|

Parkolópályára kerül a Herculesek korszerűsítése

Az USAF decemberi bejelentése szerint egyelőre el lehet felejteni az AMP programot, legkorábban 2011-ben írják ki újra, ugyanis csak ekkor lesz rá pénz. Vagy még ekkor sem…

A C-130 Hercules több évtizede szolgálja az Egyesült Államok (és számos más ország) légierejét, az évek során újabb és újabb verziók jelentek meg, hogy lépést tartsanak a korral. Azonban a rengeteg verzió felesleges pluszterhet sóz az USAF nyakába, így döntés született a gépek avionikájának egységesítéséről (Avionics Modernization Program – AMP).

C-130 AMP

13 különböző verzió, közel 500 gép „csupán” 5.8 milliárd dollárért. Röviden így lehet jellemezni a kezdeteket. Azonban az idő múlásával változtak a dolgok, csupán 222 példányt kívántak modernizálni, a többi gép közül csupán 129 marad rendszerben, ezek is csak részben lettek volna korszerűsítve. Jelenleg is majdnem ezt a mennyiséget tartják (egy gépveszteség miatt csökkent egyel).

A kiírt tendert a Boeing nyerte, ehhez a Lockheed Martin, a BAe és az L-3 testén keresztül vezetett az út. A győztes markát 1.4 milliárd dollár ütötte, ennyibe került a fejlesztési program. Az AMP koncepciója gyártásra kész, azonban van egy „kis” baki: a pénz.
A korszerűsítés egy gépre eső fajlagos költségét 7 millió dollárra kéne leszorítani. Ez most valahol 13 és 14 millió között bóklászik…