|

Oroszország nem csökkent a tempón

Már ami az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztjeit illeti. A RIA Novosztyí hírügynökségnek nyilatkozó, magas rangú katonai forrás alapján Oroszország 2020-ig évi 10-12 rakétatesztet kíván végrehajtani. Azaz egyelőre nem kívánja csökkenti a tesztek mennyiségét.

„Jelenleg 10-12 tesztet hajtunk végre ballisztikus rakétákkal évente és ezt az ütemet tartani fogjuk a jövőben is.” – nyilatkozta csütörtökön Alexander Burutyin altábornagy, az orosz vezérkari főnök-helyettese az Állami Duma védelmi bizottságának ülése után. A bizottság egyébként az Új START egyezmény ratifikálását javasolta a Duma számára.

Ezen szóban forgó teszteknek egy jelentősebb részét egyébként nem az új fejlesztésű ballisztikus rakéták teszik ki, hanem a már évtizedek óta, részben már az eredetileg kalkulált élettartamukon túl hadrendben álló ICBM-ek, melyek megbízhatóságát – és így élettartamuk kitolásának lehetőségét – vizsgálják ily módon. Hasonlóan jár el egyébként a másik oldal, az Egyesült Államok is a Minuteman III ICBM-ei esetében.

SS-19 Stiletto

SS-19 Stiletto startol a Bajkonuri űrrepülőtérről ,

Burutyin elmondása szerint Oroszországnak az elmúlt években nem sikerült modernizálnia nukleáris arzenálját, továbbá Moszkva nem fog egyetlen rakétát vagy annak indítóját sem megsemmisíteni azok élettartamának lejárta előtt.

„Éppen ezért a nukleáris arzenál egy jelentős része olyan állapotban van, hogy előbb-utóbb technikailag képtelen lesz szavatolni a nukleáris fegyverek garantált bevethetőségét.” – nyilatkozta Burutyin az arzenállal kapcsolatban.

Az orosz tervek szerint 2050-re a szárazföldi telepítésű rakétaerőt már kizárólagosan csak a 2007 nyarától sorozatban gyártott SS-27 és annak újabb, MIRV-esített változata, az RS-24 alkotná, leváltva a nem éppen mai legény SS-18 Satan, SS-19 Stilleto és SS-25 Topol rakétákat. Ezen cél és a haditengerészet újrafegyverzése érdekében 2010-es évre 30 ballisztikus rakéta átadása került ütemezésre a tavalyi év végén.

Azaz mondhatni keleten a helyzet változatlan. Pontosabban nem egészen, hiszen az Új START egyezmény értelmében a két fél éves szinten csak 5 ballisztikus rakétateszt telemetriai adatait köteles megosztani a másik féllel.