki akármilyen harcjárművet, ami nem illeszkedik a digitális harctérre(de szerintem oroszok se fognak vagy már nem teszik).

    Monte:
    1. Ha szimplán életben akarsz maradni.
    2. Ha életben akarsz maradni és mellette az országoddal egyetemben prosperálni.
    3. A széles ambícióktól mentes spektrum, ami ki van kövezve, ámde hülyéknek való.

    Venezuela lehetséges opció, az olajuk egész jó és jelentős mennyiség van. A Gazprom ott is nyomul rendesen, ami bassza a csőrüket, ráadásul deklaráltan atomot és új modern sereget akar Hugo.
    É-K-nál V.-ban hamarabb beüt egy koalíciós(színtisztán USA) „rendteremtés”.

    Azért az orosz rakétákat nem írnám le, mert Vietnam óta nem volt komolyabb orosz technika részvétel a konfliktusokban. Irak,Jugó és a többi egyperces kalandok nem számítanak ide, mert a legtöbb légiharc győzelem AWACS vagy haditengerészeti radar felügyelet alatt történt, jelentős előpuhítás után (vagy ilyen Mig-23 vs. F-14 Tomcat szintű egyenlőtlen alázás volt). Itt gondolnék pl. mondjuk a Mig-31 megmérettetésére vagy Szu-30-aséra nyugati 4.gen-ek ellen.

  30. Az orosz radar mindig is jó volt, a SAM-jeik kiválóak.
    Tengóik veszélyesek. ICBM-jeik szintúgy. Szállítórepcsikben, hordozórakétákban megbízhatóak, de inkább kipróbáltak és nagy tapasztalataik vannak. A harckocsijaik egész más filozófián alapulnak. A nyugati harckocsik Porsche 2.vh-s filozófiáján(drága, nehézharckocsi egyedül képes nagy páncéloscsoportokat megállítani, ámde éles helyzetben nehezen lehet tömeggyártani, de megvédi az értékes kezelőszemélyzet életét) alapulnak(az amerikai,brit,francia filozófiai vonal teljesen kihalt, német hk. tervezés dominancia van:Leclerc,Abrams,Challengerek,Ariel,Leók stb.). Az oroszok könnyen gyártható széles lánctalpú, kis tömegű igénytelen konstrukciókat preferálják, de náluk a helyi viszonyokhoz ezek a legalkalmasabbak, más kérdés, hogy a kis területű és más adottságú(nem süppedős tavasszal,ősszel a talaj) közel-keleti frontokon érdemesebb lenne a precíz, nagy távolságból is übergyilkos eszközök alkalmazása, mert a terep se segíti az orosz hk.-ik tömeges, meglepetésszerű rohamait, pl. erdőből, dombok mögül meglepetésszerű előretörés és közelharc kikényszerítése.

  31. Repülésben is ugyanez a filozófia, az ami minőség egy kicsit mindig jobb volt, de nehezebben gyártható éles helyzetben. Manapság már más a helyzet, mert pl. egy 5. gen gép építéséhez vagy egy jó 4.gen gép megépítéséhez a maximális követelményeket kell teljesíteni. A Szovjetunió felbomlása előtt a két hatalom fej-fej mellett haladt, a számítógépek széles körű hanyagolásától függetlenül egy fél fejjel az oroszok vezettek, de bele is buktak(az alacsony olajárakba, magas expedíciós seregek fenntartása és a magánszektor és civil ipar jelentős elhanyagolása).

  32. Doca

    Én Putyini irány vonalon pont ezt látom hogy szembe néztek múltukkal.

    Nem holnap kell az orosz fegyverektől félni.

    Putyin barátunk előbb megteremti az orosz civil ipart.
    Az hogy ki menyire tartja pénz pocséklásnak a mostani orosz katonai kiadásokat az más lapra tartozik.
    Oroszok kényszer helyzetbe is vannak a fegyvereik komoly része csere érett.

    De komolyan Kadafi iskola példája volt a Nyugat barát nem Nyugati vezetőnek. Még is kicsinálják.

    Demokrácia meg nem egyetemesen működő dolog kérem szépen. Van ahol nem működik vagy ha még is az nyögve nyelős lenne.

  33. A civil ipar fejlesztése mindig kifizetődik, lásd. Google jobb felbontású képeket készít az űrből, mint a Pentagpn, ezért a Pentagon fizet a Google-nek a képekért és a technológiáért.
    Civil ipar húzza a védelmit. Ez lenne az optimális.

  34. molni

    „a visszadobott algériai MiG-29SMT, a pár átvett Szu-34 és nagyon elméleti estben talán a Szu-25TM radar poddal, de ez elég sci-fi.”

    Ezt nem úgy akartad írni,hogy a pár tucat SZU-27 SzM1/2/3 a két századnyi MIG-29 SMT a megint csak pár század MIG-29S(tuningolt N019 lokátorral és gerinctartállyal de nem SMT),SZU-34 és csak nagyon elméleti esetben SZU-25 konténerrel?Mert ez így fedi a valóságot nem pedig úgy ahogyan írtad.

  35. Az oroszok már régóta használnak adatátviteli rendszert(lásd MIG-31)szóval biztos,hogy van,a kérdés az,hogy milyen teljesítményű.

    Véleményem szerint inkább a zavarvédettség a legfontosabb. Minimális adatmennyiséggel és sávszélességgel – itt tessék az 56k-s moden felére gondolni – is olyan adatok továbbíthatóak, amik a taktikai helyzet megítélését nagyban segítik. Viszont nem árt, ha ez stabil, nem zavarható és nem visszakódolható az ellenfél által…

    http://books.google.co.uk/books?id=l-DzknmTgDUC

  36. „Miből? Már nem a SZU van, hogy a lakosság lenyeljen mindent, mert odafent megint esztelen fegyverkezésbe kezdenek…”

    Most olvastam a Kerozingőzös portálon,hogy iszonyat mennyiségű valuta tartalékokkal rendelkeznek az oroszok.Azért a pár 100 milliárd valóban túlzás.

  37. @doca

    egy fél fejjel az oroszok vezettek

    Miben?

    A műholdvadászat terén meg nem az álmaidat kellene felvázonlni, mert a ridek tények sajnos mások. Nézd meg, hogy abba a magasságba hány holdat zavarnak fel és milyen hiba százalékkal. Nem túl régi hír, hogy megint nem sikerült felzavarni oda rakétát és megint elveszett több hold is…

  38. Ezt nem úgy akartad írni,hogy a pár tucat SZU-27 SzM1/2/3 a két századnyi MIG-29 SMT a megint csak pár század MIG-29S(tuningolt N019 lokátorral és gerinctartállyal de nem SMT),SZU-34 és csak nagyon elméleti esetben SZU-25 konténerrel?Mert ez így fedi a valóságot nem pedig úgy ahogyan írtad.

    Ezt írtam. Kivéve MiG-29S.

  39. Chris

    Ezzel csak az a baj,hogy nem nő az ország szép magyar szóval élve erőkivetítési képessége.Ami azért baj mert őket a kutya nem támadja meg de ők sem képesek az érdekeik védelmére konvencionális eszközökkel.Pl ha lenne neki fölösleges S-400 osztály + egy ezred bevethető(a pilóták képzettek van elég tapasztalatuk stb)SZU-35 amit el tudtak volna küldeni Líbiába azzal az ürüggyel,hogy ők megvédik a szövetségesüket akkor most nem lőtték volna szarrá fél Líbiát.Ez persze a konteó kategóriája de jó példa arra,hogy miért tartom hibásnak a stratégiai rakéta csapatok ilyen szintű favorizálását.

  40. Szerintem az orosz elnöki elképzelése, hogy mi mindent helyeselünk akkor minket sem fognak bírálni, illetve méltányolni fogják a mi érdekeinket, alapvetően hibás elképzelés. Ez a múltban sohasem jött be. Ha nyugat nem lenne kakiban és nem lenne szüksége Oroszországra piacként, úgy járna mint Líbia. Mondjuk nem tudom az USA mit szólna, ha állampolgárait 1 3. országból Oroszországba vinnék vallatásra, és rározsdásodna a lakat a zárkára.Bár én az eset mögött szintén a M-P játékot látom. Sőt mintha a fegyverbeszerzések esetén a fegyverlobbi megtörésében is valamiért ezt látom.

  41. doca
    Miért lett volna a Tomcat vs. MiG23 egyenlőtlen küzdelem? Pont 1korúak voltak. A Migek 1ik rakétája se talált, ilyen 1xű. 10 év különbséggel 2 összecsapás is volt.
    GPS műhold van vagy 30. Glonassból kellene 24nek lenni, de még sosem volt. Hacsk most nincs. Tavaly nagyon rákapcsoltak, de 3at el is csesztek indításkor.
    Továbbra is azt mondom, nincs aktív műhold elleni fegyver. Csak elvi lehetőségek. Az meg a 70es évek óta.
    Az összes zsidó háborúban is max 2% volt az orosz AA rakéták találati aránya. Még túl is becsülöm.

  42. Ja, as GRÁNIT rakéták valamikor 76 körül álltak szolgálatba, komoly data link képességgel. Akárhányat lőttek le a rajból, újraosztották a célokat, fontosság szerint. Az anyahajó közepére mindig jutott volna 1.

  43. Medvegyev-Putyin vita, csak színjáték, a fegyverkezés is szigorúan Putyinék kezében összpontosul. Az, hogy a rakétagyártás ütemét megkétszerezik, az vonatkozhat az űrvédelmi rakéták gyártására is.
    Molni, akkor tényleg elérhetetlenek még legalább egy pár évtizedig a helymeghatározó műholdak.