Rafale első exportsikerét. A régóta várt eseményt Líbia vásárlása hozhatja el, az afrikai ország 14 többfeladatú vadászgépet vásárolna Franciaországtól.">
|

Rafale: exportsiker célegyenesében

A hírek szerint a francia Dassault Aviation repülőgépgyár nagyon közel áll ahhoz, hogy bezsebelje a Rafale első exportsikerét. A régóta várt eseményt Líbia vásárlása hozhatja el, az afrikai ország 14 többfeladatú vadászgépet vásárolna Franciaországtól. A hírt pár éve már egyszer meglebegtették, azóta is folytak a tárgyalások.

„A tárgyalások többé kevésbé befejeződtek, már csak a kormány döntésére várunk” – mondta egy, a neve elhallgatását kérő, magas rangú, a francia iparban érdekelt személy.

Rafale_AM39.jpg

A Tripoli által vásárolni kívánt gépek az F3 szériából kerülnének ki, teljes levegő-levegő és levegő-föld képességgel felruházva.
Az MBDA, az európai fegyvergyártó óriás is áldását adta a Rafale-hoz integrált fegyverek eladására, és biztosította a kormányt a gyilkos rakomány szállításáról Líbia számára.

Rafale-084501.jpg

A Rafale jelenleg csak a fejlesztő ország légierejében és haditengerészeténél teljesít szolgálatot, de számos tenderen (Brazília, Svájc, India, Görögország) eséllyel verseng, valamint élénken érdeklődik iránta a Mirage 2000-eit leváltani szándékozó Egyesült Arab Emirátusok is.