|

Orosz tervek 2010-re: nem aprózzák el?

Medvegyev elnök mai, a haderővel kapcsolatos nyilatkozatában részleteket kerülve ecsetelte, mire is számíthatnak az orosz fegyveres erők jövőre. Nos papíron mindegyik fegyvernem számíthat nyalánkságokra, a gyakorlatot meg majd meglássuk.

Annyi bizonyos, hogy a nukleáris arzenál megújítása továbbra is prioritást élvez minden felett, hiszen 2010-ben 30 interkontinentális ballisztikus rakéta – ICBM és SLBM vegyesen – érkezése van előrevetítve. Mivel az SS-27 Topol-M mobil telepítésű változata idén eléri/elérte a tervezett 18 rakétás limitet, szinte biztosra mondható, hogy a 2010-ben már csak az eredeti Topol-M MIRV-esített, szteroidon nevelt változata, az RS-24 adja majd a szállítandó ICBM-eket. Hogy megkezdődik-e az RS-24 silókba történő telepítése is, vagy egyelőre mobil indítóállásokat állítanak hadrendbe, arról egyelőre nem tudni konkrétumokat. Az SS-27 – RS-24 „váltásról” idén tavasszal részletesebben is írtunk.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lB-w0GfG6LY&start=30

Az RS-24 második tesztje 2008-ban. Az első RS-24-es telepítése 2009 decemberében lesz esedékes..

SLBM vonalon már kicsit érdekesebb a helyzet, lévén ha optimisták vagyunk, akár már számolhatnak a Bulava-val is, ellenben ha az utóbbi időszak eredményeit nézzük, akkor egyet legyintve csak a Delta IV-esek ún. Sineva módosításon átesett R-29RM-es atomökleit, az R-29MRU Sineva-t neveznénk meg.

Apropó Delta IV. Az orosz haditengerészethez kötődő híreinkben fel-fel bukkanó hajóosztállyal kapcsolatban szerintem már minden rendszeres olvasónk könyökén jön ki, hogy a felújítási/modernizációs programjukkal dobálózunk. Márpedig most is azt fogjuk tenni… :) Ugyanis egy újabb Delta IV-es SSBN ráncba szedése fejeződött be nemrég. Az orosz SSBN flotta aktuális helyzetével foglalkozó 2009 júniusi hírünkben említettük, hogy az Északi Flotta 6 Delta IV-eséből 4 már átesett a nagyjavításon, míg további 2 egység – a K-18 Karélia és a K-407 Novomoszkovszk – épp szárazdokkban, vagy már vízben, de még a hajógyári pihenőn tartózkodik.

Nos, a K-18 Karélia idén újra felveszi a szolgálatot, immáron 16 Sineva-val az indítótubusaiban. A jelenleg folyó tengeri tesztek után, várhatóan még az idén újból szolgálatba áll és a tervek szerint 2020-ig kiveheti a részét az orosz nukleáris elrettentő erő fenntartásából.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Y9gekbIG-Uo

Szeverodovinszk, 2008 novembere: a K-18 a szárazdokk elhagyása előtti ceremónián.

Ezen releváns kitérő után azonban kanyarodjunk csak vissza a szokásos módon sokat beígérő orosz tervekhez. Mielőtt partra szállnánk, lubickoljunk még egy kicsit!

Be van ígérve ugyanis 3 nukleáris meghajtású tengeralattjáró is. Mondjuk arról nem szól a fáma, hogy SSBN-SSN milyen felállásban, illetve nem teljesen egyértelmű, hogy elkészült/elkészülő egységek átadásáról, avagy újabbak megrendeléséről van szó. Előbbi esetben az egyik nyilván az első Borej, a Jurij Dolgorukij. És itt akkor most gondban vagyunk, ugyanis 2010-re más orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró nincs ütemezve. A második Borej, a leendő Alexander Nyevszkij vízre bocsátása ugyan jövőre várható, de hadrendbe állítása csak 2011-ben lesz esedékes. SSN vonalon ugyan ott az építés alatt álló két Project 855 Yasen-osztályú (NATO megnevezése: Graney-osztály) egység, de ezek átadása 2015-ig esedékes, ami a Borej magas prioritása miatt eleve kétséges. Vagy esetleg kissé meredek módon modernizálás utáni újra átadás beleszámolása? Szóval egyelőre ennek ködösítés íze van, majd később alakulnak a dolgok.

Akkor szálljunk partra, és kanyarodjunk még kicsit vissza a ballisztikus rakéta vonalhoz: ICBM helyett SRBM a lesz téma. Talált! Iskander. A 2010-es tervekben 5 Iskander komplexum beszerzése is szerepel.

httpv://www.youtube.com/watch?v=kPyIMhDy_bs

Iskander (NATO: SS-26 Stone)

Végül a listát egy vegyes felvágottra hasonlító felsorolással zárjuk: 300 modern páncélozott jármű, 30 helikopter, 28 harci gép, 1 korvett súlycsoportú hadihajó és 11 űrjármű (vélhetően nagyobb részben GLONASS műholdak).

Az orosz elnök beszédében kitért arra, hogy a modern technológiai szintet képviselő eszközök beszerzése elsődleges prioritást kelljen élvezzen és a dolog hatékony működése érdekében be kell lőni az optimális arányt az export és a hazai igények között.

„Ez ügyben nincs helye vitának: ezeket a fegyvereket egyszerűen muszáj beszerezni.” – tette hozzá.

9 hozzászólás “Orosz tervek 2010-re: nem aprózzák el?”

  1. Kérdés ki irányít ott. Már lehet olyat olvasni közgazdász lapokban hogy ez liberális gazdasági rendszer már nem az egyetlen út. Valamint deviza tartalékok helyet a sokkal kevésbé sebezhető aranytartalék tér vissza.

    Oroszoknak a Kínai modellt kellene követniük.

    Nyugati mondel hosszú távon értelmetlen.

    Felkel fogni hogy vannak közösségi érdekek amelyek az egyén érdekei felett van. Valamint indentitás ,kultúra ,közösség tudat.

  2. „Nézd meg, hogy melyik áll és hogyan”- ha a lenézett Kína és kelet nem hitelezne a zsedaj jenkiknek akkor már nem állna sehol a nagyrabecsült nyugat…a linkre meg annyit h van sok ilyen hely a világban nem csak Kínában, és ők legalább nem csinálnak látszat terorrtámadást és ölnek meg több ezer embert mert aranyat kell menni bányászni afganisztánba.

  3. Ezek csak pár kiragadott példa. Ilyenekkel van tele Kína. Az ex KGST országokban vagy nyugaton talán egyetlen helyen sem látsz ilyen…

    A kínai hitelek meg le voltak tárgyalva már ezerszer.

    1. Ez nem gazadási oldal.

    2. Persze, kirúghatnák a sámlit a jenkik alól. Ennyi erővel tökön is szúrhatnák magukat…

  4. Oroszországban, meg egy két ex-szovjet utódállamban (Örményország, Azerbajdzsán) is vannak hasonlóan masszívan elszennyezett vidékek, persze nem ennyi, mint Kínában, de azért van jó pár arrafelé is. :(

    „Felkel fogni hogy vannak közösségi érdekek amelyek az egyén érdekei felett van. Valamint indentitás ,kultúra ,közösség tudat.” – Ja, pont Kína és Oroszország híres arról, hogy ezeket tolerálja…

    Persze akiknek a „közösségtudata” kimerül abban, hogy mások vagy más csoport ellen irányul, attól nem is várható értelmes út.

  5. Ha oroszokra meg kínaiakra gondolsz kik ellen készülnének?

    Ha meg rám akkor közlöm veled saját közegembe egy béke szerető nyugodt ember vagyok ,aki szereti a természetet ápolni.
    Magyar ősök földje nem lehet másé csak magyaroké. Amíg népem ,közösségem tagjait a hétköznapokban terrorizálják más nációk ,akkor szerintem a magyar hadseregnek a magyar utcán lenne a helye. Mint ahogy olasz földön meg történ egy Olaszliszkai eset után. Nem pedig isten tudja melyik szerencsétlen ország ahol úgy se győzhetnek. Vagy csak úgy hogy nép irtás követnek el.

    Ilyen esetben a leghumánusabb megoldás az adott nációt internálása ki utasítása a hazából.
    Ez nem rasszista megoldás ,sem mert nem vagyok 17.sz Izraelita tudós ,aki fej jellegzetes alaktani jegyei alapján osztályozta az embereket(rassztokba sorolta őket).
    De nemzetemnek jogában áll eldönteni kivel szeretne együtt élni saját földjén.

    Nézd ami a magyar emberek adójából úgy hogy alkalmazkodni be illeszkedni nehézségükre esik.
    Ingyen lakás, rendszeres segélyek, valamint magyar gyereke hátrányára szegregáció ellenesség.
    Oké joguk van tanulni ,de mi van a magyar gyerekek tanuláshoz való jogával mikor nem tudnak beilleszkedni és kulturáltan viselkedni ezért nem lehet normálisan haladni a tananyagot.
    Érdekes Svábokkal nincs ilyen gond meg a szláv kisebbségekkel.

    Internálás után kereshetnének maguknak toleránsabb kulturálisan hozzájuk jobban illő befogadó nemzete.
    Magyar nemzet belül meg nyugalom és béke lenne. Valamint az eddig rájuk költött összegből égető problémákat meg lehetne oldani.

    Egyszerű példa jutna egy normális korrektül felszeret honvédségre aminek a létszáma a Trianoni béke diktátumba engedélyezett számát eléri az az minden kiegészítő állományokkal együtt 75000fő. Ehhez 10 év elég lenne úgy hogy a felszabadult forrásokból jutna gazdaság és szociális fejlesztésekre.

    Tudod nekem rosszul esik látni ,hogy vannak hajléktalanok hát a felszabaduló forrásokból az ő ellátó rendszerűket is kilehetne építeni.

    Közösség, nemzet arról szól hogy egyetlen egy tagját sem hagyja elveszni.

    Cigány nemzetség nemzet ,olyan amilyen meg van a saját kultúrájuk az emberi jogaik ,de egy tény ők jöttek mi hozzánk nem mi mentünk ők hozzájuk. Így a mi törvényeiknek kell megfelelniük a mi kultúránk szokásainkat kell gyakorlati életben elfogadniuk.
    Hogy egymás közt hogyan élnek az ő szokás rendszerűk szabja meg. De kifelé a befogadó nemzet értékrendjét kötelesek elfogadni.
    Vagy ha nem lehet menni tovább vagy ahonnét jöttek.