|

HTKA Hírhalom 2010. 29. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Farnboroughban a Rockwell Collins sem szomorkodhat, ugyanis sokmilliós megrendelést kapott a Boeingtól az E-3 Sentry légtérellenőrző repülőgépek modernizációjára. Az avionikai ráncfelvarrás során 33 darab USAF-os E-3B/C és 17 NATO-s E-3A AWACS újul meg. A modernizáció érinti mind a pilótafülkét, mind a repülésirányítók konzoljait. A pilóták és a légiiárnyítók számára új, többfunkciós kijelzőket építenek be, emellett a Rockwell Collins végzi majd az új FMSS (Flight Management System Suite) tervezését, fejlesztését, integrálását és tesztelését, míg a Boeing a telepítésben és integrálásban segít. A rendszer nyílt architektúrájú lesz, így lehetővé teszi a további modernizációt és bővítést.

Július 19-én, helyi idő szerint 11:08-kor lezuhant a Fülöp-szigeteki Légierő felségjelzését viselő egyik SIAI Marchetti S-211 gyakorlógép. A kiképző repülőgép gyakorlórepülés során csapódott a földhöz. Wilfredo Donato őrnagy és Jose Wilbert Leonides Martinez főhadnagy sikeresen katapultált és sértetlenül megúszta a kalandot. A baleset kivizsgálása megkezdődött.

A Boeing leszállította az AMP modernizálási program keretében átalakított 3. és egyben utolsó C-130 Hercules tesztpéldányát. A gépet egy héttel a határidő letelte előtt adták át, miután június 25-én sikeresen elvégezték az ellenőrző repülést. A Herculest egy a Boeing és a légierő pilótáiból kiállított közös személyzet repülte át a gyár San Antonio-i repülőteréről a légierő bázisára.
A modernizálási program során a gépek az éjjellátó rendszerekkel teljes mértékben kompatibilis új „üveg” pilótafülkét, digitális repülésvezérlő rendszereket kaptak. A modernizálás után a különböző modellek elektronikáját egy szintre hozzák, ezzel könnyítve a logisztikát.

Július 22-én egy amerikai F-16-os pilótája arra kényszerült, hogy megszabaduljon a gépére függesztett üzemanyagtartályoktól, miután a fedélzeti rendszerek vészhelyzetet jeleztek. Az esetre egy egyszerű gyakorló repülés során, a coloradói Elbert megyében került sor az egyik gárdista géppel. A pilóta az akkor már üres póttartályokat lakatlan területre dobta, ennek köszönhetően senki sem sérült meg, és különösebb környezeti károk sem keletkeztek. Később sikeresen letette a gépét a legközelebbi repülőtérre, mely esetében a Peterson Légibázis volt.

Mivel úgy tűnik, hogy Japánban az F-4J Phantom II leváltására kiírt F-X tender tovább csúszik, a japán védelmi minisztérium az eddig megrendelt 94 példány mellé újabb 20 darab Mitsubishi F-2 típusú vadászbombázó beszerzéséről döntött. Az új példányok a lassan már nyugdíjazásra kerülő, jelenlegi legöregebb Phantomok helyét veszik át.

Az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea részvételével a mai napon kezdődött az Invincible Spirit elnevezésű hadgyakorlat. A mindössze július 28-ig tartó esemény lebonyolítására közel 8000 katona részvételével kerül sor, továbbá a gyakorlaton részt vesz 20 hadihajó és 200 harci repülőgép is.
Hogy a különlegesebb résztvevőket említsük, a U.S. Navy elküldte a legújabb egyik atom-meghajtású repülőgép hordozóját, a USS George Washingtont, az USAF pedig a „legféltettebb kincsét”, az F-22 Raptort.

F-22 Raptor | Forrás: airforceworld.com ,



A Farnboroughi Nemzetközi Repülőnapon Antonio Caramazana, az Airbus Military alelnöke bejelentette, hogy az első brit felségjelzéssel repülő A330 MRTT légi utántöltő és szállító repülőgép 2010 harmadik negyedévében a levegőbe emelkedhet, majd két hónapra rá már a második példány is elvégzi majd a szűzrepülést.
Az A330 MRTT légi tesztjei során idáig már 921 alkalommal láttak el üzemanyaggal más gépeket a merevcsöves, és 219-szer a hajlékony tömlős rendszerrel.

Úgy tűnik, hogy Izrael véglegesen beletörődött abba, hogy nem rakhat saját elektronikát az F-35-be. Ennek bizonyítékaként július 19-én a Farnborougban bejelentették, hogy a Közel-Kelet legerősebb katonai hatalma és az Egyesült Államok között már csak napok kérdése hogy létrejöjjön az első 19 darab Lightning II beszerzéséről szóló egyezmény, amivel a típus első külföldi megrendelőivé válnának.
Jeffrey Wieringa, a Pentagon Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökségének elnöke szerint bármikor megszülethet a döntés a gépek beszerzését illetően.

httpv://www.youtube.com/watch?v=AVnbFxg-z2c
_______________

Közreműködött: Phoenix

9 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 29. hét”