|

Újabb Topol-M-ek készültségben

Az orosz Stratégiai Rakétaerők keddi bejelentése szerint elérte a harckészültségi szintet a 3. mobil Topol-M zászlóalj.

Az 54. Stratégiai Rakéta Hadosztály részeként az SS-27 / Topol-M mobil változatával ellátott első két ezred, 6-6 rakétával már korábban felállításra került a Moszkvától északkeletre az Ivanovói régióban található Tejkovó környékén.

A most hadrendbe állított újabb 3 mobil platformmal immáron 15-re emelkedett a mobil telepítésű SS-27-esek száma. Igaz némi csúszással, hiszen ezt a szintet elvileg 2008 decemberére kellett volna elérni. A Topol-M siló telepítésű változatából 2009 januárjáig egyébként 50 került telepítésre. Utóbbiak a szaratovi régióban Szaratov és Tatiscsevó nagyméretű rakétamezőjén, részben korábbi, módosított SS-19 silókba kerültek elhelyezésre.

A Topol-M fokozatosan szorítja ki elődjét a kizárólagosan mobil telepítésű SS-25 Topolt. Tejkovóban, mely körül elterülő bázisok SS-25 szállító és indító platformoknak adtak otthont 2009 januárjában már csak már csak 9 SS-25 volt megtalálható.

A Topol-M-el kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy egyes orosz sajtóértesülések szerint 2009-ben befejeződik a gyártásuk az RS-24-re koncentrálás végett.

Az RS-24-ről azt kell tudni, hogy alapjában véve a Topol-M MIRVesített, azaz több, függetlenül célra vezethető visszatérő egység hordozására átalakított változata. A tesztjei 2007 végén kezdődtek, a legutóbbi sikeres tesztje tavaly novemberben volt. A Stratégiai Rakétaerők parancsnokának akkor nyilatkozata szerint a siló telepítésű változat telepítés 2009 végén kezdődhet meg. A kiindulási alapot figyelembe véve nem meglepő módon ebből is van mobil és siló telepítésű változat is.

Az orosz tervek szerint 2050-re a szárazföldi telepítésű rakétaerőt már kizárólagosan csak az SS-27 és az RS-24 alkotná, leváltva a nem éppen mai legény SS-18 Satan, SS-19 Stilleto és SS-25 Topol rakétákat.

Az (aktív) orosz stratégiai rakétaerő szárazföldi telepítésű ága 2009 januárjában összesen 426 rakétára elosztott 1 586 robbanófejből állt. Ez a mennyiség jelenleg az ország teljes területén szétosztott 11 hadosztály arzenálját képzi.


Szemzgetés az orosz taktikai és stratégiai rakétaerők arzenáljából

3 hozzászólás “Újabb Topol-M-ek készültségben”